in

Calvarul românilor din Sardinia, uitați de Guvern: ”Două zile și sute de euro pentru a merge la Consulat”

Statisticile oficiale anunță în jurul a 10 mii de români în insula Sardinia, românii din insula spun altceva, căutând să cifreze numărul românilor undeva până în 15 mii de cetățeni, marea majoritate aflând-se în nordul Sardiniei, în jurul Olbiei.

Emigrația românească către Sardinia este una recenta, de după căderea comunismului, în insula aflată în Marea Mediterana îndreptând-se o mulțime de români pentru a-și căuta un trai decent, asigurarea zilei de muncă. în Sardinia muncesc români în mai toate domeniilor cunoscute și mai accesibile străinilor, de la doamnele care lucrează în serviciul domestic, la angajate în sistemul de sănătate, de la români care lucrează în agricultură și construcții, până la români care sunt angajați în restaurante și cafenele.

În Cagliari am întâlnit comunitatea de români ortodocși, a cărei parohie, cu hramul Sfântului Antim Ivireanul, este păstorită de tânărul și ambițiosul preot Andrei înconjurată de români cu adevărat patrioți care nu au uitat tradițiile românești, români care își mistuie dorul de acasă prin participarea la rugăciune alături de alți compatrioți.

Biserica și asociația românească „Cuore Romeno”, aflată în Oristano, au sesizat multe dintre problemele românilor de pe insula, dar până acum … nimic, nici o reacție și nici o decizie din partea celor însărcinați să asigure prezența constantă a unui consulat românesc în zonă.

Am împărtășit cate puțin din așteptarea românilor care locuiesc în Sardinia, așteptând și eu, ore bune să pot călători către insulă. Pot spune că am avut „ghinion”, avionul a întârziat trei ore.

Mă întrebam în tot acest timp ce s-o petrece în sufletele cetățenilor noștri, care trebuie să piardă două zile de lucru pentru a merge la consulatul din Roma, pentru serviciile consulare de care au nevoie, pentru că românii din Sardinia, sunt legați jurisdicțional de consulatul românesc care deservește și zona Lazio. A pleca din nordul insulei, din Olbia de pildă, înseamnă câteva ore bune până la Cagliari. Apoi, pentru a ajunge la Roma, acest lucru se face cu avionul sau cu vaporul, însemnând în acest ultim caz, ore!!!

Asociaţia “Cuore romeno” din Sardinia are o misiune principală: ”Apărăm imaginea românilor”

Pentru a calatori cu avionul, dacă biletul de călătorie nu este achiziționat din timp, costă sute de Euro, la care se adaugă o noapte de ședere în Roma, pentru că rutele de zbor asigurate sunt la ore bine determinate care nu conferă cetățeanului posibilitatea de a-și construi parcursul călătoriei având la dispoziție o mare flexibilitate a orarului de zbor.

Ca emigrant român, istovit de călătorie, cu grija că patronul îți va cere și pielea de pe tine pentru zilele în care a trebuit să vii în Roma la consulat, zile pentru care te-ai obligat din destul fata de angajator, zile în care nu câștigi bani, mizând pe îngăduința șefilor, umilindu-te, cauți în disperare un preț bun la un popas, hotel în capitala Italiei, capitală destinată unui turism deloc ieftin, agonia continuă cu așteptarea pentru oferirea serviciilor consulare, cu toată buna ameliorarea a condițiilor după înființarea noului sediu, poate cel mai modern din lume între consulatele României din străinătate.

După orele petrecute prin Roma, cetățeanul român reia drumul către Sardinia, către locul de muncă, îngândurat, cu frica pierderii serviciului, cu mare îngrijorare asupra asigurării pâinii și a zilei de muncă pentru familie și sine.

Si toate acestea în modernul și contemporanul nostru 2016, după ce, chiar și românii din Sardinia au contribuit la câștigarea alegerilor parlamentare și a celor două mandate prezidențiale din 2008 și până în prezent!

Partidele politice nu s-au înghesuit să facă organizații, iar reprezentanții politici, nu prea au avut interes pentru zonă. Trucul? Prea puține voturi, iar pentru 2016 nici o secție de votare, deși, românii de pe insulă se înscriu în procesul electoral. Vor fi ceva forțări de ultim moment când se va mai încerca aruncarea câtorva mesaje de „interes” pentru comunitate. Va fi prea târziu, românii sunt revoltați, indignați, și … aproape abandonați! Este o certitudine! Nu mă înșel!

