in

Haideți să simțiți căldura de acasă! ”Crăciunul este doar acasă”, eveniment organizat de Asociația Culturală română ”Decebal-Traian”

Pentru toți românii din zona Friuli și Veneto, care vor să simtă căldura de „acasă” prin tradițiile și obiceiurile românești, vă așteptăm duminică, 11 decembrie 2022, într-un număr cât mai mare, la evenimentul CONCERTO DI SAN NICOLA, intitulat „Crăciunul este doar acasă” organizat de Asociația Culturală română „Decebal-Traian, la orele 16:00 în orașul San Donà di Piave, în Piazza Independenza.

”Crăciunul este doar acasă”

Întrebat președintele asociației, pe domnul Daniel Săboanu, ce vor putea vedea românii la evenimentul de duminică, am aflat următoarele informații:

„Ceea ce ne lipsește nouă cel mai mult, celor plecați departe de țară, ceea ce ne-au dat nouă părinții noștri, tradițiile de sărbători: (Crăciun, Anul Nou, Sfântul Nicolae), noi încercăm să le păstrăm și să le dăm mai departe celor ce vin în urma noastră. Cum spuneam și alte dăți, copiii noștri născuți aici, dacă văd aceste tradiții la televizor le vad ca pe un basm/o fabulă, ca pe ceva fictiv, însă în momentul în care îi faci sa trăiască e total altceva. Punându-i cu câteva luni înainte pe scena să cânte, să danseze, urmărind tradițiile e într-adevăr o realitate!

Mi s-a întâmplat să văd părinți cu ochii înlăcrimați de bucurie văzându-și proprii copii pe scena cântând colinde românești.

Îmi aduc aminte de când eram copil, că de abia așteptam să vină perioada colindelor. Erau și sunt tradiții sfinte pentru noi și cu aceiași bucurie imensă le punem duminica în scenă.

Ne-am dori să participe cât mai multe persoane, căci văzând vremurile în care trăim, tare avem frică să nu se piardă aceste sfinte tradiții. Ar fi foarte păcat să se uite pentru că sunt tradiții care dăinuiesc de mii de ani. Ar fi foarte trist să se piardă tocmai la noi.”

Asociația culturală „Traian-Decebal” s-a înființat în anul 2004 din câteva persoane cu mai multă experiență și vechime din Italia, cu scopul de a ajuta comunitatea românească din zonă, deoarece birocrația era foarte mare la acele timpuri.

Despre Asociația culturală „Traian-Decebal”

„Practic erai într-un labirint al birocrației și nu reușeai să dai de capăt! Noi fondatorii stăteam bine economic, însă ne lipsea ceva, o partea a sufletului era goală și am reușit să o umplem înființând această asociație, care pentru noi semnifică acel colț de Românie, unde reușim de peste 18 ani să ducem mai departe tradițiile culturale și populare ale României”, ne-a povestit domnul Daniel Săboanu.

La acest concert din apropierea Sfântului Nicolae se vor prezenta și sărbători tradiții românești, iar copii din sală vor primi dulciuri de la Moș Nicolae.

Asociația „Decebal-Traian” este o asociație foarte cunoscută în zonă, o asociație românească activă care lucrează mult și se implică. Nu sunt profesioniști. Nu au un coregraf, însă au o echipă de oameni care își doresc să pastreze tradițiile populare românești, punând inima în tot ceea ce fac.

Invitata de onoare a concertului

Ea va fi cântăreața de muzică populară Raluca Radu, o domnișoară din Vaslui care a participat la emisiunea „Vedeta populară”.

„Aduc cu mine un repertoriu de cântece din zona Moldovei, căci de acolo vin, însă mai presus decât asta, aduc energia asta faină pe care o avem în România și cu care sper să le umplu sufletele celor de acolo și să se simtă ca și acasă.
În Italia vin cu mare mare drag. Este o țară pe care sincer o iubesc și îmi este foarte drag, căci nu vin la străini, ci vin la ai mei. Sunt foarte încantată de acest fapt. Abia aștept duminică întâlnirea cu publicul român. Să facem schimb de energii frumoase, să ne cunoaștem, să ne simțim bine, să cântăm împreună!”, ne-a declarat artista Raluca Radu.

Pentru cei care vin din afara orașului San Donà di Piave, se recomandă să parcheze pe o stradă în apropierea Pieței Independenza, deoarece centru este închis duminică. De exemplu: Via Dante, Ponte della Vittoria, Viale della libertà.

Vă așteptăm cu drag, într-un număr cât mai mare!

Un articol de Irina Gavriluț

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Concert de Crăciun la Roma 2022 – „Tradiții prin ochi de copii”

masacru fidene

Masacru la Fidene, în nord-estul Romei, trei femei împușcate mortal, patru persoane rănite grav. ”Vă omor pe toți!”