in

Alegeri 2011/ Liliana Costache: “Candidez pentru românii din Terracina”

Liliana Costache, Aliana pentru prieteni, originară din Piatra Neamţ, s-a stabilit la Terracina, oraş situat la jumătatea distanţei dintre Roma şi Napoli, în urmă cu aproape 20 de ani. Parcursul ei de integrare nu a fost unul uşor, ca de altfel mai toţi conaţionalii noştri. A făcut curăţenie în casele italienilor, a îngrijit o bătrână, apoi a spălat vase într-un restaurant. Optimismul şi hotărârea au însoţit-o mereu, iar acum Liliana vrea să devină primul consilier român în primăria oraşului adoptiv: “pun la bătaie imaginea şi experienţa mea pentru comunitate, e un risc pe care mi-l asum”- ne-a declarat românca, după ce şi-a oficializat candidatura, la mijlocul lunii martie.

Pe o listă de centru-dreapta

La Terracina locuiesc circa o mie de români, dar doar jumătate sunt înscrişi la Evidenţa Populaţiei. Restul lucrează la negru şi nu pot dovedi că au un venit economic, “de aceea au dificultăţi în a se înscrie la primărie”, explică Liliana Costache. Nu este singurul motiv pentru care românca a decis să intre în politică, prezentându-se pe listele electorale. “Am o mare stimă pentru candidatul pe a cărui listă am decis să candidez. Este vorba de Gianfranco Sciscione, care este mai degrabă un întreprinzător decât un politician, fiind proprietarul postului de televiziune local”, suţine românca.

Promisiunile candidatului

Sciscione a ţinut să fie prezent la oficializarea candidaturii Lilianei în faţa comunităţii de români, într-o duminică ploioasă de primăvară: “Au venit peste o sută de români, deşi afară era o ploaie torenţială. Gianfranco Sciscione s-a prezentat şi a promis încă de la începutul campaniei că, în proiectele sale, comunitatea noastră va avea un rol important”.

15 ani în turism

Dincolo de oficializarea candidaturii şi de campania electorală abia începută, Liliana Costache crede, într-adevăr, că poate fi de folos oraşului în care trăieşte de 18 ani: “de 15 ani lucrez în domeniul turismului şi vreau ca Terracina să devină o localitate cu un înalt nivel turistic, pentru că dispune de toate resursele necesare: este o destinaţie de interes istoric, la doi paşi de mare”.
Românca vorbeşte cu pasiune despre Terracina, poate şî datorită faptului că aici s-a specializat în industrie turistică, devenind manager în “food şi beverage”: mai precis, este responsabilă cu gestionarea gastronomică într-unul din restaurantele oraşului. O meserie care a ajutat-o să poată aprecia potenţialul turistic al localităţii.

Preşedintă de asociaţie

Deşi stabilită de mulţi ani în Peninsulă, Liliana a devenit cetăţean italian abia în februarie 2010. Intre timp, s-a apropiat şi de conaţionalii săi, stabiliţi ulterior la Terracina: “Am înfiinţat o asociaţie al cărei preşedintă sunt- ANXUR senza confini- cu care am participat la diferite proiecte dedicate comunităţii, cum ar fi implicarea în concursul Miss Diaspora 2006, sau un turneu muzical românesc, care a avut o etapă chiar la Terracina.”
Activitatea socială a determinat-o să se apropie şi de mediul politic italian, iar de aici la decizia de a candida nu a fost decât un pas: “până acum, politica administraţiei locale a fost dezastruoasă, chiar unele proiecte prezentate de asociaţia noastră nu au putut fi puse în practică. Tomai de aceea ne bazăm pe schimbarea conducerii în primărie. Iar lista noastră este sprijinită chiar de preşedinta regiunii Lazio, Renata Polverini”- precizează românca.
Primul pas în campania electorală este informarea comunităţii de români cu privire la dreptul de vot: “mulţi români nici nu ştiu că au dreptul de vot. De aceea, încerc să-i conving să se înscrie pe listele electorale, ajutată şi de membrii asociaţiei pe care o conduc”. Până acum, s-au înscris pe liste “aproape 200 de români, dar suntem abia la început”.

“300 de voturi”
Liliana Costache îşi calculează deja şansele electorale: “mi-ar fi de ajuns 300 de voturi pentru a intra în consiliul primăriei. Ar fi foarte bine dacă ar vota toţi cei aproape 500 de români cu drept de vot, altfel cred că voturile lor ar fi pierdute. Ar fi o ocazie pierdută în primul rând pentru comunitate”.

Oricum, românca e convinsă că va obţine voturi şi din partea italienilor: “am mulţi prieteni italieni pe care contez, multe persoane care m-au cunosut la locul de muncă şi mă respectă, chiar printre subordonaţii mei”.
Una din primele activităţi din campania electorală este “organizarea de întâlniri şi spectacole cu artişti români cunoscuţi, precum şi promovarea culturii româneşti”. Iar pe afişul româncei este scris: “Una donna dinamică a favore dell’integrazione tra le risorse umane e le risorse del territorio” (O femeie dinamică în favoarea integrării, între resursele umane şi resursele teritoriului).
Până acum, Liliana Costache şi-a finanţat campania cu fonduri proprii, primind ajutor şi din partea membrilor asociaţiei sale. Speră, însă, să obţină fonduri pentru campanie şi din spectacolele organizate pentru conaţionali: “până acum, este o investiţie a noastră, am pus bani din propriile buzunare”.

Intrebată dacă merită efortul, românca răspunde: “o fac exclusiv pentru comunitatea de români, îmi pun experienţa şi imaginea la bătaie aş putea spune, pentru un scop mai înalt”. Şi ne asigură că eforturile, într-un fel sau altul, au fost răsplătite: “de o lună de zile, de când mi-am anunţat candidatura, primesc în continuare mesaje de susţinere, felicitări şi incurajări din partea românilor, de aceea am decis să urmez calea aleasă”. Primul susţinător a fost chair fiul româncei, de 15 ani, născut şi crescut la Terracina: “când i-am spus decizia de a candida, a fost fericit!”.

Cine este Liliana Costache?

S-a născut în 1972 la Piatra Neamţ. A terminat Liceul Sanitar la Bacău, specializându-se ulterior ca tehnician farmacist. In 1994 s-a stabilit la Terracina. A urmat cursuri de specializare în “Naturopatia” la Institutul de Medicină Psihosomatică. In prezent, studiază la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii La Sapienza de la Roma. Mama unui băiat de 15 ani, este “Food and beverage” Manager într-un hotel de la Terracina. Este preşedinta asociaţiei “Anxur senza confini” şi vice preşedinta asociaţiei “Benessere più più”.

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Procurorii cer proces imediat pentru Burtone

Ultima ora/ Gheorghe Raica, fost consilier al Ligii Nordului, a fost arestat