in

Dorin Mihai, un român din Rimini, pasionat de fotografie. ”Mă implic în promovarea României”

Dorin Mihai, 36 de ani, este originar din Galaţi, iar din anul 2000 locuieşte împreună cu familia la Rimini, un oraş de cca. 140.000 de locuitori aflat pe malul Mării Adriatice. Este responsabilul unui service auto, dar marea sa pasiune, dezvoltată în special în ultimii ani, în Italia, este fotografia. A participat la numeroase evenimente, încercând de fiecare dată să promoveze imaginea României.

„Locuiesc în Italia din august 2000. Motivele care m-au făcut să mă mut din Galaţi au fost în principal cele economice. În ţară lucram la Liceul Radu Negru din Galaţi pe post de profesor de informatică, în timp ce îmi urmam cursurile de Ştiinţe Economice în cadrul Facultăţii de Nave şi Inginerie Electrică. În vara acelui an mă aflăm în vacanţă în Italia, unde în urma unor circumstanţe greu de explicat, am ajuns să lucrez chelner într-un restaurant bine cotat din Rimini. Respectul demonstrat faţă de cei din jurul meu i-au făcut pe proprietarii restaurantului să-mi ceară să rămân la ei şi după sfârşitul perioadei prestabilite, oferindu-mi un salariu zilnic echivalent cu cel pe care îl aveam în România ca profesor pe o lună. La 20 de ani pe care-i aveam, mi s-a părut ocazia vieţii mele şi am acceptat să rămân pe o perioada de 6 luni care a devenenit un an şi iată-mă după 16 ani vorbind despre acea perioadă.”

Dorul de casă l-a apăsat cel mai mult.

„În Italia m-am adaptat foarte bine, este o ţară foarte frumoasă, plină de oameni pozitivi, plină de istorie şi de cultură. Evident nu există pădure fără uscături, dar am învăţat că în viaţă cheia fericirii este să te laşi înconjurat doar de persoane pozitive şi de la care ai de învăţat câte ceva. Şi exact asta am încercat să fac de când sunt aici. M-am integrat foarte bine, am un copil de 12 ani născut aici care şi el este foarte bine integrat. Cu toate astea, dorul de ţară este mare. Dacă ar trebui să vorbesc despre problemele cu care m-am confruntat de când sunt în Italia aş începe cu dorul de locurile unde m-am născut. De aceea nu pierd nici o ocazie de a mă reîntoarce în România doar şi pentru câteva zile.”

Pasiune pentru România

Şi-a dezvoltat pasiunea pentru fotografie în Italia, din acelaşi motiv pentru care a suferit de la plecarea din ţară: dorul de casă şi de frumuseţile României. „Pasiunea pentru fotografie o am încă de la vârstă de 5-6 ani. S-a născut într-un mod destul de ciudat. Pe vrema aceea, tatăl meu avea un aparat foto SMENA pe film pe care îl folosea doar el. Fiind unul dintre puţinele mijloace „tehnologice” ce le aveam în casă, mie şi fratelui meu mai mic ne era absolut interzis chiar şi doar să-l atingem. În mintea mea de copil s-a format treptat această dorinţă de a avea un aparat foto cu care să pot opri în loc timpul, văzând sutele de fotografii pe care tatăl meu le făcea oriunde se deplasa. Cu timpul, pasiunea pentru fotografie a fost depăşită treptat de alte lucruri. Am reînceput să fotografiez acum circa 5 ani iar întâlnirea cu maestrul Sorin Onişor a fost decisivă în această privinţă. Locuind în străinătate, dorul de ţară creştea exponenţial aş spune, iar munca lui Onisor m-a făcut să mă aproprii de fotografie şi în acelaşi timp de România. În momentul de faţă asociez în mod elocvent fotografia cu România. Cu ajutorul fotografiei am redescoperit cât de frumos este acest colţ de paradis în care am avut norocul de a mă naşte.”

Premii de fotografie

Pasiunea pentru fotografie nu a rămas nepremiată. Românul a participat cu mult succes la câteva evenimente de profil din Italia. „Mă implic cât pot de mult în promovarea României peste hotare şi acest lucru îmi aduce multe satisfacţii din punct de vedere fotografic. Am partecipat la o serie de expoziţii de fotografie având că subiect România, obiceiurile româneşti, cât şi locuitorii mediului rural românesc, este vorba despre ţăranii români, element ce tinde de a deveni unic în Europa. Printre aceste evenimente ţin să menţionez „LA ROMÂNIA ÎN IMMAGINI” noiembrie 2013 Rimini, ICEBERG, octombrie 2014 Rimini, „România-gente, luoghi e cosumi” iulie 2015, Riccione cea din urmă constituidu-se într-un proiect împreună cu Sorin Onisor, proiect prin care ne-am propus să aducem la cunoştinţă tuturor celor de aici dornici să cunoască realitatea satului românesc de astăzi, frumuseţile şi simplitatea locurilor şi a oamenilor. Această expoziţie a devenit cu timpul o expoziţie itinerară pe care o propunem cu plăcere în diverse oraşe din peninsulă.”

