in

Film despre românii din Italia

În curand va fi prezentat la Roma un nou film despre condiţia emigrantului român: „Benvenuti in Italia”, un scurt-metraj care prezintă povestea unui cuplu de actori români care, datorită salariilor de mizerie din ţară vin în Italia la „munca de jos”.

film1.jpg

Actor în România. Aceasta este viaţa lui Adrian Stancu, un om cu familie, vise şi aspiraţii, care par să se îndepărteze tot mai mult de el. Obosit, tracasat, nemulţumit şi sătul de traiul în România, actorul decide să plece în Italia, cu tot cu familie. Însă viaţa în „Cetatea Eternă” se dovedeşte mult prea dură pentru el. Nu poate practica actoria, aşa că va accepta o slujbă de muncitor necalificat. Mai apoi compania pentru care lucrează este ajunsă de criză şi se închide, astfel el se trezeşte şomer într-o ţară străină. Filmul este o coproducţie româno-italiană şi va avea premiera în luna septembrie la Roma în cadrul minifestivalului „Scurt pe 6 la Roma” şi, ulterior, în luna octombrie, va fi prezentat la Cinematograful Victoria din Cluj în cadrul minifestivalului „Scurt pe 6 la Cluj”.

film2.jpg

Iulian Manta, producător

Ideea filmului îi aparţine lui Iulian Manta, preşedintele asociaţiei culturale „Vocea Românilor”, care este şi producătorul filmului. „Noi am vrut să scoatem în relief anumite aspecte: de fiecare dată când s-a întâmplat un act de delincvenţă în Italia întotdeauna s-a vorbit despre românii care au venit în Peninsulă că ar fi doar cei ce au un nivel de educaţie foarte redus şi că ar veni aici doar cei care au probleme cu legea, infractorii. În acest film vrem să arătăm că atât în Italia, cât şi în alte ţări vin şi altfel de oameni, cu un nivel înalt de pregătire, doctori, ingineri, profesori – în cazul nostru este vorba de un actor care vine în Italia datorită carenţelor sistemului din România, persoane care vin aici şi muncesc de multe ori ceea ce li se oferă şi acceptă orice fel de muncă, pentru ei este important doar să muncească.”, spune Iulian Manta. Monica Mitrica, vicepreşedinta asociaţiei, crede că filmul „este echivalentul unei nuvele şi ca atare pune accentul pe o situaţie contextuală şi pe personaje. Datorita lipsei spaţiului necesar dezvoltării unui conflict elaborat, filmul este specific în tematică cu un conţinut foarte mare de artisticitate, atât din partea actorilor, cât şi a regizorului”.

Povestea noastră

Regizorul filmului, Sorin Misirianţu spune că a încercat să prezinte condiţia emigrantului: „Benvenuti in Italia spune povestea unui actor român care renunţă la actorie, părăseşte România şi încearcă să se adapteze în Italia pentru un trai mai bun. E un conflict care se dă şi s-a dat în orice om care şi- a părăsit ţara şi trăieşte printre străini. M-am pus în pielea acestor oameni şi am coalizat cu ei, dar tot în România am rămas. Poate că frământările personajului principal sunt frământarile mele din tinereţe, poate sunt ale dumneavoastră, cei care citiţi aceste rânduri. Cert este că, indiferent ce notă îi veţi da acestui film, m-aş bucura să nu vă lase indiferenţi povestea, o poveste în care ne putem regăsi cu toţii. Acest film produs de către Asociaţia „Vocea Românilor”, Scuola di Cinema Roma şi de AfiFilms Cluj este o punte culturală între România şi Italia, şi o posibilă deschidere către noi colaborări culturale între aceste două ţări.”

film3.jpg

Actorii principali

Rolurile principale sunt interpretate de către doi tineri actori din Ardeal, Sorina Tite şi Cristian Rigman. Sorina Tite, în vârstă de 27 de ani, a absolvit două facultăţi: cea de jurnalism, din cadrul Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad şi cea de Ştiinţe Economice „Babeş Bolyai” din Cluj. A lucrat în presa scrisă, la „Graiul Sălajului”, şi la radio la RRA Cluj. În prezent lucrează în Cluj în domeniul imobiliar, având propria firmă. Cristian Rigman are 30 de ani şi este actor la Teatrul Naţional din Cluj. Regizorul Sorin Misirianţu este un clujean în vârstă de 41 de ani şi a realizat filme precum „Playback”, „U.E.” sau „Rating”.

 

Daniel Neamu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Miss Diaspora, o româncă din Trento

Ilinca solicită cetătenie moldovenească