in

Gabriela Ciocan, candidată la Siracusa: „În Sicilia e greu să faci politică”

 

La apropiatele alegeri administrative, din luna mai, la Siracusa, în Sicilia, va candida şi o româncă, pe lista civicăSiracusa, Volta Pagina„. „A face politică în Sicilia e deosebit de greu sau chiar periculos” ne-a declarat Gabriela Ciocan.

S-a născut la 28 iunie 1978 în Negreşti, judeţul Vaslui şi a venit la Siracusa în 2006. Este căsătorită şi are o fetiţă. În prezent lucrează la un adăpost pentru câinii abandonaţi, dar de-a lungul timpului a lucrat tot ce s-a găsit. „Mult timp am făcut-o pe casnica, pentru e tot mai greu găseşti de lucru, iar ceea ce se găseşte, este la negru„, spune Gabriela.

Românca e de părere că poate cere voturile românilor din Siracusa, deoarece activitatea ei în mijlocul comunităţii a fost destul de bogată „Fac parte din grupul celor care au protestat, au strâns semnături şi au făcut totul pentru că românii din Sicilia să aibă consulat. Am organizat mai multe evenimente pentru Siracusa, iar în această primăvara am luat decizia de a candida pentru un post de consilier pe o listă civică „Siracusa, volta pagina” considerând că pe listele unui partid consacrat românii ar avea mai puţine şanse să intre în consiliul local.”

Din anul 2009, Gabriela Ciocan este membru al PDL Italia şi coordonator al filialei din Siracusa. Tot ea, împreună cu Lavinia Năstase, din conducerea PDL Italia, au cerut fostei conduceri a PDL înfiinţarea consulatului de la Catania.

Gabriela Ciocan este pe lista delegaţilor la Congresul PDL din 23 martie de la Bucureşti. „Am activat în cadrul PDL Italia, am făcut destul de multe acţiuni politice, printre care şi adunarea de semnături pentru înfiinţarea consulatului din Catania. Sunt şi acum membră PDL, e posibil să merg şi la Bucureşti pentru că aş dori să ştiu care mai e situaţia în partid. După alegeri multe lucururi sunt neclare.”

Foto-vot

Gabriela va încerca pe lângă voturile românilor şi italienilor care o cunosc să obţină şi votul comunităţii poloneze, destul de numeroase la Siracusa. „Deşi la Siracusa muncesc şi locuiesc mulţi români, foarte puţini sunt înscrişi pe listele electorale iar autorităţile nu fac nicio campanie de informare în acest sens. De cele mai multe ori ei sunt ameninţaţi sau obligaţi de către patronii pentru care lucrează să voteze pentru un candidat sau altul şi să-şi fotografieze votul pentru o mai mare siguranţă. Nu mă bazez însă doar pe ei, ci şi pe comunitatea poloneză, în care am numeroşi prieteni şi cu care vom putea organiza multe evenimente. Suntem cu toţii emigranţi şi avem probleme comune.”

Românca ne-a declarat că nu e uşor să încerci să faci politică în Sicilia. „Toţi cei care doresc să se înscrie pe listele electorale, să o facă cât mai rapid, iar dacă funcţionarii anumitor primării refuză, practică destul de des întâlnită în Sicilia, să raporteze acest abuz autorităţilor competente. Alegeri vor mai avea loc şi la Catania, Messina sau Ragusa dar prezenţa românilor va fi slabă sau zero deoarece multora le este teamă să-şi anunţe candidatura până în ultima zi, de frica presiunilor pe care le-ar putea face patronii sau localnicii. În Sicilia e greu să te evidenţiezi în politică. Aici sunt alte reguli.”

Program electoral

Gabriela ne-a descris cum arată în viziunea ei politicianul sicilian. „Aici politicienii îşi transferă voturile, adică numărul de simpatizanţi, în familie. În afară de cei din Parlament sau ministere, pe plan local e greu să găseşti unul cu studii superioare. Au în schimb talentul, în ghilimele spus, de a anticipa rezultatele. Tocmai de aceea e greu pentru un străin să intre în politică. Dar românii pot răsturna situaţia, dacă se prezintă la vot şi dacă nu votează la comandă”.

Am întrebat-o pe Gabriela despre proiectele pe care le are pentru românii din Siracusa. „Pentru românii din Siracusa îmi doresc un consulat itinerant lunar, aducerea unui expert pe probleme de muncă care să le explice românilor drepturile, un profesor de limba şi civilizaţia română, crearea de evenimente permanente la Siracusa pentru români, fonduri alocate pentru necesităţile lor dar şi o mai puţină discriminare. Numărul românilor din Sicilia este dublu faţă de cel anunţat oficial, acest lucru se datorează faptului că se lucrează la negru, unii sunt de-a dreptul exploataţi având salarii de 4-500 de euro. Ştiu că sunt vise frumoase, poate din postura de consilier voi putea ameliora viaţa conaţionalilor mei.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

154.000 de români la Roma

Drama lui Jean Paler: bolnav şi sărac, actorul a fost părăsit de prieteni pe patul de spital