in

Ion şi Ancuţa Istrate, campioni de karate imigraţi la Verona: “Înainte de 2007 ne antrenam în pădure”

O familie de români, soţ şi soţie, rezidenţi în regiunea Friuli-Venezia Giulia, practică cu succes artele marţiale. Eu au devenit campioni naţionali şi chiar mondiali la karate, cu cluburile la care activează. Succesul lor a început încă din România, unde fuseseră convocaţi la loturile naţionale. Chiar dacă au trecut prin momente dificile, au ales să rămână în Peninsulă.  

Familia Istrate este un nou exemplu al faptului că România pierde valorile sportive, care din cauza situaţiei economice aleg să reprezinte alte ţări în arenele din lume. Atât Ion Istrate, cât şi soţia sa, Ancuţa, sunt campioni la karate, convocaţi în trecut la loturile naţionale din România, dar care au ales Italia, care le recunoaşte valoarea.

Ion Istrate are 39 de ani, este originar din Slobozia, iar Ancuţa Istrate, soţia sa, are 29 de ani şi s-a născut la Iaşi. Primul care a venit în Italia a fost Ion, în 2004, pentru un stagiu de pregătire, iar la aproape un an şi jumătate, l-a urmat şi Ancuţa, care şi-a amânat plecarea pentru a termina facultatea.

"În Italia am ajuns în februarie 2004. Am venit pentru un stagiu de pregătire de karate (shotokan) la Verona, invitat de un maestru italian. Acesta mă invitase încă din 2003, după ce ne cunoscusem la Oradea, cu ocazia unui alt stagiu de pregătire, dar atunci, din motive financiare nu am putut onora invitaţia. Atunci m-am hotărât să rămân definitiv în Italia. Ancuţa a venit după un an şi jumătate, pentru că trebuia să termine facultatea."

Antrenament pe malul râului Brenta

Românul a încercat la început să lucreze într-o sală de sport, dar lipsa documentelor i-a creat tot felul de probleme. A renunţat cu mare părere de rău la munca din sală şi a fost nevoit să înceapă munca în construcţii. Nu a renunţat la antrenamente, chiar dacă era nevoit să le facă pe malul râului Brenta.

"Din păcate, nu am avut o situaţie roz la începuturile mele în Italia. Am lucrat puţin într-o "palestra" şi a trebuit să renunţ pentru că nu puteam continua fără documente. Am fost nevoit să-mi găsesc singur de lucru, dar fără documente doar în construcţii erau şanse. Am fost nevoit să plec din Verona, la Padova. Acolo am continuat antrenamentele, dar pe malul  râului, pentru că în sălile de sport cereau documente, iar antrenamentele se făceau după ora 19, cu risc să fim controlaţi de careva şi pe drum."  

Palmares de campioni  

Palmaresul din România a soţilor Istrate este impresionat. De mai multe ori campioni naţionali, convocaţi la loturile naţionale şi participanţi la concursuri internaţionale, inclusiv campionate mondiale.

"Soţia a început să practice karate la vârsta de 9 ani, deci are 20 de ani de carieră. Eu de la vârsta de 10, încă din timpul lui Ceauşescu, când se practica mascat, la cluburile de judo. Am şi eu aproape 30 de experienţă. Soţia, în ultimii trei ani în România, a câştigat titlul de campioană naţională şi un loc 4 la campionatele mondiale din Ungaria. Eu am fost campion naţional în 1995 şi 1997 şi individual şi cu echipa. Am fost convocat la lotul naţional pentru mai bine de şase luni, după care am trecut la antrenorat."

Concursuri în Italia

Odată cu intrarea României în UE şi rezolvarea actelor de rezidenţă, soţii Istrate au început antrenamentele în mod organizat şi li s-a propus să participe la concursuri. Rezultatele deosebite i-au propulsat la nivel înalt şi au adus rezultate merituoase echipelor de club, la nivel internaţional. "Făcând o pauză mare, neantrenându-ne într-o sală de sport, îţi poţi pierde forma fizică şi sportivă. Când am rezolvat problema documentelor, primul lucru a fost să revenim la sală şi să ne antrenăm ca oamenii, că ne cam săturasem de pădure. Am plecat de la premiza că n-o să mai facem la un nivel ridicat, ci doar pentru întreţinere. Antrenorul a rămas însă plăcut impresionat de nivelul nostru de pregătire şi ne-a propus să participăm măcar la competiţii regionale. Aşa a început povestea noastră în competiţiile din Italia şi lotul naţional. La nivel regional am ieşit mereu pe primele locuri, apoi au început campionatele naţionale şi în final am ajuns la nivel mondial."

Proiectele de viitor ale soţilor Istrate sunt legate în primul rând de sport. Prima ţintă o reprezintă campionatele europene din Scoţia de anul acesta. "Obiectivul principal al acestui an este Campionatul European din Scoţia unde sperăm sa urcăm pe cele mai înalte trepte ale podiumiului, iar ca obiective secundare ar fi campionatele naţionale Fekam, Cupa Italia Fekam şi campionatele naţionale CSEN şi Cupa Italia CSEN."

Au ţinut să precizeze că, deşi încă foarte mic, fiul lor Erik, de doar 2 ani, e îndrăgostit de karate şi că sigur le va călca pe urme.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O cerşetoare a câştigat procesul împotriva unui ziar din Peninsulă: “Fotografia e defăimătoare”

Ce fac vedetele de Valentine’s Day. Artişti pro şi contra Zilei Îndrăgostiţilor