in

Creşte şomajul în rândul românilor, confirmă sindicalistul Gheorghe Ciungara din Roma

Gheorghe Ciungara, 38 de ani, sindicalist de 3 ani la Filca Cisl Roma, spune că problemele românilor din Italia au crescut în perioada crizei.

„Problemele pe care le-am întâlnit mai des au apărut în momentul când a început criza. S-a accentuat semnificativ lipsa locurilor de muncă, iar pentru mulţi care muncesc, chiar şi neplata salariului.

Altă problemă este faptul ca noi românii nu avem niciun sprijin din partea autorităţilor româneşti. Eu, de câte ori am avut ocazia, am adus la cunoştinţa celor de la Ambasadă problemele noastre.”

Gheorghe Ciungara, originar din Făgăraş, este rezident în Italia de 15 ani. În toţi aceşti ani a cunoscut multe dintre problemele cu care se confruntă conaţionalii săi, în special cei care lucrează în construcţii.

Alarmă în Italia: 380.000 de străini au rămas şomeri

Motivele pentru care a emigrat sunt aceleaşi ca ale majorităţii românilor care au plecat din ţară în ultimii 20 de ani. „În România am lucrat în comerţ. Am plecat pentru a avea un viitor mai bun, ceea ce nu reuşeam să văd în România, în acea perioadă.”

A ajuns funcţionar sindical după ani de muncă în construcţii. „Lucrez la sindicatul Filca Cisl de aproape 3 ani, iar prezenţa mea aici este rezultatul experienţei pe care am avut-o în ramura construcţiilor şi a raportului cu comunitatea românească.

Am avut mereu o mare încredere în sindicat pentru că de câte ori am avut o problemă, am primit sfaturi bune şi informaţiile de care aveam nevoie.”

Mesajul sindicaliștilor români din Italia

Leontin Vlass, Sindacato Immigrati: „Cei care lucrează la negru sunt victime sigure”

Vasile Baciu, sindicalistul din Padova: ”Mulți devin patroni pentru a avea de muncă”

Valentin Sînzianu, CGIL Viterbo: ”Românii se plâng de “țepele” de la patroni”

Radu Nicolae, sindicalist la Piacenza: ”Românii sunt mai răi decat italienii când e vorba de plată”

Giani Mărcușanu: “În Sardinia nu se mai găsește de muncă”

Gheorghe Ciungara ne-a vorbit despre problemele cu care se prezintă persoanele care apelează la ajutorul sindicatului unde lucrează. „Problemele mai des întâlnite rezultă din faptul că mulţi cetăţeni români nu-şi cunosc drepturile şi îndatoririle.

Se lucrează mult la negru, muncitorilor de multe ori nu le sunt plătite salariile, la fel taxele la stat pentru pensie sau contribuţiile la „Cassa Edile”. La toate acestea se adaugă accidentele de lucru nedeclarate de societăţi.

În ultimul timp cea mai mare problema este însă lipsa locurilor de muncă, în constructii reducându-se de aproape 50% . E adevărat că aceste probleme le au nu numai lucrătorii români, ci toti cei care vin la sindicatul nostru şi cer un sprijin. Şi sunt mulţi.”

Sfatul sindicalistului e ca toţi cei care lucrează să fie înscrişi într-un sindicat. „Eu sfătuiesc cetăţenii români sa fie tot timpul informaţi, să nu se lase păcăliţi de unele persoane cu intenţii nu tocmai curate, iar acest lucru îl pot evita şi venind la sindicatul nostru Filca Cisl care acordă o mare atenţie şi sprijin nu numai în momentul când eşti în regulă, dar şi după ce ramâi fără lucru. Colaborăm cu diversele birouri teritoriale cum sunt cele ale patronatelor, Caf, Anof, etc.”

Gheorghe Ciungara se consideră un „bun român” şi de aceea îşi doreşte să participe la viaţa comunităţii. Gândul repatrierii nu l-a abandonat, deşi e foarte bine integrat în Italia.

„Am participat de ori de câte ori am avut prilejul la întâlniri ale comunităţii la Ambasada de la Roma. Mi-aş dori să particip în viitor şi la alte proiecte constructive ale comunităţii noastre iar într-o buna zi sper să ma întorc acasă.

Sper însă ca situaţia economică să fie diferită de cea de acum, să ne ofere un trai mai bun tuturor celor ce lucrăm în străinătate.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alarmă în Italia: 380.000 de străini au rămas şomeri

Mai sunt 6.000 de urşi în România / Vânător scoţian: „Îi vom ucide pe toţi”