in

Dan Popa, Radio Romania-Italia: „Ambasadorii ar trebui să demisioneze”

Dan Popa, 54 de ani, originar din Iaşi, în prezent rezident la Modena a înfiinţat un post de radio online, intitulat simplu: „Radio România -Italia”. Este creat de câteva săptămâni şi are deocamdată emisiuni doar în ziua de vineri, dar a reuşit deja să depăşească numărul de 1200 de ascultători. „Nu-i chiar rău pentru început”, ne-a spus el, „mai ales că ascultătorii mei n-au fost doar din Italia”.

Românii din Italia sunt invitaţi nu numai să asculte, ci să vorbească la aceste emisiuni. Sunt invitaţi „toţi românii din diaspora, dornici de comunicare, dar mai ales cei care doresc să se implice în viaţa socio-politică”.

Dan Popa a venit în Italia pentru afaceri, însă s-a lovit de problemele majorităţii românilor care au ajuns în Peninsulă înainte de 2002, când era nevoie de un permis de muncă sau de viză pentru intrare. „Sunt specializat în centrale şi reţele de transport şi distribuţie a energiei electrice de înaltă tensiune, însă, după revoluţie, am intrat în afaceri comerciale. Datorită faptului că, după boom-ul anilor ’90, a început o perioadă de recesiune progresivă, am fost nevoit să caut soluţii alternative. Aşa am ajuns în Italia.”

„Am venit cu speranţa că voi găsi un partener de afaceri împreună cu care să creez o activitate productivă în România. Cum asta cerea timp şi cum nu cunoşteam decât câteva cuvinte în limba italiană, m-am angajat, pentru început, ca muncitor necalificat pe la diferitele fabrici din zona Modena: ture de noapte masacrante, spinarea ruptă de munca, bani puţini şi „la negru”.” a povestit el.

„Pentru primul permis de şedere îmi amintesc că a trebuit sa fac 5-6 drumuri la Napoli (angajatorul meu era napoletan) şi să aştept aproape 2 ani. Când l-am vazut în mâna, nu-mi venea să cred, l-am şi pupat! Aşa am observat că expira peste doar 2 luni…” a completat Dan.

Pasiune pentru şah

Pentru Dan Popa, a fi ordonat, răbdător şi inventiv sunt lucruri necesare pentru a reuşi. El le-a dovândit datorită unei pasiuni: şahul. „Am schimbat multe locuri de muncă, am încercat să intru în afaceri de mai multe ori şi am eşuat de fiecare dată, am avut momente mai bune şi momente mai puţin bune, dar nu mi-a trecut niciodată prin minte să renunţ.

Pentru că nu eşti declarat învins decât atunci când te dai bătut. Asta am învaţat-o de la marea maestră Margareta Perevoznic, cea care mi-a fost profesoară de şah pe la jumatatea anilor ’70. Şi tot din jocul de şah am mai învaţat să fiu ordonat, să am rabdare, să fiu capabil de a face o analiză logică şi, mai cu seamă, să fiu inventiv.

Ieşeanul a ţinut să ne explice de unde provine plăcerea de a discuta cu oamenii, de a schimba opinii, idei şi de a comunica, lucuri care au stat la baza înfiinţării postului său de radio. „Am citit mult în tinereţe, începînd cu lecturile banale ale copilariei şi adolescenţei – poveşti nemuritoare şi literatură de aventură – şi continuînd cu mari scriitori şi filosofi români şi străini, dar şi orice altceva îmi atragea atenţia în imensa bibliotecă a Palatului Culturii din Iaşi.”

„Mai tarziu, ţin minte că primele carţi pe care am reuşit să mi le cumpar din banii mei – şi care mi-au produs o imensă bucurie – au fost „Polemici cordiale” de Octavian Paler şi volumul de poezii „Totuşi iubirea” a lui Adrian Păunescu. Cred că datorită lecturilor din adolescenţă am rămas fascinat de oameni, de tot ceea ce gândesc şi exprimă persoanele din jurul meu. Indiferent dacă e vorba de o persoana modestă, cu 2 clase primare, sau de un academician, cu doctorat în filosofie, oamenii continuă să mă surprindă.”, ne-a spus el.

„Din această curiozitate intelectuală dobândită, dar şi pentru faptul că românii din diaspora par a fi dornici de a comunica între ei, şi pentru că, din ce în ce mai mulţi, ar dori să se implice în viaţa socială şi politică (dacă li s-ar oferi această şansă), mi-a venit ideea de a înfiinţa un post de radio online, care să le stea la dispoziţie când au ceva de spus.”

Postul de radio a pornit „cu dreptul”, a adunat peste o mie de ascultători din mai multe ţări, a avut invitaţi prestigioşi şi a abordat subiecte inedite, legate de activităţi ale comunităţii, despre problemele concrete ale românilor din Italia şi din Diaspora în general.

„L-am intitulat Radio Romania-Italia şi, deocamdată, emite doar o dată pe săptămână, în fiecare vineri seara. Desigur, dorinţa mea este aceea de a mări progresiv atât frecvenţa cât şi timpii de emisie şi profit de această ocazie pentru a lansa o propunere de colaborare cu alte web radio sau doritori de a face radio, tocmai pentru a se putea atinge obiectivul suprem: o emisie non-stop de calitate, care să atragă cât mai mulţi ascultatori români din diaspora şi chiar de acasă.” ne-a povestit el.

„Deşi postul de radio Romania-Italia are puţine săptămâni de viaţă, în cele câteva emisiuni de până acum, am avut în jur de 1.200-1.300 de ascultători, ceea ce nu-i chiar rău pentru început, mai ales că ascultătorii mei n-au fost doar din Italia, dar şi din România, Spania, Germania, Belgia, Grecia etc. În aceste puţine emisiuni de până acum, am avut invitaţi de marcă: miniştri, consuli, directori de ziare, avocaţi, ziarişti, activişti etc. cu care am discutat despre o multitudine de subiecte extrem de interesante, de la activităţile asociative şi până la alegerile prezidenţiale, de la Congresul Românilor de Pretutindeni şi până la Diaspora Estival.” a continuat Dan Popa.

