in

Îngrijitoare exploatate de agenții false la Modena, angajate ”la negru” pentru 800 de euro pe lună. ”Sunt supuse unor șantaje”

Cgil a identificat o serie de neregularități în sarcina unei agenții de muncă, care nu ar fi în posesia cerințelor necesare pentru plasarea forței de muncă. Îngrijitoarele ar lucra de fapt ”la negru” pentru 800 de euro pe lună și nici măcar familiile la care muncesc nu ar cunoaște acest lucru, scrie Modena Today.

Sindicatul Nidil/Cgil din Modena semnaleză un caz privind o agenție falsă de plasare a îngrijitoarelor. Sindicatul a identificat un sistem de exploatare a lucrătoarelor și în același timp de înșelare a familiilor care le utilizează la asistența bătrânilor, convinse că au în subordine persoane în regulă. Însă nu e așa.

Referirea se face la o așa-zisă agenție de plasare a forței de muncă – Job Italy Spa din Modena – care este înregistrată ca agenție pentru muncă în Polonia, dar nu la fel și în Italia, neavând nicio autorizație ministerială și rezultând inactivă în registrul Camerei de Comerț din Modena.

”Suntem la cunoștința – explică Nidil/Cgil – a cel puțin două cazuri de îngrijitoare plasate unor familii de Job Italy prin intermediul unei societăți de servicii, cooperativa socială Terza Età-Servizio Badanti. Nici Job Italy, nici Terza Età nu au însă autorizații pentru plasarea de personal”.

În statele de plată ale lucrătoarelor ar rezulta neregularități grave, acestea primind o compensație netă fixă lunară de 800 de euro, incluzând masa și cazarea, dar fără plata impozitelor și contribuțiilor de protecție socială. Contractul încheiat în Italia nu este însă înregistrat în mod regular la Centrul pentru Angajări.

Familiile nu cunosc aceste tratamente aplicate îngrijitoarelor și la rândul lor au o relație comercială cu agenția căreia îi plătesc dublu față de cât primește îngrijitoarea.

În plus, prin semnarea contractului de furnizare cu Job Italy, familiile se obligă ca cel puțin 3 ani de la încetarea relației cu îngrijitoarea să nu o angajeze direct și în caz contrar intervin penalități financiare de 250 de euro pe lună și până la un maxim de 9.000.

”Lucrătoarele plasate în mod ilegal de Job Italy sunt în special de origine română – explică sindicaliștii de la Nidil/Cgil – sunt supuse unor șantaje foarte puternice neavând altă cazare în afară de cea la familia la care lucrează și astfel devine dificil pentru ele să abandoneze locul de muncă”. Când una dintre ele s-a adresat sindicatului pentru că și-a dat seama de neregularități deoarece avusese în trecut angajări neregulamentare, atât Job Italy, cât și Terza Età (care au același sediu și același reprezentant legal) ar fi constrâns lucrătoarea să părăsească locul de muncă.

Nidil/Cgil a făcut deja două semnalări la Inspectoratul de Muncă pentru plasare ilegală de forță de muncă, însă este la curent cu faptul că cel puțin alte 70 de lucrătoare s-ar afla în această situație pe teritoriul provincial.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lucica Bianchi, consilieră română la Talamona, ceremonie specială organizată de Primărie pentru ea: ”Corolarul a 15 ani de viață în Italia”

Centre Comunitare Românești în diaspora? Da, dar cu conducerea de la București