in

Interviu cu un comisar de poliție din Sicilia. ”Nu avem probleme cu românii”

În peregrinările mele prin Sicilia, în descoperirea de locuri și oameni, desigur și de cetățeni români care au ales să trăiască în insulă, am cunoscut, chiar pe teritoriul faimosului detectiv sicilian, Montalbano, la Scicli, un comisar șef de poliție adevărat – Maria Antonietta Malandrino. O femeie. O femeie care lucrează în poliție de 25 de ani. În prezent este în serviciu la Comisariatului din Modica, provincia Siracusa.

„Chiar dacă este dificil, este o muncă prin care se câștigă, un serviciu convingător. A lucra în poliție, pentru stat, este cu adevărat interesant și nu voi obosi să fac asta„, mărturisește comisarul șef.

Interesant este că, deși mă așteptam să-mi povestească de zeci și zeci de cazuri de infracțiuni, eventual cu autori români, Malandrino susține și demonstrează că în acest an pe teritoriul lor nu s-a înregistrat nici un omor, iar ultimul viol a avut loc în urmă cu patru ani.

Probleme s-au înregistrat, potrivit polițistei, doar în localitatea Vittoria (din provincia Ragusa), câteva furturi, „asta mai mult pentru că este o perioadă de criză”.”Ultimul viol a avut loc în urma cu patru ani. Ultima crimă s-a înregistrat în urma cu doi ani. Nu sunt cazurile din filmul Montalbano în realitate”, subliniază Maria Antonietta Malandrino.

„Avem cazuri de criminalitate puține. Nu este un număr alarmant. Nu pot să spun că un turist este agresat pe stradă, ceea ce în alte zone se mai întâmplă”, completează comisarul șef de Modica.

Nu avem probleme cu românii

În provincia Siracusa trăiesc în prezent cu rezidență un număr de aproximativ 500 de români. Cea mai mare comunitate este cea a imigranților din Sri Lanka (800), urmată de cea a marocanilor (550). „Prezența străinilor, indiferent că sunt români sau marocani, este constantă și a devenit parte activă a vieții cotidiene din Sicilia. Nu avem probleme grave cu ei în privința cazurilor de infracționalitate”, precizează comisarul.

Românii trăiesc, în cele mai multe cazuri, cu familiile de italieni, unde au grijă de bătrâni sau fac curățenie în case.

„În schimb dacă sunt prinși efectuând anumite infracțiuni, le aplicăm același tratament ca pentru italieni. Nu facem diferențe. O infracțiune este o infracțiune indiferent că este comisă de un italian sau de un imigrant” menționează comisarul Malandrino.

O problemă mai gravă cu care s-au confruntat anii trecuți în Sud-estul Siciliei este cel al traficului de droguri, însă în timp rețeaua, din care făceau parte și câțiva imigranți, a fost eliminată.

Valuri de clandestini

Modica este totodată și o zonă afectată de valurile de imigranți care debarchează pe țărmurile Siciliei. Cum ajung, clandestinii sunt găzduiți la Centrul de primire pentru imigranti de la Pozzalo. Centrul are o capacitate de doar 250 de locuri, însă în acestă perioadă numărul de imigranți este dublu, chiar dacă multi dintre ei, în special sirienii cer azil politic. Procedura de obținerea a azilului politic este însă de durată, de aproape doi ani, așa cum explică Maria Antonietta Malandrino, comisar șef la Modica.

„Mulți dintre cei care vin din Africa nu cer sa rămână in Sicilia și pleacă spre Europa. Cei care ramân și sunt prezenți în teritoriu nostru sunt cei care se ocupă de agricultură, la muncile de câmp sau la solare. Nu putem însă să spunem că prezența lor duce la creșterea cazurilor de infracțiuni. Practic zilnic numărul imigranților se schimbă, deoarece sunt aduși de la Lampedusa sau ajung direct pe țărmurile noastre, iar noi îi cazăm în Centrul de primire pentru imigranți de la Pozzalo.

De acolo, după identificare, sunt distribuiți în alte centre de retenție din Italia sau în cazul celor care solicită azilul politic sunt lăsați liberi. în doi ani trebuie să se încheie procedura de obținere a azilului politic, dar nu asta este problema.

Ei nu vin aici pentru a rămâne, nici măcar o lună nu vor să stea în Italia. Ei sunt liberi pe teritoriul Italiei, însă problema apare la graniță. Dacă vor să meargă în Germania sau Franța, aceste țări îi resping pentru că atunci când văd numele lor sau văd că au atins ca prima țară a Europei – Italia, susțin direct că Italia este cea care trebuie sa le dea acest azil politic, deci îi trimit înapoi la noi”, explică Maria Antonietta Malandrino.

Localitățile Scicli, unde este sediul oficial al Comisariatului, Ragusa -Ibli si Modica au devenit tot mai cunoscute după ce serialul polițist Comisarul Moltalbano, care a început în 1999, a fost distribuit și transmis în 15 țări din toată lumea, inclusiv în România.

Astfel în ultimii doi ani, numărul turiștilor s-a dublat. Cei mai mulți vizitatori care vin la Scicli din curiozitate pentru a cunoaște locurile în care se desfășoară serialul lor preferat – Comisarul Montalbano – sunt din Marea Britanie.

C.V.


Citește și:

Un român, şef de echipă pe cel mai mare șantier al lumii

O româncă dă de muncă italiencelor. ”Acum viaţa noastră este la Termoli”

Descindere a Gărzii de Finanțe la Ragusa și Gela: 44 de români „la negru”, trăiau în condiții degradante

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dorin Mihai, un român din Rimini, pasionat de fotografie. ”Mă implic în promovarea României”

Astăzi sunt Sfinții Constantin și Elena, 1,3 milioane de femei şi 600.000 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica