in

Muncitori la negru în viile din Asti, sancțiuni de peste 100.000 de euro

A fost suspendată activitatea a două societăți care aveau culegători de struguri neregulari. Sancțiuni totale de peste 100.000 de euro. