in

Hai România! S-a înfiinţat prima echipă de fotbal românească din Roma

In Italia a luat naştere o echipă de fotbal românească, care evoluează în campionatul “Dilettanti”. Este vorba despre “Euro sportclub mania”– o echipă tânără, născută la Roma în urmă cu câteva luni. Românii nu au ajuns încă la nivelul lui Mutu sau Chivu, dar sunt mândri că alcătuiesc o adevărată familie sportivă: în care şi cei trei colegi italieni învaţă româneşte!

Integrare prin sport

Ideea de a pune pe picioare o echipă de fotbal în Italia a avut-o Silviu Ciubotariu, un român stabilit de mai mulţi ani în  capitala Italiei. “ Ideea de a face sport şi de a lucra în sport, ca instrument de integrare culturală şi socială s-a născut în 2002, când mă aflam la Roma ca emigrant şi aveam probleme cu găsirea unui loc de muncă. Imi amintesc că voiam să depăşesc bariera psihologică legată de începerea unui nou mod de viaţă, într-o ţară străină”, ne spune Silviu Ciubotariu. Cu o activitate sportivă de 13 ani, atât în România, cât şi în Italia, Silviu a început să participe la competiţii sportive multietnice şi la turnee pentru începători: “ In 2003, după ce am reuşit să îmi aduc familia în Italia, m-am alăturat unui grup de români care jucau fotbal în fiecare sfârşit de săptămână. Alături de mine era Tomiţă Bobirca, din Galaţi, care a acceptat cu plăcere ideea de forma o echipă cu adevărat competitivă.”

Foşti jucători români de serie B

Incetul cu încetul, în jurul românului s-au adunat alţi tineri apasionaţi de fotbal: “Ulterior, din motive personale, Tomiţa Bobirca a pasat ştafeta la trei componenţi ai grupului: Adrian Cojan din Bacău, Marian Moldovan din Brăila şi mie, promotorul proiectului”. De atunci, visul lui Silviu a fost mereu crearea unei echipe adevărate, care să participe la turnee recunoscute oficial în Peninsulă. “In cadrul turneelor multietnice de la Roma, echipa noastră a început să devină din ce în ce mai cunoscută şi mai valoroasă. In 2005 am luat locul 1, iar în 2007 locul 2. Echipa era formată din foşti jucători din diviziile româneşti B, C şi D, care, din diferite motive, s-au stabilit la Roma”.


2010- Anul înfiinţării

Apoi, proiectul a  început să prindă contur în 2010,  după ce a fost găsit un sponsor, dispus să creadă în ideea unei echipe de români. Este vorba de Eugen Mandanac, întreprinzător român de lângă Roma. Impreună, Eugen şi Silviu au început să facă demersuri pentru a coaliza un grup de jucători talentaţi. Aşa s-a născut o primă echipă, numită “DACICA”: “Ulterior, am decis împreună înfiinţarea asociaţiei sportive Euro Sportclub Mania, unde am renunţat la funcţia de preşedinte, în favoarea sponsorului”. A urmat parcursul birocratic: trebuiau îndeplinite toate condiţiile legale pentru înscrierea clubului în campionat: înscrierea jucătorilor cu legitimaţie, echipamente şi găsirea unui teren. A fost ales terenul de la Vilaggio Breda, la ieşirea de la Roma, o zonă intens frecventată de români. Si, în sfârşit, echipa a devenit o realitate în luna iunie a lui 2010.

“Suntem profesionişti”

“Am crezut de la început în acest proiect, chiar dacă nu m-am ocupat până acum de fotbal. Cred că noi, românii, trebuie să le arătăm italienilor că ştim să facem şi altceva, nu doar să muncim. Trebuie să ne implicăm şi în viaţa socială a comunităţii, să interacţionăm cu italienii, să arătăm ce putem”, ne spune Eugen Mandanac, în timp ce asistă la încălzirea echipei, înainte de a intra în teren.
“Ceea ce facem e serios, avem un campionat de susţinut şi toţi jucătorii au înţeles că nu mai jucăm în turnee de începători, ci cu profesionişti. Nu este important, încă, dacă pierdem sasu câştigăm partida. Important este că jucăm.

„Mister” italian

Despre jucători, Eugen spune cu mândrie: “In echipă sunt trei italieni, restul sunt români. Toţi jucătorii români sunt entuziasmaţi şi încearcă să dea ce e mai bun pe teren, chiar dacă nu au în spate o experienţă de profesionişti. Au învăţat să joace pe cont propriu, iar acum, pentru prima oară, au un antrenor care îi pregăteşte. Colegii italieni au devenit şi ei, se poate spune, un pic români. De acum, se vorbeşte numai româneşte în vestiar” glumeşte Eugen Mandanac. Tot italian este şi antrenorul echipei. Este vorba de “Mister” Massimo Carta, un sicilian care îşi dedică energia şi inima băieţilor săi.  “Poate tomai pentru că e sicilian, pune la inimă o echipă de români”, surâde preşedintele clubului.

Proiecte de viitor

Proiectul “Eurosport club mania” nu se opreşte aici. Atât Silviu Ciubotariu, cât şi Eugen Mandanac, vor să găsească un teren propriu şi să pună bazele unui mini-club pentru copii, “în care să se formeze viitorii jucători”.
Intrebat cum e să joci fotbal “românesc”, în ţara unde toţi îi cunosc pe Chivu şi pe Mutu, Eugen Mandanac răspunde: “ Bineînţeles, noi suntem departe de nivelul lor, dar important e că vrem să ne îmbunătăţim perfomranţele. Ar fi o onoare  pentru noi ca unul din jucătorii români din Divizia A să vină să asiste la unul din meciurile noastre!”

Conchide Silviu Ciubotariu: “toţi aceşti băieţi au înţeles că doar împreună se poate învinge, şi că grupul trebuie să fie disciplinat în teren şi, mult mai mult, în societate. Pentru a face cu adevărat un salt de calitate, am ales doi jucători care au calităţi de lider şi mentalitate de învingători, pentru a urma un curs de antrenori, directori sportivi şi cosultanţi sportivi în şcolile de la Roma. Hai România!”

Iată componenţa echipei “Euro sportclub mania”:

Antrenor – Massimo Carta
Portar     – Dorin Florea
Capitan   – Florin Sprincenatu (mijlocaş)
Vice capitan – Radu Damean (vârf de atac)
Vice capitan – Bogdan Stoica (mijlocaş)
Marius Antaluca (apărător)
Florinel Mocanu  (apărător)
Daniel Pasca (apărător)
Birdan Eugen, Antohi Marian, Silviu Ciubotaru, Alex Cioropan, Remus Mandanac, Adrian Cojan, Ionel Dediu, Daniel Parlog, Ionut Craciun, Luigi Tamas, Ion Vlaiculescu, Iulian Adam, Ionut Rogoz, Sorin Toderica si Claudiu Cojan.

Miruna Cajvaneanu

m.cajvaneanu(at)stranieriinitalia.it

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Daniel Silas, românul care transformă lucrurile în aur

Arezzo/ Româncă de 16 ani, obligată de conaţionali să se prostitueze