Am solicitat an de an înființarea unui consulat românesc, pentru că TREBUIE! Acei peste 10.000 de români, cândva poate și 15.000 după spusele celor care cunosc mai bine situația, românii care trăiesc în Sardinia, au aportat și încă aduc mari beneficii țării noastre. De pe insulă pleacă lunar către România peste un milion de Euro, daca ar fi să gândim cu multă modestie, la o medie de 100 de Euro lunar pentru fiecare cetățean. Din economiile românilor din Sardinia, România a cumulat probabil în decursul a zece ani, peste 100 de milioane de Euro, fără a ne gândi cât de mulți bani au plecat în perioada de prosperitate economică, pe lângă micile economii și creditele bancare obținute, aș calcula cu toată responsabilitatea, de la căderea comunismului și până în prezent peste 300 de milioane de Euro. Bani, doar din partea unei mici comunități de români uitate de București!

Ce este drept, ambasada din Roma, încearcă ducerea la îndeplinire a atribuțiilor organizând de două ori pe an consulate itinerante. Insuficient pentru că insuficient este și personalul de care dispun misiunile consulare din străinătate. Alt punct slab al administrației de la București care neglijează că în afara țării se află milioane de români, doar în colegiul pe care îl reprezint. Între Cipru și Islanda se află peste 20% din populația României. O covârșitoare majoritate o formează români și românce tineri, apți de muncă.

Calculele statistice-economice arată că România pierde 1 miliard România pierde mai mult decât bani, iar clasa politică, încă inertă la procentul celor 20%(vezi situația votului prin corespondență și alte subiecte dedicate mai nou diasporei) neglijează constant imensele beneficii pe care construirea de oportunități pentru tineri le reprezintă tocmai România, ca stat integrat în Uniunea Europeana, prin oferirea nu doar a unor avantaje, ci a unor condiții de normalitate acasă în aspecte specifice cum ar fi educația, sănătatea, debirocratizarea în administrație, atragerea de fonduri europene și finanțarea privată, prin oferirea unor alternative corecte în beneficiul deținătorilor de capital și cum să nu, marea scăpare a oricăror Guverne care au populat Palatul Victoria: lupta pentru CREAREA DE LOCURI DE MUNCĂ, marele „secret” încă nedescoperit de multe dintre Guvernele de până acum. Daca un român are un loc de munca care sa-i furnizeze venituri adecvate, modeste, rămâne acasă!

Așadar, cu multă întristare, românii din Sardinia sunt încă ocoliți de bunele intenții ale autorităților care pot decide spre binele lor, iar românii din Sardinia, TREBUIE să aibă parte de un consulat.

Este mult prea târziu pentru analize de costuri pretențioase, este mult prea târziu pentru a veni cineva să își dea cu presupusul! Suntem în mare întârziere, iar Guvernul trebuie să ia o decizie! La fel și în cazul românilor din Bari, Stuttgart, Manchester, Miami, Insulele Canare, Insulele Baleare, Galicia- Santiago de Compostela, Frankfurt și oriunde este nevoie! Guvernele României trebuie să înceteze să mai privească către diaspora că la o sursa de venituri automate, că pe un drept natural, fără a avea și obligații.

Asigur orice ministru, că îmi pot dedica o întreagă vară, pe cheltuiala proprie pentru a identifica alături de români orice oportunitate de spațiu pentru a avea câteva posibilități serioase pentru înființarea de noi consulate! Firește! Ne-am dori cu toții ca în acele consulate să mai lucreze și românii din comunitate, buni cunoscători ai realității din zona respectivă.

De amintit oricărui cetățean interesat, că problemele nu se rezolva doar cu o serie de strângeri de mână, îmbrățișări, cuvinte frumoase, bună educație și proiecte de viitor care nu se materializează niciodată!

Pana când Guvernul României hotărăște să asculte, nu doar să audă propunerile de mai sus, românii din diaspora, vor mai aduce încă câteva miliarde bune fără că oamenii care decid în România să depună alte eforturi în afara de zâmbete de satisfacție văzând-si buzunarele și conturile bancare doldora de banii românilor care încă mănâncă o pâine amară a străinătății!

Aurelian Mihai, deputat diaspora

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Muncitor român de 40 de ani, accidentat mortal la Palermo în timp ce traversa strada

Ce oferte primesc româncele care lucrează la curățenie în UK: ”Faceți curat în pielea goală”