in

La Santa Croce sull’Arno, în Toscana, copiii italieni au cântat colinde românești. ”Un eveniment care trebuie continuat an de an”

”Românii din Italia au sărbătorit mereu Ziua Națională sau au organizat spectacole dedicate copiilor, femeii sau sărbătorilor de Paște și Crăciun. Dar nu am auzit ca cineva să prezinte obiceiurile noastre de Sf. Nicolae și nici ca cineva să reușească să-i facă pe copiii italieni să cânte colinzi în limba română. Dacă mă înșel, îmi cer scuze. Eu consider că am organizat ceva inedit iar succesul a fost pe măsură”. Așa a început povestirea Iuniana Daniela Popescu, o româncă de 39 de ani, rezidentă la Santa Croce sull’Arno, care a organizat un spectacol inedit, împreună cu copiii din localitate.

Românca este de mai bine de 10 ani în Italia, activează ca operator intercultural şi ori de câte ori are ocazia colaborează cu alte asociaţii culturale. „Nu sunt membră în nicio asociaţie românească dar când am ocazia mă alături lor la evenimentele care promovează cultura şi tradiţiile româneşti”, ne-a spus ea cu ocazia unui alt moment dedicat țării sale. În perioada 6-24 iunie, cu ocazia concursului „Promovează Român(IA) oriunde te-ai afla!”, organizat de către TVR Internațional, printre câştigători a fost și Iuniana, ea prezentându-se cu o frumoasă ie care a fost apreciată de către juriu, clasificându-se pe locul III, din mii de participanți.

De această dată românca a organizat un spectacol care a reunit peste 80 de copii și care a umplut sala teatrului ”G. Verdi” din Santa Croce sull’Arno. Au fost prezenți primarul și viceprimarul din localitate, precum și sute de părinți și rude ale copiilor. ”Inedit a fost faptul că s-au prezentat obiceiurile românești cu ocazia zilei de Sf. Nicolae, totodată s-au împărțit cadouri tuturor copiilor și alături de mine au fost și două minunate tinere artiste, Elena Araveicei și Gabriela Băncilă, care au susținut un program muzical. Vreau să adaug că am avut parte de ajutorul celor de la CNCRI, Ștefan Stănășel și Leontin Cojocea.” a completat Iuniana.

”Dar lucrul care m-a emoținat cel mai mult a fost acela că s-au cântat colinde românești, de către copii italieni. Și nu a fost ușor deloc, credeți-mă” a mai spus românca.

Am rugat-o pe Iuniana să ne vorbească despre munca pe care a depus-o în organizarea unui asemenea eveniment. ”Mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături atât fizic cât şi moral în organizarea acestui spectacol. Cine îşi închipuie că acest lucru se rezumă în a lua microfonul în mână şi a te urca pe scenă, se înşeală amarnic. În spatele aparenţelor este o muncă pe care puţini o ştiu şi cu atât mai mult, nu mulţi nu pot aprecia la adevărata măsură.” mi-a spus ea.

”Mi-am luat şi asumat această răspundere fără ca cineva să mă oblige. Am făcut-o din inimă şi suflet. Am furat din timpul meu de mama şi soţie şi l-am dedicat acestui eveniment. Mi-am pus în joc şi la încercare psihicul şi moralul, ca fiinţă umană. Este o muncă imensă construită pe un risc ce nu trebuie trecut nici o clipă cu vederea sau neasumat. E ca şi când ai construi un puzzel. Trebuie să găseşti fiecare bucăţică, s-o pui acolo unde îi este locul.” a continuat ea.

Iuniana a recunoscut că munca cu copiii este mult mai dificilă și că de câteva ori s-a gândit să renunțe. ”Mărturisesc că nu de puţine ori am vrut să renunţ. Însă singurul lucru care m-a făcut să merg mai departe au fost sufletele alea mici, cărora eu le promisesem ceva. Nu voiam să-i dezamăgesc. Cum construieşti un eveniment de acest gen unde copiii sunt personajele principale? Simplu! Prin nopţi nedormite şi zile întregi de stress. Prin responsabilitatea ta în faţa părinţilor, că niciunuia nu i se va întâmpla nimic în momentul în care tu îl rupi din nucleul lui familial, să-l înveţi, culmea, să cânte în altă limbă sau să-l pui să înveţe un rol într-o mică piesă de teatru de care nu eşti sigur că o faci până la final.”

Cheltuielile destinate acestui spectacol nu au fost foarte mari iar evenimentul a fost susținut de mici donații din partea locuitorilor din Santa Croce sull’Arno. ”La un moment dat, cineva m-a întrebat: ”Vă este remunerată în vreun fel toată munca asta”? I-am răspuns mai mult decât satisfăcută: ”Da! Personal, am fost deja remunerată. Prin zâmbetul copiilor, prin multumirile oamenilor care au ştiut să aprecieze, prin lacrimile mamelor care după spectacol au venit să ne felicite şi să ne îmbrăţişeze. Să vreau mai mult de atât? Nu!”

Iuniana Popescu ne-a declarat că succesul acestui spectacol au convins-o că acest eveniment trebuie repetatan de an. ”Mi-ar plăcea și pser să reușesc să fac acest spectacol în fiecare an și, de ce nu, să devină un model și pentru alți români din Italia. E un mod foarte frumos de a ne integra și totodată de a păstra tradițiile românești. Sunt necesare fonduri dar noi am demonstrat că se poate și fără mulți bani, dacă pui sufletul”.

”Oricum, în luna ianuarie, în localitatea Pontedera, aproape de Santa Croce sull’Arno, unde locuiesc, voi dezvolta un alt proiect,împreună cu primăria din localitate, în care se va recita și cânta românește. Vă voi informala timpul potrivit.” a completat ea.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La Barcelona s-a sărbătorit românește de Ziua Națională

Înjunghiat mortal la discoteca „Copacabana Manele” din Brescia