in

Festival românesc pentru spectatori chinezi. Propatria 2014: «Am transmis un mesaj pozitiv către lume»

Nouă evenimente în aproximativ trei săptămâni. Un maraton al muzicii şi al tradiţiilor româneşti, este cea mai bună descriere a ediţiei a patra a Festivalului Propatria – Festivalul internaţional al tinerelor talente româneşti, care a avut loc la Roma între 20 iunie şi 6 iulie.

Artişti români din Italia, Austria, Spania şi România şi-au expus calităţile şi au încercat să arate adevărata imagine a românilor din străinătate: o imagine pozitivă.

Păcat însă că publicul spectator a cam lipsit de la evenimente. Şi asta nu pentru că n-ar fi ştiut, ci pur şi simplu… aşa, pentru a fi „român”: de ce să susţinem acţiunile făcute de alte asociaţii şi să nu pretindem mai degrabă că nu avem finanţe pentru a organiza alte evenimente? Ca întotdeauna, nemulţumiţi se vor găsi … ca melcii după ploaie.

A început Festivalul Propatria 2014 – Roma. Lansarea printr-un flash mob românesc cu coregrafie

Oricum până la urmă cel care a câştigat mai mult este cel care a venit la evenimente şi a ascultat un impresionant concert la vioară şi pian cu Tudor Andrei şi Aurelia Vişovan de la Opera din Viena sau a urmărit „fără suflare” o lecţie a Ciprianei Smărăndescu la clavecin cu micuţii ei elevi sau spectacolul susţinut de adolescenţii coordonaţi de profesoara de pian Cătălina Diaconu de la Conservatorul Santa Cecilia din Roma.

Nu mai vorbim de prezenţa marii soprane Lucia Stănescu sau de frumoasa expoziţie de costume tradiţionale autentice din cel mai important muzeu din Roma, Muzeul de Artă şi Tradiţii Populare.

Chinezoaică curioasă, român indiferent

Public puţin, dar bun. Cine a venit la spectacole a rămas până la final. La Gala tinerelor talente publicul a rezistat aproape cinci ore. O performanţă, aş spune. …

Ba mai mult, în sală, au venit turişti curioşi să asculte o parte din concerte, chiar dacă nu ştiau nimic despre România sau despre artiştii care cântau.

„Am trecut pe stradă, am văzut afişul şi am intrat”, ne-a spus chinezoaica Yu Jing, pe care am întâlnit-o la concertul de muzică lirică al baritonului Vlad Crosman şi al mezzo-sopranei Lavinia Bocu.

„Îmi place concertul. Sunt tineri, dar sunt foarte buni. Am văzut acum că sunt români şi mă bucur că, deşi sunt în Italia, am posibilitatea să descopăr şi artişti din alte părţi ale lumii”, a mai spus Yu Jing.

Pe tânăra chinezoaică am avut plăcerea să o revăd şi la recitalul de vioară susţinut de Tudor Andrei şi la concertul de pian al profesoarei Cătălina Diaconu şi al elevilor săi de la Conservatorul Santa Cecilia din Roma. „Eram curioasă să văd cum sunt celelalte acţiuni. Sunt artişti tineri ca şi mine şi mă bucur sincer când văd că au această posibilitate de a se exprima, de a cânta într-o capitală precum Roma”, ne-a mai mărturisit tânăra din China, care este de profesie arhitect.

Ehe! Nu era rău dacă şi noi românii am fi gândit astfel sau măcar dacă am fi avut un gram din curiozitatea acestei tinere. Cu siguranţă am fi obţinut mai mult pe plan local, am fi avut o altă forţă în faţă italienilor, dacă am fi ştiut să ne susţinem valorile, să le promovăm, să le protejăm şi mândri cu ele.

 

Un colţ de Românie, amenajat la Roma: cele mai frumoase costume populare româneşti, expuse la Muzeul de Tradiţii

Poate la anul

Dar să sperăm că anul viitor, la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Propatria vom fi mai mulţi sau de ce nu, să visăm că nu vor mai fi locuri libere…. Speranţa moare ultima, aşa că avem timp … „Obiectivele noastre sunt pe termen lung. Este o muncă intensă, care îşi va vedea roadele în timp”, mărturiseşte foarte optimistă Mioara Cristea Moraru, vice-preşedintele Asociaţiei Propatria.

