in

Copiii români care îl descoperă pe Eminescu în Italia

60 de copii români din regiunea Lazio l-au omagiat, la Accademia di Romania din Roma, la 15 ianuarie 2012, printr-un spectacol de trei ore pe marele poet Mihai Eminescu, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Acţiunea a fost organizată de Institutul Limbii Române de la Bucureşti, de Ambasada României în Italia şi de Fundaţia CAI Humanitas din Iaşi.

Copiii români din regiunea Lazio au cântat şi au recitat poeziile reprezentantive ale lui Mihai Eminescu.

"Mihai Eminescu este Luceafărul poeziei româneşti. Cu versurile lui spunea multe despre România, despre ţara mea, prezintă imaginea reală a ţării mele natale, o ţară cu o frumoasă istorie. Eu sunt mândru că m-am născut acolo şi pot să spun că numai acolo mă simt cel mai bine", ne-a spus Ştefan Bordei, în vârstă de 14 ani. Copilul spune că "l-a descoperit pe Eminescu în Italia, la cursul de "Limbă şi civilizaţie românească".

"De azi si eu mă simt prietenul lui Eminescu, ca şi Creangă, pentru că doamna profesoară mi-a dat să interpretez o scrisoare între cei doi scriitori şi am învăţat alte poezii ale lui Eminescu", spune şi Alexandru Bran din Ladispoli, elev în clasa aV-a.

Alissa Judele, elevă în clasa I, tot la Ladispoli, a constat că Eminescu seamănă cu tatăl ei: "Îmi place foarte mult poezia lui Eminescu. Şi ce frumos este! Parcă seamănă cu tati când era mai tânăr".

"Elevii şi părinţii lor sunt foarte receptivi la aceste solicitări şi mândri să arate şi altora câte ştiu şi pot învăţa încă despre marele nostru Eminescu", ne spune profesoara Angela Nicoară.

"Pentru noi, elevii de la cursul de limbă şi cultură română din Ladispoli a devenit o tradiţie să-l sărbătorim pe Luceafărul poeziei noastre în această perioadă. În fiecare an am venit la Columna lui Traian şi am recitat şi cântat pe versuri eminesciene. În acest an am organizat în fiecare şcoală cţte un recital cu şi expoziţii în italiană şi în limba română, cu lucrările elevilor care descriu viaţa şi vasta operă a lui Eminescu. Este important ca elevii să cunoască scriitorii şi poetii noştri, să-i poată compara cu cei pe care îi întâlnesc în manualele de la şcoală", consideră profesoara Nicoară.

“I-am văzut pe părinţi emoţionaţi, când şi-au auzit copiii cântând şi recitând în româneşte, spre exemplu când au interpretat “Sara pe deal”- ne-a spus Ileana Luduşan, profesoară lângă Roma. “De aceea îi invit pe toţi părinţii să-şi înscrie copiii la programele noastre. Câţiva dintre ei nici nu ştiau să spună în ce localitate s-au născut părinţii lor, e păcat, aşa ne uităm rădăcinile, ne pierdem identitatea. Printre elevii români care învaţă în şcolile italiene sunt şi premianţi, dar şi copii cu probleme sau cu complexe. La noi la curs, cei care ştiu bine limba italiană îi ajută pe cei care abia au venit din  ţară, dar şi invers. Cei care sunt de puţin timp aici şi vorbesc perfect româneşte, îi ajută pe cei născuţi în Peninsulă cu pronunţia!”

Poezie în tabără

În cadrul spectacolului de la Accademia di Romania s-au întrecut în poezii şi cântece şi 11 copiii români de etnie romă, coordonaţi de profesoara Mirela Mocanu.

Copiii s-au prezentat pe scenă îmbrăcaţi cu costume naţionale. Ei locuiesc în tabăra de nomazi Candoni din Roma şi urmează cursul de limba şi civilizaţie română în şcoala Fratelli Cervi.

La şcoala elementară sunt 20 de copii români, iar la gimnaziu alţii 20. Profesoara a făcut repetiţii pentru reprezentaţia de la Accademia di Romania cu copiii acasă la ei, în tabără.

"Ei ştiu trei limbi: română, italiană şi ţigănească. Când încep să vorbească nu-i mai opreşte nimeni. Sunt mai greu de stăpânit, cu disciplina, dar câte puţin reuşim să-i învăţăm. Sunt de admirat. De exemplu, sunt fascinaţi şi vor să cunoască tot mai multe despre tradiţiile de Crăciun. Cu toate problemele care sunt într-o tabără de romi, cu frigul pe care îl au în barăci, reuşesc să vină şi la şcoală, la limba română", spune Mirela Mocanu, care predă limba română din anul 2008, dar lucrează cu copii de etnie romă din acest an.

Omagiul lui Rocca

Sala de spectacole a Accademiei di Romania a fost neîncăpătoare pentru toţi cei care au venit să vadă spectacolul copiilor. Printre spectatori s-a aflat şi consilerul de la Primaria Romei, Federico Rocca.

"Este important a fi aici, deoarece prin intermediul omagierii a unor personalităţi cum este Mihai Eminescu, definit ca poet al naţiunii române, fie românii care sunt în Italia, dar în special copiii care s-au născut aici au un mod de a descoperi tradiţiile, cultura şi istoria ţării.

Deci dacă pentru copii este un mod de a învăţa, pentru părinţi este o alta ocazie de a retrăi istoria ţării natale. Iniţiative de acest tip merită susţinute, iar noi, primăria Romei, când au loc astfel de eveniment suntem tot timpul prezenţi", ne-a declarat consilierul Rocca.

Cursul de română
 
Iniţiativa acestui spectacol dedicat lui Mihai Eminescu aparţine directoarei Institutului Limbii Române, Corina Cherteş, cea care şi susţine de ani de zile extinderea cursurilor de limba si cultura română în ţările în care comunităţile de români sunt mai mari.

"Cred că atât copiii, cât şi părinţii lor au fost impresionaţi să-şi vadă copiii pe scenă într-un asemenea spectacol. În ceea ce priveşte cursul, nu pot să gândesc decât la dezvoltarea lui, dat fiind succesul de care s-a bucurat. Aţi văzut, copiii spuneau că frecventează cursul de trei, patru ani şi încă sunt prezenţi. Deci îi interesează şi le place", concluzionează Corina Cherteş, director ILR

Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie română se derulează din anul şcolar 2007-2008 în Italia. La acel moment erau cinci profesori în Peninsulă, iar acum s-a ajuns la un număr de 35 de profesori de limba română.

C.V., M.C.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A 12-a zi de protest: medicii, profesorii şi cadrele militare ies în stradă. Opoziţia ameninţă cu demisia din Parlament

Ziua Unirii, sub semnul protestelor: „24 Ianuarie 1859 – Unirea năzuinţelor, 24 Ianuarie 2012 – Unirea suferinţelor”