in

Informaţii despre pensie, întâlnire la Aprilia. «Pentru un loc de muncă bun aş pleca şi mâine acasă»

Deşi frecvent se organizează întâlniri sau diverse conferinţe sau seminarii pe teme referitoare la drepturile pe care le au lucrătorii români din Italia, se constată tot mai mult că este nevoie de asemenea acţiuni. În acest sens, marile sindicate din Peninsulă împreună cu Ambasada României la Roma încearcă să vină în întâmpinarea muncitorilor români.

Astfel, conaţionalii noştri din localitatea Aprilia din regiunea Lazio au avut ocazia de a discuta despre mai multe probleme referitoare la pensiile europene în cadrul unui seminar, organizat de reprezentanţii sindicatelor UST CISL Latina, INAS România, FNP CISL Latina, FILCA CISL Lazio Sud, CAF Roma/Lazio. La evenimentul intitulat „Munca de astăzi, pensia de mâine” a fost prezent şi ataşatul pe probleme de muncă al Ambasadei României în Italia, Mirela Videa.


”Este foarte important pentru că mulţi dintre românii care sunt aici au vârste de peste 40 de ani şi încep deja să se gândească la viitor, la pensie, la faptul că poate rămân aici sau poate se întorc în România şi vor să îşi asigure anii de bătrâneţe”, spune Adrian Moşteanu, operator sindical pentru FILCA CISL Lazio Sud, iniţiatorul acestei acţiuni.

”Cred că este foarte important să ştie ce au de făcut după ce termină viaţa de muncitor şi să nu fie o greutate pe spatele copiilor sau pe spatele rudelor odată întorşi în România. Mai ales pentru faptul că lucrând aici s-au separat, s-au îndepărtat de lumea de acasă şi acum de multe ori când se întorc acasă se simt mai străini decât aici. S-au schimbat multe lucruri între timp în ţară şi cred că referitor la pensie să ştie ce trebuie să facă înainte de pensionare le dă o siguranţă” mai adaugă operatorul sindical român.

Adrian Moşteanu mai precizează că din cauza faptului că în zonă s-au închis multe şantiere, în contextul în care apartamentele noi nu se mai vând şi totul s-a blocat, numeroşi români au intrat în şomaj, au terminat şi perioada de ajutor social, după care – negăsind nimic de lucru – au fost nevoiţi să plece în România.

INAS vrea să ştie care sunt nedumeririle muncitorilor români

Cele mai multe informaţii referitoare la pensia din Italia şi cea din România au venit de la reprezentanţii patronatului INAS. ”Este o ocazie foarte importantă, chiar şi pentru noi. Eu sunt responsabilul unei organizaţii externe care are ca obiect de activitate grija pentru prezervarea drepturilor muncitorilor şi a pensionarilor, INAS, coordonat de catre CISL” explică Gianluca Lodetti, responsabil al Departamentului de Imigraţie din cadrul INAS.

”Contactul direct cu muncitorii, pentru noi este esenţial, noi ajutându-i cu servicii în ceea ce priveşte drepturile pentru pensie, cât şi cele derivate din îmbolnăvirile profesionale sau accidentele de muncă, deci putând asculta în mod direct, necesităţile sau nemulţumirile lor, consider că a fost o iniţiativă excelentă, realizată bine de către FILCA şi CISL din această zonă a regiunii Lazio, la care cei vizaţi au răspuns într-o manieră în care rezultatul acestei relaţionări ne satisface pe deplin” ne-a declarat la finalul seminarului, Gianluca Lodetti.

”Românii sunt cea mai numeroasă comunitate, nu doar în această zonă, Aprilia, dar aşa după cum se ştie, chiar în toată Italia, fiind o comunitate pe care noi o urmărim cu deosebită atenţie şi mai mult decât aceasta, avem şi o rădăcina culturală comună şi deci pornind de la acest aspect, se pot face acţiuni comune în ceea ce priveşte securitatea şi respectarea drepturilor muncitorilor.

INAS este o organizaţie care este concepută tocmai pentru a garanta drepturile muncitorilor, noi având raporturi instituţionale şi cu alte organizaţii care se ocupă de acest sector al asigurărilor sociale, care ne permit să verificăm orice mişcare cu privire la contribuţiile muncitorilor pentru constituirea fondului de pensii, unde noi ne interesăm de alocaţiile pentru copii, pentru obţinerea pensiei sociale, a celei de vechime sau a celei de urmaş, tocmai pentru că noi lucrăm în mod direct cu organizaţiile care furnizează aceste servicii şi astfel reuşim să le oferim cele mai precise informaţii celor care ni se adresează”, mai explică responabilul pe Imigraţie din cadrul patronatului INAS, Gianluca Lodetti.

INAS România oferă servicii gratuite

La acest seminar au fost prezenţi şi reprezentanţii patronatului INAS de la Bucureşti: Cesare Insinsola şi Alina Mateescu.

