in

Badante fără Green Pass, amendate cu 1.500 de euro și concediate

Guvernul italian a clarificat ce riscă badantele și angajatorii lor, dacă nu respectă obligativitatea permisului verde (Green Pass).

Pentru angajatorii neconformi, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 400 și 1.000 de euro, pentru lucrători amenzi de la 600 la 1.500 de euro. „Fără certificat pleacă din casă”, clarifică guvernul.

Badante fără Green Pass, riscuri

Menajerele și îngrijitoarele care nu au permisul verde nu pot munci.

După câteva zile de consultări între diferitele ministere, guvernul clarifică interpretarea regulilor privind munca casnică.

Și precizează că chiar și cei care fac munca casnică locuind în casa angajatorului („la fix”), vor fi obligați să plece. Riscul: amenzi și sancțiuni identice cu cele prevăzute pentru toți ceilalți lucrători privați.

O precizare necesară mai presus de toate în fața refuzului unor colaboratori interni care au pretins să-și îndeplinească îndatoririle chiar dacă nu au fost vaccinați sau fără a fi supus unui test, scrie Corriere della Sera.

Răspunsuri la întrebările frecvente, publicate pe site-ul guvernului oferă informații despre acest tip de relație de muncă.

Explicațiile guvernului

Dacă pentru cinci zile îngrijitorul nu furnizează un permis verde valid, poate angajatorul să îl înlocuiască?
„Dacă îngrijitorul nu are permisul verde, nu va putea accesa locul de muncă. Dreptul predominant al persoanei asistate de a putea beneficia de asistența necesară fără întrerupere recurgând la un alt lucrător adecvat rămâne neafectat”.

Dacă îngrijitorul care urmează să fie înlocuit locuiește cu angajatorul (sau cu un membru al familiei care beneficiază de muncă), trebuie să lase locul de cazare înlocuitorului?
„Dacă îngrijitorul locuiește cu angajatorul, va trebui să părăsească cazarea”.

Dacă îngrijitorul care locuiește cu angajatorul, deși are un permis verde, este pozitiv, unde ar trebui să petreacă perioada de carantină?
„Legislația actuală prevede interdicția absolută de a părăsi casa sau reședința persoanelor supuse măsurii de carantină. Dacă îngrijitorul conviețuiește cu angajatorul, în mod clar nu va putea părăsi casa în care locuiește ”.

Ce le așteaptă pe badante din 15 octombrie: „Dacă n-are Green Pass, O DAU AFARĂ”

Cine controlează badantele

Controalele nu sunt doar în sarcina angajatorului, ci pot fi efectuate atât de inspectorii de muncă, cât și de poliție:

«Angajatorul este obligat să verifice dacă cine lucrează pentru ca acesta să aibă trece verdele și să nu-i lase pe cei care nu-l au să funcționeze. Dacă cei care nu au permisul verde continuă să lucreze, pot fi sancționați de prefect conform regulilor obișnuite ».

«Angajatorul care nu verifică respectarea normelor privind permisul verde este pedepsit cu o amendă administrativă cuprinsă între 400 și 1.000 de euro. Lucrătorul riscă o amendă între 600 și 1.500 de euro».

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 8 In medie: 2.1]
francesco magaldi italian botosani

„M-am descurcat fără pile și fără mulți bani”, povestea de succes a unui italian mutat la Botoşani

Un furgon românesc s-a ciocnit cu un camion pe A4: un mort și un rănit grav