in

Eveniment de mare succes la Veneția, cu ocazia Zilei Naționale a României, concert în renumita ”Sala Capitolare”

Vineri, 25 noiembrie 2022, Consulatul General al României la Trieste împreună cu Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, au aniversat Ziua Națională a României prin organizarea evenimentul deja consacrat numit „Festa Nazionale della Romania”.

Concertul a avut loc în renumita „Sala Capitolare” din incinta complexului muzeal, laic și religios, un adevărat impozant reprezentativ al barocului venețian, „Scuola Grande di San Giovanni Evangelista di Venezia.”

Complexul arhitectonic face parte din proprietatea laică „Confraternita”, fondată în anul 1261. Edificiul cultural „Scuola Grande” are 2 etaje și îmbrățișează diverse stiluri arhitectonice: Goticul, Renascentist, Barocul și Rococo.

Eveniment de mare succes la Veneția, cu ocazia Zilei Națională a României

Așadar, într-un context deosebit și unic prezentat mai sus, invitații au avut parte de un concert extraordinar în interpretarea Cvartetului „ConTempo”, format din Bogdan Sofei (vioara), Ingrid Nicola (vioara), Adrian Mantu (violoncel), alături de participarea extraordinară a artistului Răzvan Popovici (viola).
Artiștii au susținut un repertoriu diversificat și reprezentativ din compozițiile marilor celebrii (Paul Constantinescu, Giacomo Puccini, George Enescu, Antonio Vivaldi, Sabin Păutza și Robert Schumann).

Cvartetul „ConTempo”

Acesta a fost fondat în anul 1995, când componenții s-au cunoscut printre băncile Universității de Muzică din București. A ajuns să fie unul dintre cele mai prestigioase Cvartete de coarde, câștigând nu mai puțin de 14 premii internaționale și având numeroase turnee naționale și internaționale. În prezent au avut peste 1200 de concerte în 46 de țări diferite.

Cvartetul „ConTempo” a avut ocazia și onoarea de a cânta pentru regretatul Papa Giovanni Paolo al II-lea (în incinta Castelului Gandolfo), pentru Noul Rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, (în incinta casei Highgrove din Gloucestershire) și inclusiv pentru fostul președinte al Africii de Sud, Nelson Mandela în anul 2016.

„Cvartetul nostru este faimos în lume și pentru faptul că suntem formați din 2 cupluri căsătorite, însă în această seară prietenul nostru, Răzvan va cânta alături de noi”, a precizat artistul Adrian Mantu.

În discusul lui din cadrul evenimentului, Adrian Mantu ne precizează și faptul că aceștia au înregistrat muzica pentru serialul HBO realizat de Tom Hanks și Steven Spielberg, „Band of Brothers”.

Artistul Răzvan Popovici

Cât despre artistul Răzvan Popovici, acesta a fost născut la București, într-o familie de muzicieni, iar pasiunea pentru viola i-a fost însuflețită chiar de către tatăl său, Mugur Popovici.
În calitate de solist a cântat pe scenele Teatrului Champs-Elysées din Paris, Filarmonicii din Köln, la Festspielhaus din Baden-Baden, dar și la Musashino Hall din Tokio, Konzerthaus și Musikverein din Vienna și la Carnegie Hall în New York.

Răzvan a participat ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin și a fost primul violist invitat al mai multor orchestre din Europa precum Filarmonica din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln, Kobe și al Orchestrei Festivalului din Gstaad. Răzvan este iniţiatorul şi directorul Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Germania şi al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti.

Alocuțiunea domnului Cosmin Victor Lotreanu, consulul general al României la Trieste

Publicul numeros din acest an, de peste 180 de persoane a putut asculta discusurile domnului Cosmin Victor Lotreanu (Consul General al României la Trieste), Grigore Arbore Popescu (director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistică din Veneția), Elisabetta Pesce (asesor al
Primarului orașului Veneția), Francesco Di Paola Panteca (președintele consiliului municipal al Orașului Trieste), Franco Bosello, (Guardia Grande, Scuola Grande di San Giovanni Evangelista di Venezia) și Andrei Novac (secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României).

Alocuțiunea s-a concentrat asupra reliefării zilei naționale a României, a momentului astral al istoriei noastre (1 Decembrie 1918) precum și a marcării aniversării istorice de 160 de ani de Diplomație Română (1862-2022).

La finalul discursului său, consulul general al României la Trieste, domnul Cosmin Victor Lotreanu a adresat câteva cuvinte de mulțumire.

„In concluzie, vreau sa mulțumesc în primul rând comunității românești din Friuli-Veneto pentru toate proiectele comune realizate împreună, apoi autorității italiene pentru consolidarea unui parteneriat strategic funcțional între cele două state, tuturor persoanelor prezente în această seară, sponsorilor, dar și Cvartetului ConTempo care ne va încântă cu muzica sa.”

La eveniment au fost prezenți numeroși reprezentanți ai autorităților regionale administrative și militare, ai mediului universitar, antreprenorial, parohial și asociativ, al profesorilor de limbă, cultură și civilizație românească, respectiv ai mass-media de limbă română din Italia. Prezent și domnul Andrei Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Evenimentul s-a bucurat de un real succes, începând cu intonarea imnurilor naționale ale Republicii Italiene, României și Uniunii Europene și încheindu-se printr-o apoteoză a tradiției românești: Călușarii! Cântec ancestral, parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.
Clipe poate irepetabile, înnobilate de un singur gând: La Mulți Ani, România! La mulți ani, români!

Un articol de Irina Gavriluț

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 6 In medie: 4.3]

Eveniment de 1 Decembrie la Roma: „Elogiul latinității – de la romani la români”

Coaliția de guvernare din Italia a blocat furnizarea de armament către Ucraina