”Noi suntem prezenţi chiar şi în România, cu un birou la Bucureşti, nu doar pentru italieni, ci chiar şi pentru români” prezintă activitatea Inas Bucureşti, Cesare Insinsola: ”Putem spune că 80% din activitatea pe care o desfăşurăm în România este dedicată românilor. Suntem mândri că am reuşit să dăm şi românilor toate acele informaţii referitoare la drepturile pe care le au în Italia, să fie recunoscute atât în ţara lor natală, cât şi în Italia, informaţii referitoare în mod special la pensii.

Au aflat şi au obţinut acest drept la pensie şi românii care nici măcar nu ştiau că au dreptul la aceasta, astfel că mergem înainte pe această direcţie. Vom avea o colaborare pentru recunoaştere din partea Casei naţionale de Pensii şi cu Ministerul Muncii, cu care vom încheia un protocol, care ne va permite să avem o mai bună colaborare şi mai mult de atât, să fim recunoscuţi de către autorităţile române ca o instituţie italiană care se pune în slujba cetăţenilor români, iar acesta este de fapt scopul nostru.

În afara de aceasta, cum patronatul din România nu era la cunoştinţă de instituţia noastră, pentru că este o instituţie cu precădere italiană si chiar dacă la inceput a fost un echivoc, considerându-se iniţial că patronatul reprezintă patronii, noi însă nu suntem de partea acestora, ci de partea muncitorilor. În plus, serviciile noastre sunt gratuite, oamenii vin la noi spunându-ne că ei sunt obişnuiţi să plătească pentru asemenea servicii.

La noi însă există noţiunea de welfare, care a fost instituită în Italia, după război. Spunem că este o lucrare ciclică. Noi am avut o perioadă de criză în România, ca şi în Italia, iar acum asistăm la o migraţie, sau dinspre România spre Italia, sau invers în funcţie de moment, însă fiind cifrele emigranţilor români destul de mari, având un număr de aproximativ un milion de români care plătesc în mod regulat taxele şi impozitele către statul italian, este evident că şi acesta trebuie să vina cu o serie de măsuri în întâmpinarea muncitorilor, fie ca sunt pe teritoriul Italiei, fie ca sunt în România”.

În Italia, INAS are aproximativ 800 de birouri, la care românii se pot adresa pentru orice fel de informaţie. În România există un birou central la Bucureşti şi altele în Craiova şi Braşov, urmând să fie deschise alte puncte la în zona Moldovei.

Muncitorii români interesaţi şi mulţumiţi de informaţiile primite

Seminarul a durat aproximativ două ore, timp în care muncitorii români au reuşit să primească răspunsuri şi explicaţii la neclarităţile pe care le aveau. ”Dacă nu mi se părea interesant, nu veneam. Depun efort şi Ambasada României şi mai multe organizaţii italiene pentru a reglementa cumva situaţia noastră a muncitorilor de aici. Întrebări sunt multe, dar unii dintre noi nu înţelegem când ne răspund, alţii au şi alte probleme decât munca…vedeţi sunt bani de luat din şantiere care i-au concediat pe oameni şi nu le-au mai dat banii”, ne spune la finalul seminarului, Mihai Ionel, originar din Galaţi, de 5 ani stabilit în Italia.

În România bărbatul a fost operator chimist şi e la pensie de 15 ani. La Aprilia lucrează la negru în agricultură. Spune însă că într-o zi se va întoarce acasă. De când se află în Italia, Mihai a avut accident la locul de muncă, a avut mâna fracturată, dar a declarat că s-a întâmpat acasă ca să nu le facă rău patronilor săi.

Alin Nistor, originar din Focşani, de 11 în Italia, lucrează în construcţii, însă în prezent se află în şomaj. Deşi este foarte tânăr a venit la seminar pentru a afla şi de alte drepturi pe care muncitorii români le au în Italia sau în ţară, mai ales c ăpe viitor ar vrea să se retragă acasă, în România.

Vasile Popa tot din Focşani, stabilit din 1994 în Italia, este fără loc de muncă din luna mai. Românul este specializat pe instalaţii sanitare şi vrea să ştie cum poate aduna pensia din România cu cea din Italia.

«Nu vrem salariile din Italia! »

Adrian Balcu din Focşani, de 16 ani în Italia, lucrează ca zidar. Are doi copii, soţia nu lucrează şi recunoaşte că este foarte greu. Visul lui este acela de a se întoarce în ţară: ”Nu cerem salariile care sunt aici, dar vrem cât de cât o viaţă decentă şi să ştim că cei mici, copii noştri pot avea un viitor” spune Adrian Balcu.

C.V.

Furtul de identitate: „Poţi foarte uşor să stai în România şi să furi bani din Italia”

Daniel Găluşcă, funcţionar la Feneal Uil Torino. «Am primit ameninţări, dar nu le-am luat în serios»

EXCLUSIV / Sindicalist român bătut cu bestialitate la Bernareggio: „A fost un avertisment pentru activitatea mea sindicală”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român arestat pentru viol în centrul Romei, victima a ieşit pe fereastră la etajul patru

A apărut prima poezie dedicată noului președinte: „Dragă Klaus”, semnată de Viorel Boldiș