in

Marinela Irimia se afirmă în „alta moda”: „Imposibilul nu a făcut altceva decât să mă provoace”

O stilistă româncă în plină afirmare în Italia, Marinela Irimia, a fost prezentă vineri, 6 decembrie, la un eveniment de „alta moda” ce a avut loc la Torino, „Edi Eventi Destini Incrociati”. Marinela Irimia trăiește de zece ani la Milano și tot de zece lucrează în lumea modei. Puternică și ambițioasă, Marinela speră ca într-o zi să îi fie recompensate eforturile.

Marinela Irimia are 38 de ani și s-a născut în comuna I.L.Caragiale, sat Ghirdoveni, Moreni, Dâmbovița. Mama era croitoreasă, iar tatăl era maistru la fabrica de armament I. M. Mija.

Ar vrea ca oamenii din localitate să își amintească și de ea, așa cum își amintesc de Caragiale: „Dat fiind că la noi s-a născut renumitul dramaturg, aș fi vrut ca și despre mine să se poată spune ceva vreodată.” Așa că a învățat bine: „Am urmat liceul cu profil de matematică cu note foarte bune, am intrat la Universitate cu ideea de a ma reîntoarce ca profesoară în sat.” Dar destinul avea alte planuri pentru ea.

„Dupa un an m-am îndrăgostit de actualul meu soț și drumul meu a luat o cale diferită. Un destin zbuciumat de neînțelegeri din partea părinților mei m-a făcut să mă zbat între dorința de a avea familia mea și neajunsurile unei căsnicii fără sprijin de nicăieri.

În decurs de 15 ani ne-am mutat de 15 ori luând mereu viața de la zero. Lucram într-o fabrică de confecții femei din Moreni care avea contracte cu Anglia. Făceam și câte două schimburi ca să ne putem întreține. Lucram în pauză și peste program pentru persoane private. Între timp au venit pe lume un băiat și o fată. Am găsit prin prieteni o ocazie ca soțul meu să plece în Italia. După un an am plecat și eu după el, lăsând copiii la părinți.”

Carmen Bejan, fotomodel în Italia la 17 ani: „Moda e viața mea, dar nu e totul”

Munca în Italia

„Primul meu serviciu în Italia a fost într-un atelier de Alta moda unde a contat faptul că știam meserie. Nu vorbeam italiana, dar era foarte ușor de prins limba, pentru că seamănă cu a noastră. Nu am făcut niciun curs de limba italiană. Era un colectiv foarte primitor cu care de altfel mă întâlnesc și în ziua de azi . Aici am văzut cu adevărat diferența dintre lucrul de serie și o rochie pe măsură care este prezentata în marile vitrine de pe strada Montenapoleone la Milano. Diferența constă în numărul de ore necesare pentru realizarea unui lucru de calitate. Am căpătat răbdare și experiență în a fi precisă în lucrul pe care îl fac. Am descoperit eleganța și frumosul modei de la Milano.”

Pe cont propriu

Marinela voia mai mult, își dorea un contract de muncă: „Toate sunt frumoase la început dar când începi să ceri să ți se facă și un contract de muncă, te trezești la realitate și iți iei viața în mâini. Dupa 5 ani am deschis Partita Iva.”

În acest fel viața Marinelei a luat o altă întorsătură: „Aici am schimbat mult soarta, având o altă responsabilitate de care nimeni nu te avertizează că te așteaptă. Datorii. Investiții. Angajați. Locul de muncă de plătit; o altă chirie în plus, taxe.”

Și asta în timp ce a rămas pentru a treia oară însărcinată: „În luna în care am depus actele am născut ultima fetiță, cea mai mare realizare a mea. Nu a fost ușor cu un copil nou născut să am și atelierul, fără ajutor de la părinți. „

Cosmin Nicoraș, model de succes în Italia: ”viață foarte interesantă, doar că durează foarte puțin”

Succes la Milano

În ultimii cinci ani a lucrat alături de câțiva stiliști cunoscuți: Pietro Paradiso, Monika Varga, La Kore, Lidia Cardinale, Ferradini Giuseppe, Giulia Rositani. Pentru ultima dintre ei a lucrat timp de 3 ani producții care se vând în marile magazine din Milano. Pentru La Kore timp de 6 ani a făcut rochii și haine prezente în cele trei magazine detinute de ei. Pentru Monika Varga a realizat haine pentru export pentru Japonia. Între timp a lucrat rochii la comandă pentru clienți privați . De 2 ani a început să creeze și modele proprii pe care le vinde pe site-ul www.irimiamarinela.com, găsind și două magazine la Milano în care să poată vinde.

Planuri de viitor

„Nu am ajuns să fiu mulțumită de rezultat pentru că produsele nu sunt competitive cu piața. Deci m-am gândit că trebuie să mă dedic unui gen de modă care nu poate apărea oriunde și care să justifice prețul mai ridicat. Cum adevăratul Made in Italy e firav, fiind acoperit de multitudinea de lucruri de proastă calitate, cred că poate să fie o cale de urmat chiar dacă va fi dificilă. Întotdeauna pe mine imposibilul nu a făcut altceva decât să mă provoace. Iubesc frumosul si vreau să îi dau viață prin creațiile mele.”

Marinela a investit tot în acest atelier, energie și resurse materiale. Își dorește ca eforturile sale să fie răsplătite într-o zi, oferind familiei un viitor. Cei ce doresc să îi vadă creațiile, pe 16 ianuarie o pot întâlni la o prezentare de modă la Milano organizată de IT&MF Model Agency, iar pe 28 februarie la Varese, unde se va prezenta la un concurs susținut de „Regina Italia – Must Glamour”.

Ruxandra Drăgoescu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România se golește: peste 35% dintre români au intenția să emigreze

Latina, şi-a ucis mama, apoi a împuşcat chiriaşii români