in

Cântăreața Lili Constantinescu din Italia: ”Aș putea veni și mâine acasă, nu știu însă dacă îmi mai doresc acest lucru”

Lili Constantinescu, 40 de ani, cunoscută în întreaga Italie pentru vocea minunată și sutele de prezențe la diferite evenimente din comunitatea românească, a scris un mesaj prin care încearcă să-i convingă  pe români să meargă la vot. Un mesaj în care artista povestește momente din viața sa, își declară dragostea pentru ținuturile natale, dar totodată explică și de ce nu crede că se va mai întoarce vreodată în țară. La sfârșitul mesajului, Lili Constantinescu îi dedică și tatălui ei câteva rânduri:

”Tată, dacă vezi postarea mea, fă un pas înapoi, fă-o pentru copilul tău! TREZESTE-TE ROMÂNIA sau DORMI IN PACE!”.

Românca este originară din jud. Iaşi şi este rezidentă la Avio, în provincia Trento, regiunea Trentino Alto-Adige. O persoană care s-a implicat mereu în activitățile comunității, a organizat acțiuni de ajutorare a copiilor din România și nu în ultimul rând a candidat la alegerile locale din Avio pe o lista civică.

Iată mesajul ei:

”În aceste zile suntem “bombardați” toți de mesaje electorale iar acest lucru înseamnă că miza este mai mare decât putem înțelege noi, cei de rând . Vă voi spune povestea mea, ca să înțelegeți de ce sunt cu stomacul întors pe dos, sunt convinsă că foarte mulți dintre voi vă regăsiți în ea.

Acum 19 ani părăseam România, cu intenția clară de a sta o perioadă scurtă, maxim 4 ani. Apoi lucrurile au început să se complice, banii nu erau niciodată suficienți pentru toate proiectele pe care le aveam. Meseria mi-a permis să pot merge în țară de multe ori pe an iar acest lucru m-a ajutat mult să rezist departe de casă.

Ca tot românul vrednic, între timp mi-am făcut o căsuță și am adunat bani de zile negre convinsă că a venit timpul să mă întorc în țara mea, că doar de-asta am trăit atâția amar de ani cu inima împărțită în două locuri. Eee, dragii mei, nu m-am gândit o secundă că o s-ajung să mă întreb, de fapt, unde mi-e locul?

Trăiesc în una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei, unde chiar nu ne putem plânge de servicii, străzi, spitale, grădinițe, medici etc.. Unde bătrânii la 80 de ani merg aproape săptămânal la coafor, restaurante, seri de dans, excursii…Să nu mai vorbim de zona turistică aflată la doi pași, Lago di Garda, unde vara nu ai loc de nemți, olandezi și toate națiile de turiști.

Cu toate acestea, în toți acești ani am susținut cu dinții ideea că eu nu vreau să rămân aici, vreau acasă, din acest motiv, NU am vrut să am altă cetățenie, în afară de cea română. Fiecare drum spre România era o bucurie, nu contau zecile de ore pierdute prin vămi sau pe drumurile jalnice, nu conta riscul de a strivi sub roți câini, bicicliști sau căruțe fără fir de semnalizare, nu conta mâncarea reîncălzita de o sută de ori din restaurante, nu conta coada sau șpaga pe care o plăteam pentru acte sau orice altă nevoie.Conta doar că sunt iar ACASA…

Nu suportam să aud pe nimeni vorbind urât de România, am dus bătălii grele pe tema aceasta fiindcă detestam pe toți cei care ii auzeam că nu vor să se mai întoarcă. Astăzi însă le dau dreptate multora fiindcă atunci când ai copil, îți pui întrebări în legătură cu viitorul lui, nu al tău. Iar când privesc spre România mă ia groaza.

Eu mă consider un om normal, fără “figuri de Etalia”, cum cred unii. E dreptul meu să aștept un “bună ziua” când intru într-un magazin sau birou, o cafea bună și eventual un “mulțumesc” (dacă tot costă ca în Occident), o mâncare servită la timp, dacă restaurantul e pe șosele naționale, deci cu lume în tranzit. Dacă nici măcar aceste lucruri mărunte nu funcționează, nici n-are rost să le înșir pe celelalte că mi se face părul măciucă,le știți prea bine și voi, indiferent că trăiți in țară sau în afară.

Dureros este să văd că suntem priviți ca dușmani ai României, numai pentru simplul fapt că ne dorim să vedem amărâta asta de țară scoasă din mizerie și sărăcie. Suntem numiți trădători deși întreținem familiile, construim case, facem investiții și vacanțe acolo. Aaa, chiar! Are cineva idee ce concedii se fac în Occident cu jumătate din banii pe care îi lăsăm acolo, doar de dragul de a fi ACASA?

Pentru mulți suntem doar niște derbedei, căpșunari, hoți, curve, spălători de cururi. Ce ciudat! De ani de zile intru în contact cu MII si MII de oameni de toată isprava! Români integrați, familii decente, case cochete și tot ce înseamnă NORMALITATE!!! Suntem tot mai mulți cei care începem să ne pierdem speranța că ne vom mai putea întoarce acasă, pe bună dreptate, până la urmă.

Eu aș putea veni și mâine, am încă nervi și voință să mă lupt cu mentalitatea. Dar știți ceva? Problema e că nu știu dacă imi mai doresc acest lucru.

 Ies la vot cu speranța că totuși, după 30 de ani, poate lucrurile vor începe în sfârșit să se schimbe, în caz contrar voi încerca să-mi pun sufletul în pace și să mă bucur de tot ce am, AICI! Tată, dacă vezi postarea mea, fă un pas înapoi, fă-o pentru copilul tău! TREZESTE-TE ROMÂNIA sau DORMI IN PACE! ”

Pentru prima dată, un candidat român la Avio, în Trento. Lili Constantinescu, candidată de dreapta. “Am şanse mari să reprezint românii în consiliu”

Pordenone, dansatoare condamnată la închisoare pentru că a înșelat un italian cu 36.000 de euro: ”Tata e bolnav”

Prezentarea programului Partidului Mișcarea Populară pentru alegerile europarlamentare „Uniți în Europa”