in

Georgeta, ”badante” în Piemonte: „Viaţa mea e aici, mi-e bine în Italia”

Georgeta Dinu este o româncă de 54 de ani, originară din Slănic-Pahova. În prezent lucrează ca „badante” în localitatea piemonteză Alba. Face această meserie cu mare plăcere. „Relaţia mea cu Pinota este deosebită. O iubesc ca pe mama mea” ne-a declarat Georgeta, vorbindu-ne despre bătrâna pe care o asistă. De curând, bătrâna Pinota a împlinit 98 de ani, iar Georgeta i-a organizat petrecere „de vis”.

Multe dintre româncele venite în Italia, care lucrează ca îngrijitoare de bătrâni, se plâng de greutăţile acestei meserii: trebuie să locuiască în aceeaşi casă cu bătrânii pe care îi asistă, să ofere îngrijire unor persoane bolnave, dificile la caracter, să suporte „toanele” membrilor familiei, salariile sunt mici iar contractele de muncă, acolo unde există, sunt făcute part-time.

Îngrijitoarele prestează o muncă pe care o fac doar pentru că altceva nu găsesc în Italia. Georgeta Dinu însă îşi iubeşte meseria şi familia în care lucrează.


A venit în Italia în anul 2006, luna aprilie, din cauză că avea datorii la bănci şi dorea să-şi vadă copiii la facultate. „Ce rost are să spun tot felul de motive şi să mă ascund după deget. Aveam datorii mari în bănci. Pe la vreo cinci bănci trebuia să returnez credite. Era imposibil să mai sper că pot ţine copiii la facultate. Singura şansă era să plec la muncă în străinătate. Când mi s-a ivit şansa, n-am stat pe gânduri, am plecat.”, ne-a povestuit Georgeta.

Ajunsă în Italia, românca s-a angajat foarte repede şi totul părea că merge aşa cum îşi dorise. „Am găsit de lucru în două zile. M-a ajutat o prietenă şi am intrat la muncă imediat, ca „badante”. Fata mea a intrat la facultate, acum e deja licenţiată la limbi străine şi e căsătorită cu un medic în Suedia. Băiatul, din păcate, încă nu a reuşit dar timpul încă nu e pierdut pentru el. Totul părea ca la carte până când a venit soţul meu şi de atunci situaţia s-a schimbat în rău.”

Despărţirea de soţ

Georgeta nu a găsit înţelegerea soţului care îi repeta mereu că „toate femeile care vin la muncă în Italia şi sunt singure devin vagaboande„. Georgeta s-a întors în ţară pentru o scurtă perioadă, dar în final a intervenit despărţirea dintre cei doi.

„A venit după mine în Italia şi în final m-a convins să mă întorc în ţară. Dar acasă nu avea de lucru, nu găseam nimic nici eu, iar grijile şi problemele se adunau pe zi ce trece.

El nu avea niciun fel de probleme: stătea şi juca toată ziua şah pe internet, iar eu nu ştiam cum să mă mai descurc. Am plecat din nou, după numai patru luni, tot în Italia. Nu aveam stare, nu puteam să stau toată ziua şi să nu reuşesc să fac nimic. Plecarea mea a însemnat şi despărţirea, pentru că era contrar voinţei lui. Asta e viaţa, ce să-i faci!” ne-a povestit Georgeta resemnată.

Noroc la angajare

La reîntoarcerea în Italia a găsit de lucru la familia care este şi în prezent. Se pare că norocul a fost de partea ei. „Sunt atât de bucuroasă că am nimerit aici… Îngrijesc o bătrână care a împlinit în luna ianuarie a acestui an, 98 de ani. De fapt, am fost amândouă norocoase, pentru că înaintea mea a avut doar femei care au creat probleme. Una bea foarte mult, alta nu îşi făcea treaba bine. Eu ţin foarte mult la ea, o simt ca pe mama mea, iar rudele mă tratează ca pe una de-a lor, din familie.”

Cei care o cunosc pe Georgeta Dinu din paginile Facebook ştiu că aceasta postează mereu fotografii din viaţa de zi cu zi a ei şi bătrânei Pinota. „E unul din lucrurile care le fac foarte des. Pinota e foarte încântată că lumea o vede în foto şi sunt comentarii frumoase.

Se bucură dacă ştie că şi alţii o văd şi spun că arată foarte bine pentru vârsta pe care o are. În plus, rudele ei mai îndepărtate sunt la fel de bucuroase că au posibilitatea să o vadă atât de des, cu zâmbetul de buze şi fericită.”

Petrecere ”de vis”

Ultimele fotografii descărcate pe contul de Facebook ale Georgetei Dinu au ca protagonistă pe bătrâna Pinota sărbătorită la împlinirea vârstei de 98 de ani.

„I-am organizat petrecere de vis. Am făcut tort, au venit rudele şi pot spune că Pinota mea a întinerit de bucuroasă ce era. Cei care nu au putut să vină au vazut petrecerea pe facebook, pentru că am pus câteva fotografii. Până la urmă e bun şi facebook-ul asta la ceva.” ne-a declarat Georgeta încântată.

Am întrebat-o pe româncă dacă se gândeşte la un viitor în România. „Nici vorbă. În prezent mă simt foarte bine aici, lucrurile merg în direcţia pe care am stabilit-o. Sunt mulţumită şi din punct de vedere financiar, reuşesc să-mi duc planurile mai departe. Oamenii pentru care lucrez îmi dau posibilitatea săcâştig şi câte ceva în plus faţă de salariu, toată lumea mă iuşeşte şi respectă. De ce m-aş mai întoarce acasă? Viaţa îţi oferă însă de toate, şi bune şi rele. Cine ştie. Acum, viaţa mea e aici, mi-e bine în Italia.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Banca Transilvania a inaugurat Sucursala Italia, în prezenta ambasadoarei Dana Constantinescu

Coldiretti: 117.000 de români din Italia lucrează în agricultură