in

De la zidărie la camioane, o româncă uimește Italia: „Când mă văd că descarc 3-4 tone de marfă pe zi, bărbaţii mă respectă imediat!”

Zidăria și șofatul unui camion par meserii rezervate bărbaților. Însă, dacă o întrebi pe Nadia Maierean, românca îți va spune cu zâmbetul pe buze că și-a câștigat respectul colegilor ei bărbați. Nadia, 41 de ani, lucrează de 18 ani în Italia și a devenit celebră  chiar de ziua femeii, pe 8 martie, povestea ei fiind publicată de Corriere delle Alpi.

A lucrat pe șantiere, iar acum, transportă marfă pentru o firmă din nordul Italiei. De 10 ani este înscrisă în sindicatul Filca Cisl din Belluno. În cei 10 ani în care a practicat zidăria, Nadia era singura femeie în acest domeniu în zona ei, la aproximativ 1500 de membri Filca Cisl din provincia Belluno.

„Am învățat meseria de zidar lucrând cu mama mea în România. De la ea am învățat să vopsesc, să pun gresie, și toate celelalte”, își amintește Nadia. „Când am plecat în Italia, am decis să profit de cunoștințele mele pentru a-mi găsi un loc de muncă și am lucrat într-o firmă de construcții, ca zidăriță pe șantiere. Acest lucru până anul trecut, când am luat permisul de conducere pentru categoria C și am decis să lucrez ca șoferiță pe camioane.”, a povestit  românca pentru publicația italiană.

Relația cu colegii ei de sex masculin nu a fost întotdeauna una foarte simplă, pentru că la prima vedere bărbaților le părea imposibil că o femeie ar putea face lucruri atât de grele, „dar dacă mă respectă, răspund cu respect, în cazul în care nu o fac clarificăm imediat cum stau lucrurile. Și când mă văd că descarc trei, patru tone de mărfuri pe zi, mă respectă imediat.”

Cum este ușor de prevăzut, Nadia nu a avut până acum colege de sex feminin, iar atunci când se prezenta pentru un interviu la un loc de muncă, mirarea era întotdeauna inevitabilă:

„De fiecare dată când m-am prezentat pentru un loc de muncă toți se uitau mirați la mine, apoi era sarcina mea să le demonstrez că nu valorez în câmpul muncii mai puțin decât un bărbat. Chiar și atunci când m-am propus să fac livrări cu camionul a fost așa, dar directorul companiei pentru care lucrez acum a fost dispus să-mi acorde încredere, pentru că abia luasem categoria C de câteva luni și nu prea aveam experiență în acest domeniu.”, a mai povestit  Nadia.

Nadia face o muncă pe care o iubește și nu o va schimba pentru nimic altceva. Este un exemplu de forță și tenacitate, care i-au permis să renunțe la orice tabù și să ajungă la egalitate cu bărbații în munca sa, mai scrie Corriere delle Alpi.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pleacă elitele! Crește numărul tinerilor care pleacă la studii în străinătate: ”Este o societate care funcţionează anormal”

Vasto, Abruzzo – a treia ediție a Sărbătorii Mărțișorului, mare succes și amplă participare a românilor și localnicilor