in

“Badantele” fără televizor, obligate să plătească abonamentul RAI

Administraţia Financiară a demarat o serie de verificări detaliate, pentru a se vedea dacă toată lumea plăteşte abonamentul tv- aşa numitul “canone RAI”. Nu lipsesc protestele şi cazurile paradoxale. In primul rând, conform unei interpetări a legii, confirmata de unele asociaţiile de consumatori, menajerele- aşa numite “badante”, ar fi obligate să plătească abonamentul, chiar dacă nu au cumpărat niciodată un televizor.

Somaţie de la RAI

Cotidianul Il Tirreno prezintă cazul unei îngrijitoare românce care îşi are domiciliul în locuinţa persoanei în vârstă pe care o îngrijeşte. Femeia a primit de la Rai o somaţie cu formularul pentru plată anexat.

"Facem referire la comunicările noastre anterioare – scrie în somaţia primită de româncă de la Rai – pentru a vă aminti că, până astăzi, nu am primit niciun răspuns util închiderii practicii dvs., nici nu rezultă a fi stipulat de dvs. un abonament de televiziune. Vă comunicăm, de aceea, că administraţia financiară a statului va proceda la verificările prevăzute de lege faţă de deţinătorii de aparate de televiziune neabonaţi". Scrisoarea se încheie cu precizarea că "pentru evitarea plăţii sancţiunilor care decurg din verificare", îngrijitoarea trebuie să plătească imediat suma de 105,30 euro datorată pentru perioada septembrie 2010-decembrie 2011.

“Câteodată, se uita la televizorul bătrânului”

Toate bune, dar există o problemă. Fiindcă femeia nu a achiziţionat niciodată un televizor şi s-a limitat să privească, uneori, la televizorul bătrânului unde este domiciliată, unde abonamentul este plătit regular. "Doamna trebuie să prezinte o declaraţie de convieţuire prin care atestă că trăieşte cu bătrânul care rezultă la acel domiciliu", explică pentru Il Tirreno un funcţionar de la RAI. "După ce se stabileşte că este aşa, procedura este încheiată şi îngrijitoarea nu datorează nimic la Rai. Agenţia Fiscală nu poate şti dacă la acea adresă este un imobil sau o singură locuinţă, motiv pentru care ar putea şi să trăiască singură sau să posede un aparat de televiziune". Răspunsul a nedumerit-o pe româncă. Având în vedere că abonamentul Rai este o taxă legată de posesia de aparate de televiziune, aşadar cine posedă unul şi nu plăteşte abonamentul se sustrage de la plata unei taxe, este la fel de adevărat că nu se pot trimite scrisori la toate adresele presupunând prezenţa unui televizor. Si nu se poate pretinde ca un cetăţean să trebuiască să autodeclare convieţuirea fără măcar a-l avertiza despre această posibilitate în scrisoarea la care se anexează formularul de plată.

"Încă nu am avut cazuri cu menajere (badante) – spune Vincenzo Cannici de la Federconsumatori – însă cazuri similare cu acesta cu privire la alţi cetăţeni din Pistoia sunt la ordinea zilei în această perioadă. Am avut un domn care a plătit deja abonamentul şi pe care îl pun să-l plătească şi pe cel al socrului mort de puţin timp. Problema e că pe baza rezidenţei trimit de plătit abonamentul tuturor: deseori cetăţenii chiar plătesc, Rai ştie şi profită de acest lucru".

ADIDO: “Badantele” trebuie să plătească"

Conform ADIDO (Asociaţia drepturilor şi obligaţiilor consumatorilor), Rai este, însă, îndreptăţită să ceară achitarea taxei chiar şi menajerelor, pentru că ele nu fac parte din nucleul familiar al persoanei asistate. Mai mult, bătrânii peste 75 de ani, care ar beneficia în teorie de scutirea a taxei, ar fi obligaţi să plătească “il canone”, obligaţie extinsă, în mod paradoxal, şi la propria menajeră.

Dacă toate menajerele şi îngrijitoarele ar plăti taxa Rai, în conturile Televiziunii Naţionale italiene ar intra, anual, milioane de euro, având în vedere că în Peninsulă lucrează, conform ultimelor statistici INPS, în jur de un milion de “badante”.

Amenzi şi sancţiuni

Neplata taxei duce la aplicarea unei majorări care variază în funcţie de perioada evaziunii şi poate ajunge la câteva sute de euro.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Avocatul familiei Hăhăianu pentru GR: “Maricica i-a cerut de câteva ori scuze lui Burtone” (Video)

5.000 de pensionari români in Italia