in

Coaliția de guvernare din Italia a blocat furnizarea de armament către Ucraina

Furnizarea de arme în Ucraina, amendament blocat. Partidele de dreapta din coaliția de guvernare a Italiei au retras un amendament care ar fi permis guvernului să continue să trimită arme Ucrainei în 2023, susține o sursă parlamentară pentru Reuters, după ce opoziția a cerut un decret separat pe această chestiune.

Furnizarea de arme în Ucraina

În contextul invaziei ruse în Ucraina, administrația fostului premier Mario Draghi introdusese măsuri care au făcut posibilă trimiterea de armament către Ucraina fără a mai cere aprobarea parlamentului pentru fiecare livrare.

Aranjamentul expiră la finalul anului, iar coaliția care susține guvernul Meloni a încercat inițial să îl prelungească până la 31 decembrie 2023, prin amendarea unui decret guvernamental care se află în prezent în parlament.

Cu toate acestea, principala formațiune din opoziția italiană, Partidul Democrat de centru-stânga, a reclamat că decretul respectiv nu se referă în mod explicit la Ucraina și a acuzat guvernul că încalcă regulile parlamentare.

Decret separat

În replică, ministrul italian pentru relația cu parlamentul, Luca Ciriani, a spus că guvernul va lua în calcul să promoveze măsuri printr-un decret separat, asigurând totodată aprobarea sa rapidă.

Sprijinul pentru Ucraina a fost un subiect controversat în cadrul actualei coaliții de guvernare, o coaliție alcătuită din Fratelli d`Italia ai Giorgiei Meloni, Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

Meloni susține Ucraina

Giorgia Meloni este o susținătoare fermă a cauzei ucrainene, însă aliații săi, Salvini și Berlusconi, au avut o poziție mai ambiguă în contextul legăturilor cu Rusia și Vladimir Putin.

„Merită să sprijinim Ucraina, deoarece negocierile pot să apară doar dintr-un echilibru de putere pe teren”, a explicat prim-ministrul Italiei, într-un interviu pentru Corriere della Sera.

Tot în noiembrie, un oficial al coaliției de guvernare spunea pentru Reuters că Italia este gata să trimită al șaselea pachet de armament pentru Ucraina, inclusiv sistemele de apărare antiaeriană pe care le-a solicitat Kievul.

Într-un interviu de săptămâna trecută, ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a promis că Roma va continua să furnizeze armament în calendarul și modurile convenite cu aliații din NATO și guvernul de la Kiev.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 3]
eveniment venetia

Eveniment de mare succes la Veneția, cu ocazia Zilei Naționale a României, concert în renumita ”Sala Capitolare”

Bergamo, își ucide partenerul și apoi mărturisește: „Am obosit să fiu bătută, nu-mi vine să cred că l-am înjunghiat”