in

Milano: Mulţi români n-au ştiut de boicot (Reportaj GR)

Românii din Regiunea Lombardia au avut la dispoziţie nouă secţii de votare, dintre care două organizate în sediul Consulatului General al Româinei la Milano. În toată regiunea au votat 3.366 de persoane, majoritatea covârşitoare în favoarea destiturii preşedintelui Traian Băsescu.

Primii electori la Milano au păşit pragul secţiei de votare numărul 73 la ora 07:05. Ioan P. şi Iacob N., din Negreşti-Oaş, şi-au justificat vizita atât de matinală prin faptul că urmau să meargă la muncă, chiar dacă era duminică. Cei doi au votat chiar înaintea personalului consular şi membrilor comisiei de votare.

Nu s-au înregistrat „ore de vârf” la urne, impactul temperaturilor, a ieşirilor duminicale sau a terminării slujbei la biserică lăsându-se fără efecte vizibile. Procentul celor care s-au opus demiterii preşedintelui a fost mai mare decât cel din ţară. La momentul închiderii acestui articol, electorii „pro Băsescu” din ţară erau estimaţi la 11%, în timp ce în Italia, potrivit numărătorilor paralele, s-a ajuns şi la aproape 30%.

Nedumerirea lui Ion P. (43 de ani) din Bacău, explică parţial aceste cifre: „A zis Băsescu să nu venim la vot? Eu nu am ştiut că nu am vorbit acasă de asta, am avut alte probleme”, a spus băcăuanul, uitându-se parcă cu regret spre urna de vot.

Aceeaşi situaţie s-a repetat şi cazul soţilor Archir din Focşani. Mihai şi Ileana lucrează împreună la adminstrarea unei vile la Varese şi nici ei nu ştiau de boicot. „Nu am ştiut de limita de 50%, că pe noi nu ne lasă să ne punem televizor acolo, mai citim ziarele din când în când. Dar oricum veneam la vot, noi venim tot timpul”.

O altă veste care i-a surprins a fost să afle că aveau secţie de vot chiar în Varese (circa 60 de kilometri nord de Milano) şi că nu era necesar să bată tot drumul. „Păi da, pentru când le trebuie lor, vin sub casă la tine, dar când ai nevoie de un act tu trebuie să faci kilometri şi cozi”, a concluzionat femeia.

Din categoria românilor informaţi despre subtilităţile referendumului a făcut parte Viorica „şi atât” (47 de ani, menajeră). Românca a ţinut să-i informeze pe toţi cei prezenţi de antipatia ei pentru preşedintele suspendat: „Ce a făcut Băsescu pentru noi? Năstase ne-a băgat în UE, Băsescu nu are niciun merit!”.

Ciprian Manoliu (PSD) votează în secţia de la Milano

Liderii locali ai formaţiunilor politice angrenate în referendum au venit la vot după ora 20.00, când cifrele de la BEC sugerau deja că este aproapeimposibilă validarea referendumului.

Ciprian Manoliu (PSD) a ţinut să remarce că prezenţa la vot a fost bună, mai ales că e vorba doar de bazinul electoral al PSD. „Observatorii noştri au remarcat câteva neglijenţe crase la Catania, unde o membră din comisie dădea indicaţii legate de vot, iar soţul ei împărţea ciocolată în faţa consulatului şi sugera alegătorilor să voteze „Nu”. Ne rezervăm dreptul de a depune un denunţ penal. De asemenea am înregistrat greutăţi la vot în Napoli, unde secţia de votare a fost organizată într-o cazarmă de pompieri, pe autostradă”, a spus Manoliu.

Ion Săvoiu (PDL) votează la secţia din Milano

Ion Săvoiu (PDL) a decis să nu boicoteze scrutinul şi a votat. „Votul de azi nu a fost pro sau contra lui Băsescu. Românii au ales democraţia, au ales drumul european şi au ales să nu participe la un referendum pentru instituirea căruia au fost demolate şi discreditate instituţii fundamentale ale statului de drept”, a conchis Săvoiu.

Cornel Toma

Citeşte şi:

Ion Săvoiu (PDL Italia): „Hai la vot”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Şofer de tir decedat pe autostradă la Savona

Maghiarii au boicotat referendumul. USL, în război cu etnicii din Transilvania