in

«Eu cred că avem nevoie de o lege care privește votul românilor din diasporă», declaraţii vagi ale preşedintelui Iohannis la Roma

Preşedintele României s-a întâlnit luni, 27 aprilie, la Roma cu circa 300 de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Italia. Întâlnirea de la Palazzo della Cancelleria a început la ora 18.15.

Klaus Iohannis a sosit în sală împreună cu soţia sa, Carmen. L-au mai însoţit Dana Manuela Constantinescu, ambasadoarea României în Italia şi membrii delegaţiei oficiale, şeful statului fiind primit cu aplauze şi cu pâine şi sare, de trei copii îmbrăcaţi în costum popular românesc.

După intonarea imnului naţional al României, preşedintele a ţinut un scurt discurs, după care s-a fotografiat şi a dat mâna cu mulţi dintre cei prezenţi.

În discursul de circa şapte minute, pe care preşedintele l-a citit de pe câteva foi, Klaus Iohannis a spus lucruri de bun simţ, dar destul de vagi.

A spus că a constatat că partidele cu care tocmai s-a consulat „vor începe în cel mai scurt timp, probabil chiar săptămâna aceasta, dezbaterea cu privire la legislația care asigură dreptul de vot al românilor din afara granițelor.» Acesta era subiectul cel mai important pe care partidele au promis că îl vor rezolva după cozile infernale de la alegeri. Au trecut patru luni de la acele cozi, şi încă se aşteaptă începerea discuţiilor. Iar Iohannis a spus că el crede «că avem nevoie de o lege care privește votul românilor din diasporă». Cine ar putea să-l contrazică?

Iată fragmentul din discurs referitor la votul prin corespondenţă:

«Dragii mei,

Am avut săptămâna trecută o nouă rundă de consultări cu partidele politice. M-am bucurat să constat că toate partidele s-au angajat public că vor începe în cel mai scurt timp, probabil chiar săptămâna aceasta, dezbaterea cu privire la legislația care asigură dreptul de vot al românilor din afara granițelor.

Există în acest moment un proiect privind votul prin corespondență. Este rolul Parlamentului să discute și adopte o soluție, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect și să-i urmăresc evoluția. Și așa voi face.

Eu cred că avem nevoie de o asemenea lege care privește votul românilor din diasporă. Nu doar pentru că am promis – și toată lumea a promis. Deși acest lucru în sine ar fi un argument suficient. Ci și pentru că realitatea o impune. Pentru că este democratic și principial ca statul român să se asigure că fiecare cetățean își poate exercita dreptul fundamental la vot și să ofere suficiente opțiuni pentru asta.

Am auzit opinii diferite și preocupări, chiar temeri, despre cum s-ar putea desfășura votul prin corespondență sau cel electronic, dacă este suficient de sigur și ce ar putea să îl afecteze. Sunt preocupări legitime, le înțeleg, mai ales că este prima dată când vom avea un altfel de proces de vot.

Specialiștii vor da răspunsurile tehnice și vor veni cu soluții. Dar eu aș vrea să vă dau un răspuns de principiu. Să renunțăm la premisa neîncrederii – a cetățenilor în autorități, a autorităților în cetățeni, a instituțiilor în propria capacitate de a pregăti și organiza un asemenea vot. Și să pornim de la obiectivul că și unii și alții ne dorim un vot în străinătate funcțional.

Românii din străinătate au arătat întregii lumi că sunt un exemplu de implicare civică și participare, că sunt informați și știu foarte bine ce își doresc. Că înțeleg și prețuiesc puterea pe care un singur vot o poate avea în democrație. Și, dincolo de orice reguli și proceduri, acest lucru face un vot sigur și pe deplin asumat de cel care-l exprimă.»

Klaus Iohannis a vorbit apoi de imaginea bună pe care românii ar avea-o în Italia:

«Dragii mei,

Cetățenii noștri din diasporă joacă un rol esențial într-o mai bună cunoaștere și înțelegere a României în țările unde trăiesc. Aici în Italia sunteți o forță, nu doar prin numărul mare, prin faptul că ne reprezentați și pentru că aveți un cuvânt de spus în comunitățile voastre. De aceea vă îndemn să fiți solidari și uniți.

Astăzi am avut ocazia și plăcerea să-l întâlnesc pe președintele Italiei, și am avut marea plăcere să aud cuvinte de laudă și de mulțumire pentru comunitatea românească. Am avut de asemenea plăcerea să-l întâlnesc pe președintele Senatului Italiei și am avut încă o dată plăcerea să aud cuvinte apreciative și de mulțumire pentru comunitatea românească. Iar în țară pot să vă spun că sunteți foarte apreciați. Deci, în concluzie, sunteți bine văzuți. Vă mulțumesc, continuați tot așa.»

S.C.


Iohannis, întâmpinat de COPII CU PÂINE ŞI SARE la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii din Italia

Klaus Iohannis: «Vin la Roma să apăr drepturile românilor din Italia»

CULMEA DIASPORISMULUI: Legea votului prin corespondenţă depusă de fostul PNL a fost aprobată tacit, noua propunere continuă să se discute!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doi tineri români carbonizaţi lângă Padova, se întorceau cu maşina de la discotecă

Matteo Renzi , la întâlnirea cu Iohannis: «Românii, comunitatea cea mai integrată din Italia»