Menu
in

Forumul de afaceri România – Italia, concluzie: „Trebuie reformat sistemul de sănătate”

* Știri România * Forumul de afaceri România – Italia * Camera de Comerț și Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României și cu sprijinul Academiei Europene pentru Relații Economice și Culturale din Roma și InfoCons au organizat joi, 2 iunie forumul de afaceri “ROMÂNIA-ITALIA, REDĂM ÎNCREDEREA INVESTITORILOR ÎN ECONOMIA ROMÂNEASCĂ”.

Forumul de afaceri România – Italia, organizat de ziua Republicii Italiene

În deschiderea evenimentului, Ovidiu Silaghi, secretarul general CCIR, Gheorghiță Agafiței, consilier de stat al Prim-Ministrului, Tiberius-Marius Brădățan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Eugen Terteleac și Sorin Mierlea au transmis un salut și urări de la mulți ani cu ocazia Zilei Republicii Italiene.

Lucrările forumului au început cu prezentarea evoluției schimburilor economice între România și Italia din ultimii ani – în creștere și datorită implicării CCIRO Italia – de la un volum de 11 miliarde în anul 2014 la 17 miliarde la sfârșitul anului 2021.

Reformarea serviciilor la Spitalul de Urgență din Ploiești.

Pe acest fond, CCIRO Italia a prezentat un proiect efectuat, în anul 2019, cu compania SO.GE.SI. Spa pentru reformarea serviciilor și protocoalelor din cadrul Spitalului de Urgență din Ploiești.

„Externalizarea reîmprospătării și sterilizării instrumentarului chirurgical aduce beneficii economice și calitative actului medical.

În 2019, timp de 3 luni am întreprins un studiu aprofundat, de-a lungul unor ședințe repetate cu conducerea Spitalului de Urgenta din Ploiești, cu medicii si profesorii din toate specialitățile de chirurgie ale unității spitalicești.

Beneficiile prezentate în 2019 și reiterate după 3 ani sunt multiple: reducerea cu 30% a costurilor alocate instrumentarului chirurgical și sterilizarea acestuia; îmbunătățirea actului medical întrucât trusele de operație pentru fiecare specialitate vor fi un instrumentar de ultimă generație; reducerea infecțiilor post-operatorii; mărirea considerabilă a numărului de operații prin externalizarea serviciului de truse și instrumentar chirurgical, funcție de capacitatea blocului operator.

Tot la Spitalul de Urgență Ploiești, s-a executat o simulare la serviciul de spălătorie.

Externalizarea acestuia ar putea include și închirierea lenjeriei, saltele, perne, etc., pe modelul din Italia unde spitalele nu au în proprietate aceste bunuri (sunt închiriate).

Beneficiile, la fel, foarte importante: reducerea costurilor si îmbunătățirea serviciilor întrucât pacienții vor beneficia de schimbul lenjeriei în funcție de necesitate (chiar de 4 ori/zi).

La Ploiești am încercat să rezolvăm și problema garderobei, scop în care a fost proiectat un spațiu indicat unde medicii și personalul sunt deserviți pe modelul occidental (halate, încălțăminte, cămăși, pantaloni – separate pe culori – pentru fiecare categorie: medici, asistenți, infirmieri etc.).

Dacă s-ar fi găsit o soluție pentru implementarea acestor servicii la Ploiești, astăzi, contribuabilii din Prahova ar fi plătit mai puțin la sistemul de sănătate public și ar fi beneficiat de servicii spitalicești de calitate.

Tot în cadrul studiului de la Ploiești, am oferit spitalului soluții pentru reducerea costurilor și gestionarea deșeurilor periculoase astfel încât să fie transformate în non-periculoase chiar în incinta unității spitalicești, conform noilor normative europene”, a declarat președintele CCIRO Italia, Eugen Terteleac.

Soluțiile Polygon Spa

În cadrul forumului, compania Polygon Spa din Italia a prezentat soluții pentru externalizarea și altor servicii: aparatură de investigație medicală, tomograf etc.

Și în acest caz, spitalele din Italia nu mai dețin în proprietate aparatura necesară.

Beneficii: reducerea costurilor de achiziție și mentenanță, garantarea funcționalității continue a acestora.

Exemplu: contractul între Polygon Spa și unitățile spitalicești din Italia prevede funcționarea serviciului în proporție de 98% în perioada unui an calendaristic, având obligația de a asigura un aparat de rezervă în incinta spitalului și aparate mobile care pot fi amplasate chiar și în curtea spitalului, în cazuri extreme.

Giulio Bertola, Confindustria Romania: „Forță de muncă din diaspora”

Giulio Bertola, Președintele Confindustria Romania, prezent la prezidiu in cadrul forumului economic, a salutat creșterea schimburilor economice dintre România și Italia. El a spus că balanta poate fi echilibrata doar dacă România rezolva deficitul de forță de muncă.

”Atragerea forței de muncă asiatică este o soluție de moment, România trebuie sa atragă forță de muncă din diaspora românească. Dar momentan există o lipsă de încredere, românii din străinătate nu se vor întoarcere, pentru caă nu au încredere în sistemul de sănătate de aici, din România. Ei sunt obișnuiți cu sistemele occidentale, cum ar fi cel italian sau cel englez”

Au participat 15 manageri de spitale publice

Au mai intervenit în cadrul forumului reprezentanți ai unor companii italiene din domeniul managementului de deșeuri și companii care deservesc sistemul de sănătate publică din Italia.

La dezbaterile forumului de afaceri au participat 15 manageri ai spitalelor publice din România. Aceștia au fost invitați să analizeze propunerile și soluțiile discutate în cadrul forumului și totodată au reprimit confirmarea prin care Camera de Comerț și Industrie a României și CCIRO Italia vor sprijini programe de know-how și transfer de bune practici (în cazul de față, din Italia către sistemul public de sănătate din România).

CCIRO Italia declară război atașaților economici din misiunile diplomatice: ”Cerem retragerea din Italia, pentru neimplicare”

Sorin Mierlea: „Așa nu se mai poate”

În context, în loc de concluzie la tematica medicală, merită să cităm din intervenția lui Sorin Mierlea: „Așa nu se mai poate, trebuie reformat sistemul de sănătate public și oprită risipirea banului public. Astăzi, românii care își permit merg în alte țări pentru tratamente si operatii,  iar cei care nu își permit – Dumnezeu cu mila”.

Cristian David – programul Smart City

În încheiere, Cristian David a prezentat programul Smart City, care include o serie de acțiuni de responsabilizare și implementare a proiectelor care reduc consumurile de energie, începând cu consumatorul casnic și finalizând cu marii consumatori industriali.

Misiune economică şi umanitară a Camerei de Comerţ a României în Italia: «O împlinire sufletească»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version