in

Lilian Zamfiroiu, noul președinte al ICR: „Cultura română nu are culoare politică”

Promovarea valorilor, nu a creatorilor împărțiți între „ai noștri” și ”ai lor”, este noua direcție a ICR, promovată de Lilian Zamfiroiu, numit la conducerea instituției din 10 iulie 2013. După polemicile din ultimii ani cu privire la promovarea de către ICR a artiștilor pe criterii politice și clientelare, noul președinte al ICR, în cadrul reuniunii diasporei de la Mangalia, a promis că singurul criteriu de promovare de acum înainte va fi valoarea.

„Nu am ambiții de mărire, nu am ambiții politice. Am venit cu scopul de a face această instituție să funcționeze. Cât o să fiu aici, singurul criteriu care va funcționa este criteriul valorii.

Cultura română nu are culoare politică.Nu vrem să ne axăm pe «ai noștri» sau «ai lor»”, a spus Lilian Zamfiroiu, care însă nu a dat exemple despre ce a însemnat până acum această promovare pe criterii clientelare. „Nu am venit cu intenția de a aduce critici la adresa fostei conduceri. Am venit să construiesc, nu să arăt cu degetul.”

În privința atestării valorii artiștilor care vor fi promovați, ICR se va sprijini pe evaluările asociațiilor și uniunilor de creație. „Menirea noastră este de a exporta cultura română în străinătate.”

Prin promovarea culturală a României, se urmărește în ultimă instanță îmbunătățirea imaginii României în străinătate, a precizat președintele ICR. „Oferta culturală se adresează publicului autohton din țările în care trăiți, iar dumneavoastră puteți prelua mesajul și îl puteți populariza eficient”, le-a spus Lilian Zamfiroiu românilor din diaspora.

ICR va continua să sprijine organizarea cursurilor de limbă, cultură și civilizație română în străinătate, în colaborare cu Institutul Limbii Române. Noutatea anunțată de noul președinte ICR este că intenționează să semneze un acord cu Institutul Limbii Române, prin care atestatul eliberat la sfârșitul cursurilor să fie recunoscut de Ministerul Educației.

În fine, ICR se va reorganiza, va fi restructurată organigrama stufoasă „care nu se justifică”. Direcția pentru românii de pretutindeni va dispărea ca structură administrativă, dar „nu va dispărea atenția pe care intenționăm să o acordăm românilor din afara granițelor”, a mai spus președintele ICR.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

SF la reuniunea de la Mangalia: „Diaspora vine din viitor”

„Diaspora estival”, despre proiecte de finanțare și fonduri europene