in

O basarabeancă din Torino, campioana Italiei la box! ”Eu sunt mai bătăuşă de felul meu”

Noua campioană a Italiei la box, în Liga secundă Elite, este o tânără originară din Republica Moldova. Mihaela Leucă are 19 ani și este stabilită în provincia Torino.

Într-un interviu acordat Jurnalului de Chișinău, Mihaela Leucă a vorbit despre cariera sa sportivă și viaţa ei în Italia.

Are înălţimea de 160 de centimetri şi o greutate de 48 de kilograme. Pare firavă, dar pe ring este de neînvins.

Mihaela s-a mutat în Italia, la mama ei, pe când avea 10 ani. În primul an i-a fost cam greu, dar spune că nu s-a simţit niciodată discriminată.

„Eu sunt mai bătăuşă de felul meu. Îmi plac sporturile de contact şi, vreme de câţiva ani, chiar am făcut kickboxing aici, în Italia, dar fără să particip la competiţii. Iar acum un an şi jumătate, când clubul a închis secţia în cadrul căreia mă antrenam, mi s-a propus să fac box. Aşa am devenit pugilistă”, ne spune Mihaela Leucă, actualmente stabilită la Susa, o comună din nordul Italiei.

Se antrenează în fiecare zi, câte o oră jumătate sau două, sub atenta supraveghere a antrenorului Andrea Mariotti. Are meciuri cam o dată pe lună. Fiecare partidă are trei runde, a câte trei minute fiecare, iar pugilistele sunt remunerate cu câte 40 de euro pentru fiecare meci.

După părerea ei, boxul nu mai este rezervat doar bărbaților.

„E bine să-l practici măcar şi pentru simplul fapt că înveţi tehnicile de autoapărare – nu se ştie niciodată ce ţi se poate întâmpla în viaţă şi când îţi pot prinde bine aceste cunoştinţe. La antrenamente învățăm să fim mai puternice, să ignorăm durerea şi să facem faţă stresului, căci o luptătoare, dacă se enervează, nu mai reuşeşte să analizeze mişcările adversarei şi încasează şi mai multe lovituri. Un boxer bun știe să gândească, să aștepte și să lovească la momentul potrivit”, afirmă basarabeanca.

Se întâmplă să vină acasă cu vânătăi.

„Pe ringul de box nu mă gândesc la durere – cine se teme de durere nu are ce căuta în acest sport. Chiar sunt mândră când văd pe faţa mea urmele unui meci greu – sportul ăsta e alegerea mea. Iar vânătăile trec”, spune Mihaela.

„Pe viitor sper să fac box la nivel profesionist și să fac istorie în acest domeniu. Cât despre meserie, vreau să devin fizioterapeut, spune ea.

Mihaela spune că se simte la fel de bine în ţara în care s-a născut ca şi în cea adoptivă.

„Sunt mândră de originile mele şi, când sunt întrebată de unde vin, spun că-s moldoveancă! Nici limba română nu o uit pentru că ţin legătura cu cei rămaşi acasă. Acum viaţa mea e aici, în Italia, unde am mulţi prieteni, dar în Moldova e familia mea.”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bojko Stankovic, vicepreședinte al Consiliului Românilor de pretutindeni, mort în urma unui accident de circulație

Italia, româncă de 28 de ani, putred de ”bogată”, are 600 de mașini pe numele ei