in

Iulian Cantea, candidat la alegerile locale din Terni, despre experiența prin care a trecut: ”Simt o mare dezamăgire!”

Iulian Cantea, un român în vârstă de 36 de ani, a candidat la alegerile locale de la Terni, încercând să ocupe un loc în Consiliul Comunal al primăriei. Nu a reușit, dar voturile pe care le-a obținut dă dovadă că s-a implicat și că oamenii au încredere în el ca un posibil reprezentant. După terminarea alegerilor a avut amabilitatea să ne descrie problemele cu care s-a confruntat și ne-a împărtășit din experința pe care și-a însușit-o după această experiență.

Citiți și interviul de dinaintea alegerilor: Un român candidează la Terni pentru un loc în consiliul local: ”Schimbarea începe prin implicare!”

Cum au decurs aceste alegeri și ce vă rămâne din această experiență?

Alegerile locale au fost o experiență captivantă și provocatoare. În primul rând cred că românii nu au fost informați. Comunitatea română din Terni este foarte mare, estimată între 5000 și 8000 de cetățeni. Cu toate acestea, majoritatea nu cunosc faptul că au dreptul de vot, continuă să creadă că acest drept îl au doar cetățenii italieni, ceea ce este greșit. Toți cetățenii europeni rezidenți au dreptul la vot dacă se înscriu pe o listă suplimentară.

Din păcate în Terni s-au înscris numai aproximativ 800 de cetățeni, care se pare că și ei au votat italieni. Avem o comunitate impresionantă în Italia, însă pare că nu reușim să ne valorificăm pe deplin potențialul și resursele pe care le avem în construirea unui viitor comun. Am putea avea consilieri, primari și chiar, prin implicare, reprezentanți în Parlamentul Italian.

Ce procent ați obținut?

Am obținut 71 de voturi. Este mult, este puțin …!? Depinde de lista pe care candidezi. Dacă aș fi candidat pe o altă listă, aș fi putut deveni consilier sau chiar director la vreun departament. Am observat că unul dintre contracandidații mei, care a obținut doar 37 de voturi, a fost numit într-o astfel de funcție. Aici intervine și norocul într-o mare măsură.

Cum ați descrie participarea în calitate de candidat și ce drum veți urma?

Am demonstrat că participarea la viață socială și implicarea în procesul democratic sunt pași importanți în construirea unei comunități mai puternice și mai reprezentative. Această experiență ne oferă învățăminte valoroase nu doar mie, ci și celorlalți membri ai comunitățîi. Doresc să concluzionez: simt o mare dezamăgire!

Absenteismul politic este o problemă cu care se confruntă multe societăți contemporane. Este important să înțelegem motivele care stau la baza absenteismului politic și să căutăm soluții pentru a încuraja o participare mai activă în procesul democratic.

Dacă ar trebui să descrieți complicitatea guvernanților din România, care ar fi cuvintele potrivite?

Am observat o mare indiferență din partea guvernanților din România față de candidații români la alegerile locale din diaspora. Să nu vă mai așteptați că diaspora va mai fi o sursă sigură de voturi la următoarele alegeri. Nu mi se pare echitabil ca noi să vă sprijinim cu toate forțele noastre când sunt alegeri în România, iar când noi candidăm aici, în străinătate, să nu primim niciun sprijin.

Dintre toți deputații și senatorii pe care îi cunosc, doar unul singur s-a oferit să mă ajute în campanie. Românii din diaspora s-au săturat de politicienii români, iar încrederea în ei este aproape de zero. Au demonstrat că diaspora este valoroasă doar atunci când sunt alegeri în țară sau când românii trimit bani acasă către propriile familii care se confruntă cu dificultăți financiare.

Sugerez partidelor politice să își îmbunătățească comunicarea cu cetățenii și să prezinte proiecte și idei care să le trezească interesul și să le prezinte candidați în care cetățenii să simtă că pot avea încredere.

Cum s-au prezentat românii la vot?

Sper ca aceia care citesc acest interviu să reflecteze la ceea ce le propun și anume să renunțe la indiferență. Este esențial să înțelegem că democrația funcționează cel mai bine atunci când cetățenii participă activ și își exprimă opiniile prin vot.

Fiecare vot contează și are puterea de a influența direcția politică a unei țări. Îi încurajez pe toți să se informeze, să participe la procesul democratic, astfel încât să poată fi reprezentați în mod corespunzător. Dacă cineva nu este decis poate ar trebui se informeze mai mult.

Se apropie alegerile din țara noastră, cum vedeți anul 2024?

Anul 2024 se apropie și este important ca și politicienii români să fie responsabili să înțeleagă că votul diasporei poate juca un rol crucial în procesul electoral. Cu toate acestea pentru a obține sprijinul diasporei este necesar a fi prezentat un program concret care să reflecte preocupările cetățenilor. Nu mai cred că puteți conta pe votul necondiționat al diasporei fără să existe inițiative concrete, care să abordeze nevoile și preocupările diasporei.

Un gând de viitor?

Aștept cu nerăbdare trecerea acestor 5 ani de mandat. În acest timp mă voi pregăti și cu siguranță voi lupta și mai mult pentru a-mi atinge obiectivul, obiectivul nostru. Să auzim numai de bine!

un interviu de Adriana Weissenbacher

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 4.2]

Bruno Vespa, celebrul jurnalist RAI, face publicitate vinurilor românești

Român torturat de polițiștii arestați la Verona

Român torturat de polițiștii arestați la Verona, mărturia șocantă a lui Nicolae: „Au șters cu mine pe jos”