in

Lucica Bianchi, consilieră română la Talamona, ceremonie specială organizată de Primărie pentru ea: ”Corolarul a 15 ani de viață în Italia”

Lucica Bianchi, româncă de 49 de ani, face carieră la Talamona, în provincia Sondrio (Lombardia). Este consilier pentru Cultură în consiliul local și își va lua în 27 mai cetățenia italiană, anunță cotidianul „La Provincia di Sondrio”.

Primăria va organiza o ceremonie specială pentru ea, cu ocazia depunerii jurământului.

Lucica Bianchi, fostă Budișan (acesta este numele românesc de familie) a sosit în Italia în 2002 pentru a-și aprofunda studiile în Filosofie și Istoria Artei.

«Unde dacă nu în Italia, țara pe care întotdeauna am considerat-o leagănul culturii și artei mondiale? – spune consiliera. După licența în Filosofie și Istoria Artei în orașul meu natal, Cluj-Napoca, capitală a regiunii Transilvania, sosirea în Italia s-a prezentat ca o etapă firească».

Astfel s-a mutat la Roma, unde a trăit șase ani, «perioadă în care am obținut permisul de ședere, un document foarte important care îmi garanta deja o serie de drepturi constituționale. De aici încolo viața mea, după ce am învățat în două luni limba italiană, s-a desfășurat între colegii, biblioteci și academii, proiectând parcursuri de voluntariat cultural».

Între timp viitoarea talamoneză s-a întreținut lucrând ca bonă și profesor de sprijin. În 2009 își găsește iubirea în Italia: «L-am cunoscut pe cel care de atunci în doi ani avea să-mi devină soț, Pietro. Ne-am căsătorit în 2011, formând familia noastră, compusă din cei trei copii ai noștri avuți în căsătoriile anterioare».

Există diferite momente pe care consiliera le marchează a fi importante: în 2012 devine membră în staff newsletter de la Veneranda Biblioteca Ambrosiana; în 2013 își înființează un blog cultural WordPress, în colaborare cu câteva tinere studente. «Am înființat în școlile din Talamona parcursuri și proiecte de aprofundare a diferite materii și în 2016 am încheiat un master în Management, Marketing și Științe ale Comunicări în Artă și Cultură, în Milano, la Mudec Academy».

În același an a urmat la Casa de Cultură din Milano un an academic de Cultură Politică și Geopolitică și din 2015 este consilieră pe Politici Culturale și Educație la Talamona.

În 2016 a depus la Prefectura din Sondrio dosarul pentru cetățenie, decretul președintelui Mattarella de conferire a cetățeniei italiene sosind pe 7 aprilie anul acesta. Un pas important pentru Bianchi, care ține să sublinieze în mod sincer satisfacția sa pentru ajungerea la această etapă care este «corolarul a 15 ani de viață în Italia, unde activitatea de voluntariat cultural a fost fundamentală. Când mă gândesc la cetățenie mă gândesc la drepturi și obligații pe care le împărtășesc, dar și la comunitatea talamoneză, care a devenit ”casa mea” și pe care o iubesc profund».

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Comunicat de presă: “Parlamentarii europeni cooperează pentru combaterea traficului de persoane în regiunea Balcanilor de Vest”

Îngrijitoare exploatate de agenții false la Modena, angajate ”la negru” pentru 800 de euro pe lună. ”Sunt supuse unor șantaje”