in

Face pantofi printr-o tehnică antică, îi colorează cu vin: ”Dai, usuci, dai, usuci, o zi întreagă”

În țara modei, Italia, un român născut la Galați, dar cu origini în peninsulă, încearcă să răzbească cu o mică afacere deschisă într-un orășel din centrul țării. Acesta confecționează pantofi colorați cu vin, dar are planuri mult mai îndrăznețe. Românul a povestit pentru Libertatea despre creațiile sale.

Gabriel Basso (46 de ani), a plecat de 20 de ani în Italia și are un atelier într-un orășel cochet, Martinsicuro, udat de Marea Adriatică, unde concepe obiecte de încălțăminte deosebite. Face pantofi, de la A la Z. Are mai mult succes cu doamnele și domnișoarele, care alocă timp și bani pentru a avea parte de o pereche made-to-measure.

”Dai, usuci, dai, usuci, o zi întreagă”

Basso a dezvoltat și o tehnică de colorare a pantofilor cu vin, despre care spune că își are originile în antichitate. ”Pui vinul natural pe cârpă. Trebuie să fie un vin roșu, fiindcă, bogate în tanin, pătează cel mai bine. Bine, trebuie să freci mult ca să faci culoarea dorită, dar rezultatul e super. Fiind naturală, culoarea are o altă reflexie în lumină. O pereche de pantofi o vopsești cam într-o zi întreagă, ce credeați că dai puțin cu cârpa îmbibată în vin și gata? Dai, usuci, dai, usuci, toată ziua. Niște pantofi stiletto, confecționați manual, colorați cu vin, costă 700-800 de euro”, a povestit gălățeanul.

Pantofi din piele de murena

Căsătorit în Italia, unde trăiește de două decenii, Gabriel a încercat să ducă business-ul la alt nivel. A discutat să atragă și oficialitățile locale într-un proiect personal, care, momentan, este în stand by, din cauza pandemiei. „Vorbisem înainte de coronavirus să concep pantofi din piele de murena. Este o piele rară, dintr-un pește murena, care seamănă ca un șarpe marin. Găsisem și pe un negustor care tăbăcea piele de murena, mă costa 800 de euro doar pielea pentru o pereche de pantofi. Nu a mai creat nimeni pantofi din așa ceva, vorbisem și cu oficialitățile locale, era o mândrie aici, doar că am pus proiectul pe hold din cauza Covid”, a dezvăluit Basso.

Românul are contracte cu o fabrică din Italia, ocazional, exportă în Olanda, numai pantofi creați manual de el. Basso este singurul său angajat, împletește pasiunea cu traiul de zi cu zi.

Acesta a povestit și ce a trăit când a început criza legată de coronavirus. „Pe mine m-a prins startul pandemiei la Milano. M-am întors acasă și am intrat la izolare, logic, de bună voie, două săptămâni. A fost mișto o perioadă, soția și soacra la parter, eu la etajul 1. Mi-aducea mâncarea, ciocănea la ușă, serveam, m-am uitat la televizor cât n-o făcusem în ultimii zece ani. Am văzut și revăzut seria James Bond”, spune acesta.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Coronavirus în Italia, buletinul din 30 august: 1.365 de cazuri noi și 4 decese în ultimele 24 de ore

Porțile partidului ecologist, deschise pentru diaspora: ”Oriunde ai fi în lume, nicăieri nu e ca acasă.”