in

Ilinca solicită cetătenie moldovenească

În timp ce moldovenii se înghesuie să ia cetățenia română, președintele PDL Italia, Dumitru Ilinca, a solicitat cetățenia Republicii Moldova. Așa, spune el, îi va putea sprijini mai mult pe basarabenii din Italia.

Ilinca a avut recent o întrevedere la Chișinău cu președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Potrivit senatorului PDL Viorel Badea, prezent și el la întâlnirea cu Ghimpu, s-a discutat despre sprijinul pe care PDL Italia îl poate oferi comunităților de basarabeni din această țară, precum și un eventual plan de acțiuni privind sprijinirea candidaților Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) de la Chișinău, de către PDL Italia. Senatorul Badea a declarat pentru Agerpres că Dumitru Ilinca a depus o cerere pentru dobândirea cetățeniei moldovenești “pentru a avea un discurs mai legitim în fața basarabenilor din Italia”.]

Dumitru Ilinca a confirmat că a cerut cetățenia moldovenească. “Se vorbește mult despre unirea României cu Republica Moldova, o certitudine ce se va realiza însa în cadrul UE, dar înainte de a discuta despre unire, cred că-i necesar să ne referim la unitate. Mă refer la unitatea dintre oameni, dar și la unitatea dintre cele două state, pentru că suntem o singură țară și un singur popor. Noi am trăit experiența a ceea ce reprezintă statutul de extracomunitar pentru individ. Nu cred că-i normal să asistăm pasiv la ceea ce se întâmplă cu frații noștri basarabeni și aici mă refer la lucrul la negru sau lipsa unor drepturi. Nu putem să vorbim de demnitate în astfel de condiții. Demnitatea presupune libertate, inclusiv libertatea de a circula liber într-o Europă creștină.

Când vorbim de unitatea dintre cele două state, mă refer la faptul că România poate face mai mult pentru Republica Moldova, începând cu simplificarea procedurii de redobândire a cetățeniei române.”

În 28 noiembrie, în Moldova sunt alegeri generale. Vreo legătură? Ilinca spune că nu dorește să candideze, dar speră să poată obține cetățenia rapid pentru a putea vota la alegerile din noiembrie. “Implicarera mea în politica basarabeană va fi destul de activă, însă nu presupune candidatura mea pentru un post de parlamentar și nu am ca obiectiv nici alegerile administrative. Politica prefer s-o fac pentru oameni și printre oameni, mai târziu în instituții, este timp suficient. Nu știu cât durează procedura de obținere a cetățeniei basarabene, dar îmi doresc din toată inima să pot da votul meu AIE la alegerile din noiembrie.

Votez pentru AIE, dar îmi place în mod deosebit actualul președinte interimar al Republicii Moldova, domnul Mihai Ghimpu, pe care-l consider un adevărat bărbat politic. Mă voi implica în viața politică din Basarabia, dar voi continua să trăiesc în Italia. Cred că și basarabenii de aici au nevoie de ajutor, iar eu sper să pot avea un aport consistent în acest sens.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Film despre românii din Italia

Patron italian, mulţumit de angajaţii români