L-am întrebat pe Dorin Mihai ce proiecte are pentru viitorul apropiat, legate de pasiunea sa pentru fotografie. „Proiectele ar fi multe, Dumnezeu să-mi dea sănătate să le pot duce la bun sfârşit pe toate. De câteva luni am dat naştere unui atelier de fotografie intitulat „F/64 Laboratorio di Fotografia” care are că scop aproprierea de fotografie şi ofrirea unei baze tuturor celor care decid să facă primii paşi în cultivarea acestei frumoase arte. Unul dintre scopurile atelierului F/64 este organizarea de cursuri de fotografie adresate tuturor, în special celor tineri aflaţi încă pe băncile şcolii, cursurile fiind gratuite pentru elevi şi studenţi. Sunt ferm convins că cu cât vârstă la care se începe a se facă fotografie e mai mică, cu atât rezultatele în timp vor fi mai mari. Am în program pentru anul acesta diverse workshop-uri de fotografie, majoritatea în România, dar şi în Irlanda, Islanda, Maroc, şi Etiopia. „

Subiecte pozitive

Implicarea misiunilor diplomatice româneşti din Italia ar fi, după părerea lui Dorin Mihai, o soluţie extrem de eficientă pentru schimbarea imaginii României peste hotare. Ca exemplu ne dă Consulatul General al României de la Bologna, care a găzduit cu mare succes o asemenea expoziţie de fotografie cu imagini din ţară.

„Promovarea României în Italia, peste hotare în general, este un subiect care îmi stă pe suflet, cum se spune pe la noi. Locuind aici de atâta timp, am fost martorul multor evenimente cu ecou negativ în mass-media, episoade în urmă cărora nu se poate spune că am avut de câştigat ca imagine, noi ca popor şi nici România ca ţară. Din păcate stă în ADN-ul uman faptul de a generaliza orice, acest lucru ducând cu timpul la creerea unei idei greşite asupra românilor în general. Lipsa de informaţie a accentuat acest lucru. Ceea ce ne-am propus cu ajutorul fotografiei este tocmai înfăţişarea acelei părţi de România pe care nimeni nu o cunoaşte, decât dacă ne-a vizitat ţara.

Implicarea instituţiilor în această promovare este foarte importantă şi ajutorul dat de către reprezentanţii Statului Român aflaţi pe teritoriul Italiei este de neînlocuit. Din acest motiv propun o implicare majoră a instituţiilor (Ambasade, Consulate) în promovarea acestui aspect având în vedere că nivelul mediu al fotografilor români este cu mult superior mediei europene. Cu alte cuvinte, avem mulţi fotografi talentaţi şi o ţară foarte fotogenică, de ce să nu folosim acest lucru în promovarea României la nivel instituţional? Ţin să mulţumesc cu această ocazie Domnului Consul General Eugen Şerbănescu pentru ajutorul şi sprijinul acordat în vederea ospitarii expoziţiei ROMÂNIA – GENTE, LUOGHI E COSTUMI în cadul Consulatului General al Românie la Bologna, expoziţie ce putea fi vizitată până în data de 10 mai.”

Andi Rădiu


Citiți și:

Îți este dor de țară? Vino la Bologna: ”ROMÂNIA – oameni, locuri și tradiții

10 foto senzaționale – Fundătura Ponorului, Palma lui Dumnezeu. ”Aici, timpul e oprit în loc”

Filmarea aeriană a lui Felix Făgărăşan, în presa italiană. ”Mai mult succes decât montajul celor de la Rai 1”

Fotograful român Constantin Pletosu, premiat la Firenze, pentru CEA MAI BUNĂ fotografie din concurs

”La mulți ani, Bucovină minunată!” – Fotografii incredibile despre un ținut de basm

Cătălin Urdoi, un rădăuţean stabilit la Roma, pasionat de fotografie: ”Fur o fracţiune din timpul care zboară”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O familie de romi din Vrancea a rămas fără copil în Italia – VIDEO

Interviu cu un comisar de poliție din Sicilia. ”Nu avem probleme cu românii”