in

Mihaela Merlușcă (PP-DD), candidat în circumscripția VI, Roma: „Am simțit mereu susținerea divină”

Mihaela Merlușcă este inginer metalurgic, cu vastă experiență didactică de specialitate, în liceele din Iași. Va candida la Roma, în circumscripția VI, pe lista civică „Marino Sindaco”. Principalele proiecte pentru comunitatea românească sunt legate de școala pentru copii, locuri de muncă și promovarea talentelor din comunitate.

Mihaela Merlușcă are 51 de ani și este originară din Bacău. A terminat facultatea de Metalurgie din Iași, apoi a lucrat ca inginer metalurgic la uzinele Nicolina, în secția proiectare-forjă. „Încă de atunci aveam legătură cu Italia, pentru că am lucrat multe piese pentru firme italiene” ne-a precizat românca.

Apoi a trecut în învățământ. „Am făcut și cursuri postuniversitare și după câțiva ani la Nicolina am trecut în învățământ. Am predat la câteva licee din Iași, unul dintre ele fiind Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”. Am făcut parte din echipa care a redactat subiectele primei olimpiade de tehnologie. O perioadă profesională frumoasă.”

Situația din învățământul românesc și salariile mici au convins-o pe Mihaela Merlușcă să aleagă calea străinătății. „Era foarte multă muncă și asta nu ar fi fost o problemă dacă și plata eforturilor noastre ar fi fost pe măsură. Am plecat în Italia în 2004, în timpul anului școlar. Nu a fost o experiență prea plăcută, dar eu am simțit mereu susținerea divină și am fost mereu încrezătoare. Am lucrat ca „badante”, asta a fost tot ce am găsit, ținând cont că nu cunoșteam limba.”

”Apoi nu m-am lăsat și am reușit să intru la o firmă de mecanică de precizie. Începusem să-mi practic ceva din meseria pentru care mă pregătisem la facultate. A venit criza și firma a trebuit să restructureze din personal. A rămas unul dintre colegi, pentru că se ocupa și de partea informatică. Nu a fost o decizie legată de faptul că eram străină, pentru că cel care rămăsese era senegalez, nu italian.”

În țară, Mihaela nu a avut contact cu politica. În Italia a intrat în PP-DD și a fost aleasă președintă a filialei Lazio. „Dintotdeauna am vrut să fac ceva pentru cei din jurul meu, să fac ceva nou. Mi-a plăcut programul PP-DD și am intrat în rândurile sale. Apoi, de aici s-a născut și candidatura mea la Roma.”

Mihaela va candida pe lista civică „Marino Sindaco”. „Inițial am fost contactată de Roberto Mastrantonio, actual candidat la funcția de primar al circumscripției, dar când am realizat că acesta are mai multe liste, am refuzat. E clar că se dorește votul românilor, se folosesc de noi dar niciodată și pentru binele nostru. Și în cazul Marino, pe listele lui Marco Scipioni, există multe semne de întrebare. Am acceptat pentru că e prima listă ca valoare a PD sau cel puțin așa mi-a dat mie impresia aici.”

Trei propuneri importante are Mihaela Merluscă în program. „În primul rând, cel mai ambițios proiect este înființarea unei școli românești. Știu de cursurile LCCR, m-am informat, dar proiectul meu este diferit. Mă doare sufletul când văd că sunt copii ai românilor care nu știu să vorbească românește, ce să mai spun de o poezie sau un cântec. E un proiect ambițios dar de obicei, în viață, ce mi-am propus, am realizat. Eu am spus dintotdeauna că cine nu are rădăcini, se usucă repede.

”Tot pentru copii, am în plan împreună cu un grup de profesioniști de la teatrul Tor Bella Monaca, realizarea unui program pentru identificarea și promovarea tinerelor talente. E păcat ca din cauza lipsurilor financiare ale părinților să pierdem copii talentați la muzică, dans, literatură sau sport. Și acest proiect mi-e foarte drag și sper să-l realizez.”

Ultimul punct important se referă la locurile de muncă. „Vreau să obțin în cadrul primăriei fonduri europene pentru recalificarea profesională a românilor. Mulți vin cu o meserie din țară, dar nu o pot practica aici și eu m-am lovit de asta. Am în minte un program complex care să cuprindă cât mai multe persoane și, cel mai important, să creeze locuri de muncă noi, să dea posibilitatea multor conaționali să se reorienteze profesional.”

Andi Rădiu

Laura Tătaru, candidată în Roma XI, promite un ghișeu pentru români

Valerica Țarcă, o româncă pentru Primăria Romei

Alexandru Neacşu (PP-DD), candidat pe lista civică Marino Sindaco: ”Promit doar ce pot să fac”

Sorin Robu, candidat Idv la Corciano: ”A venit vremea să mă implic în politică”

Dorin Coman, candidat a doua oară: „Îmi place politica”

Monica Mitrică, singurul candidat cu studii politice, pe listele dreptei la Fiumicino

Lucia Cândea, candidată Udc la Porto Sant’Elpidio: “Vreau proiecte economice pentru românii din zonă”

Emilia Precup, candidată în circumscripția XV Roma: ”Sper într-o mobilizare a comunității din Cesano”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alexandru Neacşu (PP-DD), candidat pe lista civică Marino Sindaco: ”Promit doar ce pot să fac”

Aurelia Cioromila, Arezzo: ”Această familie m-a făcut mândră că-s româncă”