in

154.000 de români la Roma

 

Românii de la Roma sunt din ce în ce mai numeroşi şi mai bine integraţi în structura socială a capitalei. Iată doar unul din aspectele prezentate pe 22 martie, la Roma, în cadrul conferinţei  "Integrarea românilor în Italia între familie și locul de muncă."

În regiunea Lazio, potrivit ultimelor date statistice, unul din trei imigranţi este român ( procentul exact este de 36,2%)- totalul fiind de 196.000 de persoanePotrivit Eurostat, numai în provincia Roma trăiesc 154.000 de rezidenţi români.

În 2012 românii s-au confirmat a fi comunitatea de străini cu cel mai înalt grad de mobilitate în interiorul graniţelor UE. Astfel, peste 2,5 milioane de români trăiesc într-un alt stat membru al UE. La nivel de mobilitate, românii i-au ajuns din urmă pe turci şi i-au întrecut pe marocani, polonezi şi italieni.

Aşa cum reiese şi din studiul prezentat la Roma, "în ciuda efectelor persistente ale crizei economice și ale ocupării reduse a forței de muncă în alte state membre, exodul românilor a continuat chiar și în ultimii ani, deși cu un ritm mult mai scăzut”.

Conform datelor furnizate de agenția de statistică europeană Eurostat, între 2010 și 2012, comunitatea românească din Italia a crescut cu 20,8%,trecând de cifra de un milion.

Potrivit ultimelor date statistice, numărul românilor care au reşedinţă în Peninsulă a ajuns la 1.071.342. Italia deţine astfel recordul european în ceea ce priveşte prezența cetățenilor români pe teritoriul său.

Cea mai numeroasă comunitate de români din UE, după Italia, este cea stabilită în Spania (865.572 de români). Urmează, la o distanţă  considerabilă, Germania (171.475 de români) și Regatul Unit (94.825 conaţionali).

În ce privește viitorul, nu se pot prevedea fluxuri la fel de consistente ca cele din trecut, aflându-se deja în străinătate peste o zecime din populația României (care la ultimul recensământ a numărat 21,7 milioane de locuitori) și fiind consistentă îmbătrânirea acelei populații care, potrivit previziunilor demografice, la jumătatea secolului va fi sortită unei scăderi importante (cu 4 milioane de cetățeni mai puțin).

Întâlnirea a fost organizată de UNAR (Oficiul antidiscriminări rasiale), Ambasada României și a fost coordonată de Franco Pittau de la Idos/Dossier Statistico Immigrazione.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Duminica Ortodoxiei la Roma

Gabriela Ciocan, candidată la Siracusa: „În Sicilia e greu să faci politică”