in

«Cum a eșuat Marcel Ciolacu în relația cu românii din Italia: Un dezastru nu doar diplomatic la Roma»

Marcel Ciolacu la Roma: a venit, a văzut, a vorbit, a plecat. În urmă rămân aceleași probleme. Un român care a participat la întâlnirea cu premierul organizată la Roma și care a urmărit tot ceea ce s-a spus (de făcut nu se pune problema), a trimis redacției noastre un comentariu foarte critic referitor la această vizită, care poate fi rezumată perfect cu un singur cuvânt: DEZASTRU! Ilustrăm materialul cu o fotografie șocantă care face cât 1000 de cuvinte. S-ar putea intitula „stăpâna și servitorul credincios”.

«Ședința comună a guvernelor român și italian ar fi trebuit să reprezinte un moment istoric al relațiilor dintre România și Italia, însă, după cum era de așteptat cel puțin pentru românii din Italia, a fost un eșec total, o batjocură la adresa acestora.

Vizita a debutat miercuri la ora 18:30 la sediul primăriei Romei, unde au fost invitați români din toată Italia, în general asociații care nu contează în comunitate și sunt doar pe hârtie, foarte mulți jurnaliști, directorul TVR, directorul TVR Internațional, foarte mulți reprezentanți din presa plătiți din bani publici.

În deschidere, primarul Romei a avut un discurs bun, care a lăsat să se înțeleagă că românii sunt buni, contribuie la dezvoltarea economică și cei 17000 de elevi și studenți vor plăti într-o zi pensiile și vor fi cetățeni buni ai Cetății Eterne. A urmat ambasadoarea României, care a început un circ, să zicem. Doamna Dancău probabil nu știe încă foarte bine limba italiană și a ținut discursul în română. Mulți italieni prezenți întrebau în stânga și în dreapta ce zice doamna ambasador?

► VIDEO – Primarul Romei laudă comunitatea românească: „Integrată profund și pozitiv în țesutul social și economic”

Ambasadoarea sigur vrea să „se dea pe bune” cu Ciolacu, acesta fiind un posibil prezidențiabil. Elogii și mulțumiri guvernului lui Ciolacu. În discursul diplomatului român de câteva ori a apelat la îndemnul la lupta împotriva extremismului care nu face bine democrației, referindu-se probabil la pericolul AUR din România. „România trebuie să lupte împotriva extremismului.” Aici se pune marea întrebare: care extremism, cel din România sau cel din Italia? Pentru că poate fi interpretat ca o declarație de război. Ceilalți de la AUR sunt parteneri cu Fratelli d’Italia și ambele partide se consideră suveraniste și nicidecum extremiste. Dar, mă rog, diplomație de pe râul Dâmbovița nu cred că au înțeles italienii, că oricum a fost spus în română, discurs foarte slab în limba română, într-o instituție italiană, rostit de ambasadorul României, fără traducere simultană în italiană. Probabil a pus o altă bilă neagră României.

► Marcel Ciolacu la întâlnirea cu românii din Italia: „Îmi cer eu scuze că ați fost obligați să plecați din țară” – VIDEO

A urmat premierul României păzit de vreo patru miniștri (Grindeanu fiind la shopping într-un mall cu subordonatul său preferat, pistol), care nu au scos o consoană. Rolul lor era de aplaudaci și au stat zâmbăreți în poziție de drepți. Marcel foarte scurt în vreo 10 minute n-a spus nimic în limba italiană, cu puține greșeli a vrut să evidențieze că vina exodului din România este a politicienilor și din acest motiv el își cere scuze, corect. Ar fi de adăugat că mafia politică din România i-a alungat și continuă să-i izgonească pe români din țară. Oricum, premierul s-a prezentat foarte prost în fața românilor, nu a fost capabil să recunoască și să mulțumească diasporei pentru sutele de miliarde trimise în țară, pentru faptul că diasporenii au grijă de bătrâni și de copii și nici de cum guvernul României. Oricum, Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că nu merită să te întorci în țară pentru că sistemul de sănătate nu este bun, învățământul la fel și birocrația este mare. În puține cuvinte, guvernul României nu încurajează reîntoarcerea românilor în țară, fie că sunt investitori sau simpli muncitori.

Nu au fost capabili organizatorii (ambasada) acestei întâlniri să simuleze măcar un dialog cu românii. Puteau să spună: „Haideți, dragi români, doar cinci întrebări sau propuneri pentru că mâine semnăm un memorandum cu guvernul Italiei. Poate vine de la aceste cinci persoane vreo propunere, poate este nevoie de-o instituție românească de învățământ în Italia, vreo universitate, un liceu, ceva. Poate vreți să întăriți patriotismul alimentar și să mâncați produse românești de-o mai bună calitate, ceva. Să înființăm un crematoriu sau o hală frigorifică pentru zecile de români morți abandonați în morgile italiene, să nu ne mai facem de rușine, nimic.”

Întrevederea s-a încheiat brusc, au urmat selfie-uri doar premierul cu românii, îmbrățișări și strângeri de mână, după care toată șleahta, așa-zisul guvern al României s-a transferat la cel mai luxos hotel din Roma în Via Veneto. Acolo a urmat bine-meritatul spritz cu toate mesampleurile la costuri modeste de sute de euro sticla. Cazarea probabil s-a încadrat. A fost pentru buzunarul fiecăruia minim 800 de euro pe noapte, nu-i mult.

În finalul misiunii, oricum, domnul Ciolacu ne arată cât de umili și economi sunt ei și călătoresc la întoarcere în țară cu o companie low-cost. Atâta ipocrizie greu de înțeles. Prin această vizită au reușit să arunce ceva praf în ochii românilor din Italia în problema cu pensiile. În memorandum s-a stabilit că se va scurta timpul de așteptare pentru întocmirea dosarului de pensie de la doi ani la câteva luni, dar nu ne spune că românii care ies la pensie în Italia trebuie să aibă domiciliul stabil în Italia să lase banii în consum la ei. În schimb, este avantajos pentru cei care transferă anii de vechime în România. Într-adevăr, aceștia ar putea ieși la pensie mai repede decât cei care întocmesc dosarul în totalitate în România. Minciuni și iarăși minciuni.

Nu pot să nu aduc în discuție și audiența privată cu Papa Francesco, asta chiar a meritat. Marcel a fost generos și a renunțat la vizita de stat de la Vatican ca să ia cu el și gașca sa se pozeze cu papa. Și l-a copiat pe George Simion a acceptat să meargă în vizită privată. Diferența este că premierul a fost împreună cu hoții din guvern, în schimb Simion a fost la papa cu românii din Italia. Somn ușor, România! »

N.C. – ROMA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 11 In medie: 3.7]
Boom în furturile de mașini în Italia

Boom în furturile de mașini în Italia, depășind 123.000 într-un an: care sunt cele mai furate modele

Florența în stare de șoc, un etaj s-a prăbușit la șantierul Esselunga: numeroși morți și răniți