in

Libera circulaţie în epoca terorismului, în Europa se discută despre modificarea acordului Schengen

După atentatele teroriste comise de fundamentaliştii islamici la Paris, soldate cu 17 victime, autorităţile statelor europene discută despre revizuirea acordului Schengen.

În cel mai rău caz, vor fi reintroduse controale la frontiere, dar libera circulaţie nu este în pericol să dispară, aşa cum a cerut liderul Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, susţinută de Matteo Salvini din Italia. Regulile de aplicare vor fi modificate.

„Schengen este o mare cucerire a libertăţii, nu putem face cadou teroriştilor satisfacţia de a ne întoarce înapoi”, a declarat ministrul de Interne, Angelino Alfano.

Acelaşi lucru l-a declarat şi ministrul de Externe Paolo Gentiloni: „Este vorba de libertatea NOASTRĂ de circulaţie. Dacă pentru câteva zeci de terorişti renunţăm la libertatea de circulaţie, le facem un cadou enorm”.

Pentru Angela Merkel, Schengen «nu este în discuţie»: mai degrabă este «importante» ca prin sistemul Schengen să se schimbe informaţii şi ca Germania să poată avea încredere în sistemul de apărare a frontierelor externe.

În schimb ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a declarat că este de acord cu o modificare a tratatului Schengen pentru a permite controale la frontierele acestui spaţiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatanţilor islamişti care se întorc în Europa.

Circa 3000 de europeni au plecat să lupte până acum alături de jihadişti în Siria, Irak, Afganistan, şi la întoarcere aceştia pot deveni extrem de periculoşi. Se cere reintroducerea controalelor la frontierele interne din spaţiul Schengen, pentru depistarea jihadiştilor cu paşaport european.

Cel care a pus problema revizuirii regulamentelor Schengen a fost ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, într-o reuniune extraordinară cu mai mulţi omologi din Europa organizată duminică, 11 ianuarie la palatul Beauveau, înaintea marii manifestaţii anti-teroriste din Paris. „Trebuie să evaluăm eventuale modificări ale sistemului Schengen pentru a lupta contra terorismului”, a afirmat ministrul.

Modificarea regulamentului Schengen deja a fost solicitată anul trecut de Consiliul Afacerilor Interne UE, după atentatul de la muzeul ebraic din Bruxelles, dar nu au fost făcute progrese.

Blocat este şi proiectul unei directive europene pentru înregistrarea numelor pasagerilor în zborurile din zona Schengen.

În următoarele zile va avea loc o nouă reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de Interne.

Gabriela Iordan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ioan Mircea Pașcu emite noi ”teorii” despre votul din Diaspora: ”Acum trebuia să iasă cu scandal”

Primarul din Padova, bucuros că a repatriat doi români: „Le-am plătit bilet numai dus”