in

John Banu, din diaspora americană: «Aş da românilor dreptul să deţină arme»

Fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida, John Ion Banu (64 ani) trăieşte în Davie, Florida. El a explicat pentru Adevărul ce soluții vede pentru România.

Între acestea, pedeapsa cu moartea pentru corupți și liberalizarea comerțului cu arme de foc pentru autoapărare. De menționat că într-o declarație pentru Gazeta Românească, John Banu a spus că va vota cu Donald Trump, care promite, între altele, controlul granițelor.

„Aveam 32 ani când am reuşit să părăsesc legal România în 1985, datorită unei munci susţinute cu Guvernul comunist. M-au ajutat americanii, ce-i drept, de aceea îl şi iubesc pe Reagan. N-am plecat «la fraţii mei baptişti», n-am fugit înot lăsându-mi familia în urmă.

Am plecat cu soţia şi cu fiica mea, motivul era politic, dar în acte am trecut că doresc să emigrez din motiv «economic».

Sunt antreprenor, am de 25 ani o firmă de echipamente pentru cercetări oceanografice, Ocean Team Equipment. Am angajaţi români“, relatează liderul Romanian-American League.

Asociaţia sa este cea mai puternică din Florida, în ceea ce priveşte reunirea românilor-americani. „Românii au o reticenţă să se înscrie în asociaţii, s-a creat o neîncredere că «mă ascultă cineva», că îi pune cineva să plătească taxe fiscale.

Am încercat chiar să facem un recensământ al populaţiei române din State, dar nu am reuşit, din cauza aceleiaşi reticenţe. Nu ai cum să pretinzi că eşti altcineva, să nu admiţi că eşti român.

Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în America a fost să-mi pun numele „John“, astfel că acum sunt John Ion Banu.

Dar nu pot să pretind că sunt John, când de fapt, eu sunt Ion. Prietenii îmi spun Jean. Oriunde ar fi, românii tot cu români se strâng, aşa se simt ei bine.

Eu sunt pentru taxarea românilor din diaspora, noi trebuie să susţinem Guvernul şi pe românii rămaşi în ţară. Ei duc greul. Noi ne-am făcut un rost, pe meleaguri mai bune“, spune liderul din Florida.

Întrebat cum se vede România de peste Ocean, John Banu oferă un răspuns care ar putea surprinde. „Să ştiţi că ţara se vede foarte bine de afară. Sunt progrese vizibile, de care noi suntem conştienţi – în infrastructură, în piaţa forţei de muncă, în IT, în învăţământ.

Dar corupţia ţine România în loc, aceasta trebuie limitată pentru ca ţara să se poată dezvolta. Eu aş introduce pedeapsa cu moartea pentru cei care aduc deficit foarte mare statului.

Şi pentru cei care ucid, bineînţeles. De asemenea, aş da românilor dreptul să deţine arme pentru securitatea lor. Eu acasă în Florida am 5 arme, nu umblăm cu ele la şold, nu facem paradă. Dar am arme pentru protecţie“, spune românul-american.

Deşi trăieşte acolo, mersul societăţii din România este o preocupare pentru Banu.

„La ultimele discuţii privind alegerile parlamentare din România, am obţinut un centru de votare în Florida, dar prezenţa la vot este scăzută. Nu mă aştept să apară foarte mulţi. Este trist că românii din diaspora nu sunt interesaţi mai mult de viaţa din România.

Trebuie specificat: diaspora nu înseamnă muncitorii care au plecat doar să muncească în străinătate, dar au familii în ţară.

Diaspora reprezintă românii care trăiesc peste hotare, stabiliţi în alte ţări, cu tot cu familii, din motive politice sau de altă natură. S-a înfiinţat acum şi un Departament al Românilor de Pretutindeni, total ineficient, făcut doar să consume bani.

Acel congres organizat pentru diaspora a fost un fiasco. Se dau granturi, foarte dubios, unor biserici din diaspora. Noi abia am obţinut unul de 8.000 dolari, mai mult simbolic, pentru centrul social.

Iar noi avem activitate nu doar românii din Florida, ci şi pentru cei din ţară. Ajutăm români bolnavi să fie îngrijiţi de cei mai buni doctori, le plătim tratamentul, costurile.

Nu m-aş mai întoarce în ţară, pentru că viaţa mea e acum acolo. Până când ţara nu devine locuibilă la nivelul în care am trăit în ultimii 30 ani, nu pot lua în calcul revenirea.

Americanii au o vorbă: «How about me?». Şi cu mine cum rămâne? Patriotismul nu are nimic de-a face cu ţara în care trăiesc. Şi nu, România nu este pregătită să primească înapoi cei 8 milioane de români plecaţi afară“, este de părere Banu.

Într-un interviu pentru Gazeta Românească din Italia, John Banu a declarat că va vota la prezidențiale cu Trump: «Sunt în primul rând cetăţean american. Votez cu Trump în mod categoric. Eu voi vota pentru Trump care chiar daca nu are o atitudine miloagă, el stă pentru anumite principii de care la ora actuală Statele Unite au nevoie, cum ar fi controlul graniţelor.»


Citește și:

Delegat la Congres din America: ”Votez cu Trump, de acord cu Brexit”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Furau orice: periuțe de dinți, parmezan, băuturi. Marfa furată în Italia era vândută în România

De neînțeles: Consulatul României din Castellon ascunde raportul cu privire la cazul de discriminarea a unei eleve române