Menu
in

CELEBRĂM ÎMPREUNĂ Paștele Blajinilor! Invitați la Sfânta Liturghie importanți prelați, diplomați de rang înalt și reprezentanți ai autorităților locale

Duminică, de la orele 10:30 în localitatea San Lorenzo din Sedegliano (Provinica Udine), va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, organizată de Parohia Românească „Sfântul Mare Mucenic Mina” din cadrul Sfântei Mitropolii a Italiei și Exarhatul Europei de Sud a Patriarhiei Ecumenice.

Au fost invitați la Sfânta Liturghie importanți prelați ai Bisericilor Ortodoxe, diplomați de rang înalt și reprezentanți ai autorităților locale: Înalt Preasfinția Sa Policarp -Mitropolitul Italiei , Domnul Cosmin Victor Lotreanu, Consul General al Consulatului României la Trieste, domnul Massimiliano Fedriga -președintele Regiuni Autonome FVG, domnul Dino Giacomuzzi- Primarul din Sedegliano, domnul Giovanni Trevisan -Viceprimarul din Sedegliano, Prea Cuviosul Părinte Athenagoras Fasiolo- Arhimandrit al Tronului Ecumenic, Slujitorul Manastirii Sfanta Varvara din Montaner (Sarmede) – Vicarul Arhiepiscopal pentru Triveneto,
Prea Cucernicul Parinte Vasyl Kuchyrka- Parohul Bisericii Ortodoxe Ucrainene „Sf. Cruce”  din Casarsa della Delizia.

Scopul acestei întâlniri, prilejuite de Sfânta Liturghie, este evidențierea importanței acesteia în religia creștin-ortodoxă, dar și stabilirea unor relații mai apropiate și armonioase, interculturale, în comunitatea locală în care ortodocșii trăiesc, prin cunoașterea reciprocă mai bună a tradițiilor spirituale, pentru un climat de înțelegere și colaborare.

Vă oferim câteva detalii biblice și teologice despre însemnătatea acestei sărbători:

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în Duminica a II-a după Paști, pe Sf. Apostol Toma. În această zi, Mântuitorul S-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, pentru a două oară după Înviere. Pentru că Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale. După acest moment, Toma îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede.

În fiecare an, la 8 zile după Sfintele Paști, are loc Pastele Blajinilor sau Pastele Morților. Desi este un moment de pomenire a morților, ziua aceasta este si una a bucuriei. Sărbătoarea are origini populare și este prezentă in toate tradițiile Europei de Est, însă Pastele Blajinilor arată diferit de la un popor la altul și de la o zonă la alta. Sfânta Liturghie din Duminica Tomii sau Paștele Blajinilor, are o însemnătate aparte pentru ortodocșii de pretutindeni, dar mai ales pentru cei din România, Moldova și Ucraina.

Ce se întâmplă de Paștele Blajinilor sau Paștele Morților?

În general, de Paștele morților, slujba de sfințire se face direct la mormintele celor adormiți. Preoții sunt așteptați de credincioși cu ouă roșii, cozonaci, vin roșu și alte mâncăruri ce vor fi sfințite. De Paștele Blajinilor, toate mormintele sunt îngrijite din timp de către rudele rămase. Se spune că cei ce au grijă de mormintele străinilor vor fi răsplătiți de Dumnezeu pentru fapta lor bună. La picioarele crucilor și pe morminte se așează coroane și jerbe funerare.

După ce preotul sfințește alimentele și îi pomenește pe cei răposați, rugându-se pentru ei împreună cu rudele, mâncarea este împărțită tuturor celor prezenți. În unele zone, oamenii se așează pe iarbă, iar clericii sunt așezați la masă, toți mâncând în amintirea celor adormiți. Oamenii lasă să cadă în iarbă firimituri și picături de vin pentru ca și cei morți să mănânce pe lumea cealaltă.

Cine sunt Blajinii?

”Blajin” este numele primit de cel mort. Cuvântul provine din limba slavonă, unde cunoaște aceleași sensuri din limba română: blând, bun. Credința populară susține că Blajinii au o insulă pe care trăiesc, înconjurată de Apa Sâmbetei, în care se varsă toate apele lumii. De aceea, tradiția spune că blajinii află că e Paște doar când femeile aruncă în apa unui râu cojile ouălor sfințite.

Despre organizatori

Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina a fost înființată pe 11 noiembrie 2014, de sărbătoarea Sfântului Mina.

Sfânta Liturghie se slujește fără încetare de atunci pentru ortodocși de mai multe naționalități: români, moldoveni, italieni, ucraineni, greci, georgieni, sirieni, egipteni.

Parohul bisericii este Preacucernicul Părinte Protoiereu Petru Pârvu, iar ajutor de nădejde este slujitorul neobosit, Preacurernicul Părinte Dionigi Vidgh, de naționalitate Italian.

Slujbele și corul sunt susținute în limbile naționalităților prezente.
Dirijorul corului biserici noastre este doamna Preoteasă Luiza Filipescu, Master Profesor în interpretare muzicală, asistată de doamna Gloria Urban de naționalitate Italiană.

Articol scris de Irina Gavriluț

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version