in

La coadă la secţiile de la Roma: oamenii au votat pentru locuri de muncă, funcţionarea Justiţiei, stârpirea corupţiei

La Roma au fost amenajate trei secţii de votare, două la Accademia di Romania şi una la secţia consulară din cartierul Eur.

Dacă la turul I, la consulat aşteptarea în medie era de 3 ore, iar la Accademie circa o oră sau chiar mai puţin, duminică, 16 noiembrie, prezenţa a depăşit toate aşteptările şi recordurile. Mii de oameni au aşteptat chiar şi opt ore pentru a vota.

Spre seară, o ploaie torenţială i-a convins pe mulţi să plece. Unii, la consulat, au intrat cu forţa în incinta secţiei, pentru a se adăposti de ploaie. Nu voiau cu niciun chip să renunţe. Secţia de votare a fost închisă aproape o oră, ordinea a fost restabilită de scutieri, mai multe persoane fiind lovite cu bastoanele.

Dacă nu ar fi fost ploaia, la Roma ar fi avut loc aceleaşi manifestaţii ca la Torino, Paris sau Londra, pentru că mii de oameni nu au putut vota.

Oamenii care au stat la aceste cozi au votat cu gândul acasă.

Toţi cei cu care am vorbit au afirmat că au investit tot ce au avut în România şi speră să fie condiţii pentru a se întoarce.

Condiţiile pe care le cer sunt foarte simple: locuri de muncă, funcţionarea Justiţiei, stârpirea corupţiei.

Iată câteva gânduri de la cozile de la Roma.

 

Boghean Ionuţ, 29 de ani, din Botoşani: "Vin de la 100 şi ceva de km, de la Viterbo. Am fost şi la turul I. Când a fost referendum să-l dea afară pe Băsescu, a fost secţie şi la Viterbo, fac numai când vor ei.

Sunt de aproape 10 ani în Italia. Am vrea să ne întoarcem acasă, dar trebuie să funcţioneze justiţia în ţară. Dacă nu dai bani, nu faci nimic. Apoi este nevoie de locuri de muncă. Sunt foarte mulţi studenţi care termină facultatea şi nu au unde munci."

"Stau de la ora 8 de dimineaţă şi este ora 13.00 , mai am 10 persoane in faţă. Nu ştiu dacă cei din spate vor ajunge să voteze până la închidere. Vrem să votăm ca să ne putem întoarce în ţară. Altfel, dacă rămân tot ăştia, care ne-au dus în faliment cu toate nu avem la ce ne întoarce în ţară. Sunt în Italia de 14 ani, şi am vrea să ne întoarcem.", spune Vasile N.

Bălţat Ilie, 46 de ani, din comuna Viziru, judeţul Brăila: "Sunt în Italia de 10 ani. Votăm contra corupţiei. Eu dacă vreau să fac ceva în România, trebuie să dau bani."

Maria, 53 de ani, din Timişoara, ora 13.00, la Accademia di Romania: "Stau de 6 ore şi jumătate. Vreau o schimbare în ţara mea. Pentru că după Revoluţie, tot comuniştii s-or plimbat la putere.

Acum vreau să se schimbe, pentru că îmi iubesc ţara şi vreau să mă întorc în ţara mea. Sunt de 17 ani aici şi am investit tot ce am câştigat în ţara mea.

Dar dacă ies tot ei, vând tot ce am acasă şi aduc banii în Italia. Acum trebuie o schimbare, să facă locuri de muncă , să ne putem întoarce, au rămas bătrânii singuri, şi copiii.

Iohannis e o alternativă, el o să fie răul cel mai mic. Nu are în spatele lui niciun baron, sau dacă are, are mai puţini. Dar el este o alternativă la Băsescu şi Iliescu."

S.C.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Replica Ambasadei: „Nu există membri ai comunităţii româneşti din Italia care sunt mai români decât alţii”

Se cere un control special al Curții de Conturi la Ministerul Românilor de Pretutindeni: „Banii nu se regăsesc în programe reale pentru cei din Diasporă”