„Festivalul a crescut foarte mult faţă de prima ediţie şi avem convingerea că se va dezvolta în timp. Ediţia de anul acesta a fost o ediţie specială deoarece s-a trecut de la un festival dedicat promovării tinerilor talentaţi din Diaspora la un festival care promoveaza imaginea unei Românii culturale în afara graniţelor. Un prim obiectiv l-am atins: am reuşit să propunem nume importante care simt ca şi noi nevoia de a transmite un mesaj pozitiv către lume”, explică Mioara Cristea Moraru.

Artişti de nivel internaţional

La ediţia din acest an a Festivalului Propatria au fost implicaţi artişti români importanţi, cu cariere la nivel internaţional, persoane care şi-au pus o amprentă importantă în promovarea imaginii pozitive a României în afara graniţelor. Este vorba despre marea soprană Lucia Stănescu (Italia), pianista Elisabeth Sombart (Elveţia), pianista Cătălina Diaconu (Italia), clavecinista Cipriana Smărăndescu (Italia), pianista Lavinia Dragoş (România), violonistul Tudor Andrei (Austria), baritonul Vlad Crosman (Franţa) şi mezzosoparana Lavinia Bocu (România), cântăreaţa de muzică pop IAMalina (Italia) şi ambasadoarea portului popular românesc Silvia Floarea Tòth (România).

„Alegerea acestor artişti a fost făcută – explică Mioara Moraru – în primul rând urmărind obiectivul propus, acela de a promova o alta imagine despre România, dar şi datorită faptului că toţi au îmbrăţişat această idee şi simt aceeasi nevoie de trecere prin lume cu fruntea sus, mandri de cultura si originile noastre. Acest mesaj incercam sa il transmitem cu totii, tinerilor participanti care vor deveni la rândul lor viitoare nume cu care ne vom mândri” completează organizatorul acestui Festival, Mioara Moraru, vice preşedintele Asociaţiei Propatria din Roma.

Ambasadoarea României s-a îmbrăcat în ie în piazza Campidoglio. VEZI CÂT DE FRUMOASĂ ERA IA

La Gala Propatria 2014, desfăşurată în data de 6 iulie la Teatrul Dell’Angelo din Roma, cele trei trofee au fost câştigate de Octavian Purcărea (canto, Spania), Alexandru Stanciu şi Loredana Pîrvu (scrimă scenică, Spania), în vreme ce pianista Aurelia Vişovan (Austria) şi regizoarea Violeta Otilia Bîrlă (Italia) au primit burse în valoare de 500 de euro. Aurelia Vişovan a mai primit şi o diplomă de excelenţă, la fel ca şi Emanuela Ionică (actorie şi dublaj – Italia).

Solista pop IAMalina, membru în juriu, a acordat premiul special „I AM Musica” tinerei Monica Anghel Sannino (Italia). Premiul constă într-o înregistrare cu artista la un important studio de înregistrări.

Preşedintele juriului, Cătălina Diaconu, a acordat, de asemenea, două premii speciale, constând într-un curs de perfecţionare, la doi tineri pianişti: Diego Raita (Italia) şi Ciprian Strateanu (Italia).

În cadrul Galei Propatria 2014 fost acordat pentru prima dată şi premiul de jurnalism „Europaeus”. Căştigătoarea a fost Daniela Mogavero de la agenţia TM News „pentru profesionalismul demonstrat în decursul carierei, sensibilitatea şi corectitudinea cu care a relatat despre comunitatea de români din Italia”.

Restul participanţilor, printre care se aflau şi mult îndrăgiţii mici actori Robert Dancs (din filmul „Sole a catinelle”) şi Gabriele Caprio, vedetă în seriale Rai, au primit câte o diplomă de participare.

C.V.

Festivalul ”ProPatria”: recitaluri de vioară și pian, Tudor Andrei și Aurelia Vișovan


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii se menţin pe primul loc la credite imobiliare: 17% dintre cererile străinilor, în urmă cu doi ani erau 33%

Muntele Athos, locul unde accesul femeilor este interzis