in

Cerasela Jică dezvăluie tragediile nevăzute din familiile destrămate

O româncă este protagonista şi coautoarea unei cărţi care a apărut în Italia în luna ianuarie a acestui an. Cartea s-a bucurat de un succes deosebit fiind retipărită de două ori şi s-a menţinut pe primul loc în topul vânzărilor editurii. Subiectele cărţii sunt luate din viaţa reală şi descriu suferinţele copiilor care sunt obligaţi să treacă prin separarea sau divorţul părinţilor.

Cerasela Jica, 43 de ani, se află în Italia din 1984, fiind adusă de tatăl său, de origine italiană, pe vremea când abia împlinise 16 ani. Deşi au trecut mai bine de 27 de ani de-atunci, Cerasela vorbeşte perfect limba română deşi nu prea are cu cine. "Doar cu mama vorbesc româneşte sau ocazional cu românii pe care-i cunosc. Cu toate astea am ţinut să nu-mi uit limba şi să o vorbesc aşa cum se cuvine."

Românca a fost căsătorită de două ori şi are patru copii. Se declară o persoană fericită, deşi eşecurile din cele două căsnicii ar fi putut să-şi pună negativ amprenta asupra vieţii sale şi a copiilor.

"Am rămas în foarte bune relaţii cu cei doi foşti soţi, copiii îmi sunt mereu alături şi mă pot declara o persoană fericită. Deşi am trecut prin momente grele, mă bucur că nu au existat repercursiuni asupra vieţii noastre. Suntem mereu împreună, mai ales la sărbători sau zile onomastice şi am rămas în raporturi foarte bune. Tocmai această normalitate, până la urmă, a atras atenţia şi în final a fost sursa de inspiraţie a cărţii pe care am scris-o împreună cu prietena mea, Sara Galea."

Viaţa în direct

Ideea de a scrie o carte a avut-o de foarte mult timp, decizia luând-o în momentul când a fost invitată la o emisiune difuzată pe postul RAI 1, "La vita in diretta". Ulterior a cunoscut-o pe scriitoarea italiană, Sara Galea. "Mă gândisem de mult să scriu o carte despre viaţa mea. Am trecut prin două experienţe, două căsnicii eşuate, din care au rezultat patru copii. Am făcut tot ce-i posibil să nu fie afectată viaţa lor. Au fost momente delicate, îmi amintesc că la primul divorţ, deplasările la instanţele de judecată le făceam însoţită de poliţie sau carabinieri, pentru că era pericolul ca fostul meu soţ să devină foarte agresiv.

Relaţiile cu foştii soţi au rămas în schimb deosebite, chiar dacă în prezent trăiesc alături de o altă persoană. La sărbători sau în diferite ocazii, ne întâlnim şi pot spune că există o armonie perfectă. Acest lucru a atras atenţia şi am fost invitaţi la o emisiune, "La vita in diretta", pe RAI 1, pentru a discuta despre relaţiile dintre părinţi şi copii, despre relaţiile de după divorţ sau separare. Atunci am realizat că ceea ce am trăit eu şi familia mea, se întâmplă zilnic, peste tot în jurul nostru. Am hotărât să scriu o carte dar aveam nevoie de cineva cu experienţă, care să mă îndrume şi am avut noroc să o cunosc pe Sara Galea, cea alături de care am dus la bun sfârşit ideea."

OglindaCartea, intitulată "Lo specchio di Jica" se bazează pe povestea vieţii Ceraselei, dar adună şi alte istorii asemănătoare. Cerasela Jica speră să fie mulţi cititori, în special cei care trec prin experienţa negativă a unui divorţ. Consideră că în urma rupturii relaţiei dintre doi părinţi, cel mai mult au de suferit copiii iar exemplele din carte, luate din viaţa reală, sunt deosebit de dramatice.

"In carte am descris multe momente din viaţa mea dar am considerat că trebuie să adaug alte poveşti, tragice în opinia mea. Sunt descrieri ale unor situaţii în care copiii suferă enorm datorită eşecurilor relaţiilor dintre părinţi.

Sunt cazuri în care certurile şi ignoranţa părinţilor acoperă situaţii de limită prin care trec copiii. Am descris cazul unei fetiţe, care este violată constant de către fratele mai mare, caz în care părinţii nu observă nimic pentru că atenţia era întreptată către problemele lor, ale adulţilor, iar copiii ignoraţi cu desăvârşire. Fetiţa de atunci, acum în vârstă de 37 de ani, e căsătorită dar trauma acelei perioade şi-a pus amprenta şi astăzi, pentru că nu poate avea copii.

Un alt caz al unei fetiţe care la doar 11 ani făcea concurs cu mama sa, cine fumează mai mult. Concubinul mamei o încuraja să bea, foarte mult, să vadă cât poate să ţină la alcool. Acum fata are 15 ani şi e marcată teribil de acea perioadă. Exemplul meu sau a celorlalte cazuri descrise în carte aş dori să fie un exemplu pentru alţii care se află în situaţii asemănătoare. Să fie un semnal de alarmă pentru părinţii care se despart şi ignoră suferinţa copiilor."

Carte de succes

Cartea a avut un succes foarte mare, din ianuarie fiind retipărită de două ori. Autoarele cărţii au fost invitate de nenumărate ori pentru prezentarea cărţii, următoarele fiind la Bergamo şi la Roma. "M-am bucurat enorm să constat că această carte a fost primită foarte bine şi că a fost chiar retipărită de două ori. Am fost invitate de multe ori, urmând chiar să fim, eu împreună cu Sara, invitate la Campidoglio, la primăria din Roma, la începutul lunii iunie. înainte de asta vom mai fi prezente la Bergamo, pe 20 mai, moment în care vor fi prezenţi şi importanţi politicieni, parlamentari italieni."

Următorul proiect al Ceraselei este o altă carte, care să descrie povestea unei familii care a adoptat un copil bolnav de SIDA. "Sper din tot sufletul să reuşesc, pentru că povestea este deosebită. Se va descrie momente din cei 15 ani de viaţă ai unui copil infiat de o familie italiană, copilul fiind bolnav de SIDA. O poveste cu adevărat tulburătoare."

Andi Rădiu

 

Pentru a comanda cartea

Edizioni R.E.I.

Località Gaggino 1

12080 Roburent (CN)

Tel.: 0175.26.01.96

Cell.: 347.39.40.874

[email protected]

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român arestat pentru viol la Roma

Melania Sandu: fostă “badante” pe listele lui Fini la Ciampino