in

Ministrul italian al agriculturii, în lacrimi după legalizarea clandestinilor. Dar sindicatele vor ROMÂNI la muncă

Ministrul italian al agriculturii Teresa Bellanova a izbucnit în lacrimi când a anunţat decizia privind regularizarea situaţiei migranţilor ilegali pentru ca aceştia să poată obţine contracte de muncă în agricultură şi ca îngrijitori, întrucât lucrătorii agricoli est-europeni ajung cu dificultate în Italia din cauza restricţiilor determinate de pandemia COVID-19, în timp ce un sindicat agricol italian cere guvernului de la Roma să discute ”cu ţări precum România’‘ pentru crearea unor coridoare pentru lucrătorii sezonieri, transmite Agerpres.

Teresa Bellanova, membră a partidului Italia Viva, condus de fostul premier Matteo Renzi, şi-a motivat reacţia prin faptul că şi ea a participat la munci ale câmpului. ”Pentru mine, pentru ceea ce am fost, este o chestiune fundamentală (…) Începând de astăzi, odată cu alegerea făcută de acest guvern, cei invizibili vor deveni mai puţin invizibili, cei exploataţi brutal (…) vor putea avea un permis de muncă”, a spus ea la conferinţa de presă la care nu şi-a mai stăpânit lacrimile.

Decizia guvernului italian de a acorda permise de muncă valabile şase luni migranţilor ilegali care lucrează în agricultură sau ca personal de îngrijire face parte din pachetul de măsuri economice de sprijin în urma pandemiei evaluat la circa 55 de miliarde de euro.

Ea a fost adoptată miercuri seara după ce provocase divergenţe în interiorul coaliţiei guvernamentale a premierului Giuseppe Conte, în special între Partidul Democrat şi formaţiunea Mişcarea 5 Stele, care se împotrivea acestei decizii. Măsura a stârnit critici şi din afara executivului, cum a fost cea a liderului dreptei radicale, Matteo Salvini, care a scris pe Twiter că ”Bellanova ar trebui să plângă pentru italieni înainte să plângă pentru clandestini”.

Odată cu restricţiile de circulaţie şi cu blocajele la frontiere, lucrătorii europeni care înainte veneau în Italia pentru a munci ca zilieri în agricultură, majoritatea români, bulgari şi polonezi, acum nu mai pot călători, astfel că sectorul agricol italian se confruntă cu riscul unei penurii de forţă de muncă în plin sezon de recoltare.

Prin urmare, Teresa Bellanova a propus ca soluţie legalizarea şederii în Italia pentru migranţii aflaţi în această ţară fără acte în regulă – al căror număr este estimat la circa 560.000 – pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă în sectoarele deficitare şi pentru a reduce riscul exploatării acestora.

Însă sindicatul agricol Coldiretti consideră că această măsură nu este suficientă pentru a rezolva problema deficitului de forţă de muncă, întrucât eliberarea permiselor de muncă migranţilor clandestini va necesita timp. Preşedintele sindicatului, Ettore Prandini, a propus în schimb simplificarea regulilor pentru munca ocazională astfel încât şomerii, pensionarii şi studenţii să poată participa la munci agricole.

El a cerut, de asemenea, guvernului de la Roma să discute ”cu ţări precum România” pentru organizarea de coridoare sigure pentru transportul lucrătorilor sezonieri, dând ca exemplu plecarea lucrătorilor sezonieri români în Germania.

Potrivit sindicatului Coldiretti, Italia are în prezent un deficit de circa 200.000 de lucrători agricoli pentru sezonul recoltei de primăvară.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Cum a fost evitată o problemă de imagine a României în Italia

Italian arestat la Suceava după ce, înarmat, a încercat să-și recupereze niște bani. ”Taci din gură, broscarule”