„Chiar din emisiunea inaugurală, am declarat că voi acorda spaţiu de emisie tuturor românilor care vor dori să poarte un dialog constructiv cu ceilalţi români, cu asociaţiile, cu autoritaţile române şi italiene, tuturor celor care au idei sau soluţii în ceea ce priveşte o mai bună organizare a românilor din diaspora, cât şi românilor care doresc să candideze la alegerile locale din Italia, indiferent de partidul politic pe ale carui liste ar candida, cu condiţia să nu fie o filială a unui partid de la Bucureşti. Îmi permit să fac această discriminare pentru că am considerat că n-ar fi de dorit să încurajam exportul de politicieni de tip dâmboviţean. Dacă suntem aici, e tocmai pentru ca am fugit de ei şi de politicile lor falimentare.” a mai ţinut ieşeanul să completeze.


Demisia tuturor ambasadorilor

Dan Popa a fost unul dintre puţinii şi totodată printre primii români care, în ciuda valului superficial de simpatie faţă de ambasadoarea României în Italia, Dana Constantinescu, i-a cerut acesteia demisia. Motivele sunt proasta implicare şi organizare a alegerilor din 2 şi 16 noiembrie, din Italia.

„Şi pentru că veni vorba de politicienii noştri, nu pot sa nu amintesc şi despre catastrofala organizare a alegerilor prezidenţiale, drept pentru care cred că am fost printre primii care au cerut demisia tuturor ambasadorilor din ţarile în care miile de români nu au putut vota, încalcîndu-li-se astfel unul dintre cele mai importante drepturi, garantate (?) de Constituţie. Fac vorbire despre ambasadorii României în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. Înca nu avem ştiri despre cum au reacţionat primii la auzirea veştii, dar ambasadoarea României în Italia a reacţionat in mod previdibil, din pacate, dînd vina pe BEC, BES şi pe d-l Titus Corlaţean.” ne-a spus el.

Răzvan Corneţeanu (Reporter Virtual): «În rândul ambasadorilor nominalizaţi ca “ambasadorii ruşinii”, doamna Constantinescu ocupa loc fruntaş»

„Aşa cum am spus şi în ultima mea emisiune, „Umilinţa de a fi român”, i-am cerut demisia d-nei Dana Constantinescu – împreuna cu a celorlalţi 3 ambasadori români – pentru faptul de a fi rămas pasivă (s-a „revoltat” public doar atunci când a înţeles că, datorită gravităţii lucrurilor, postul îi este ameninţat), deşi ştia foarte bine (rezultă din propriile declaraţii) că mii de români NU VOR PUTEA VOTA!

Dacă-mi permiteţi să folosesc termenii din şah, mutarea facuta de ambasadorii noştri duce, aproape inevitabil, la pierderea partidei. Daca aş fi primit o parte din salariul acestora, i-aş fi consiliat eu cum să se mişte pentru a-şi păstra scaunul.

Mutarea corectă (şi câştigatoare) pentru domnii ambasadori ar fi fost să ameninţe cu demisia în bloc, lucru ce ar fi determinat – fara dar şi poate – Guvernul, Parlamentul, BEC şi BES să colaboreze şi să gasească împreună o soluţie prin care să se marească numărul sediilor de votare, acolo unde era necesar.

(Ne)acţionînd în acest fel, ambasadorii noştri au dovedit că le pasă mai mult de propriile fotolii, decât de cei datorită cărora au un loc de munca şi că nu au nici un gând să iasă vreodată din zona de confort. Ca să nu mai amintim de partea morală a lucrurilor, aceea că, tacînd mâlc, practic, ambasadorii l-au cam aruncat din barcă pe fostul ministru de externe. Din acest motiv, mi se pare că atitudinea d-lui Titus Corlaţean de a demisiona este cu atât mai onorabilă, fapt pentru care acesta are tot respectul nostru.

Şi totuşi, pâna la urmă, sunt sigur că vor demisiona toţi cei vizaţi sau vor fi demişi. Cu această ocazie, însă, domnii ambasadori vor învaţa două lucruri importante: că posturile se pot pierde daca nu-ţi faci datoria până la capăt faţă de cetăţeni (oriunde s-ar afla aceştia) şi că e mai onorabil să demisionezi, decât să fii demis.

Sunt convins că ancheta procurorului general Niţu, dacă va fi dusă până la capăt, va scoate la lumina şi alte surprize.” a completat Dan.

Andi Rădiu


 

În fiecare vineri seară

L-am rugat pe Dan Popa să transmită cititorilor noştri modalităţile de contact şi datele despre radio „Romania-Italia”. „Vreau să informez cititorii Gazetei Româneşti că Radio România-Italia poate fi ascultat în fiecare vineri seară, de la 20:30 la 22:30, la adresa de web http://www.spreaker.com/user/danpopa60, atât în direct cât şi înregistrate, emisiunile putînd fi chiar şi descarcate în formatul mp3 şi ascultate pe un banal player mp3 sau pe telefon, în timp ce faceţi altceva. De asemenea, emisiunile le puteţi găsi şi pe You Tube, digitînd „Talkshow-ul de vineri seara”. Ne putem gasi şi pe Facebook, pe pagina Radio Romania-Italia sau pe profilul meu, Dan Popa (Modena).”


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pisa, român de 40 de ani, călcat pe trecerea de pietoni de două maşini cu şoferi beţi

Noi doi şi dragostea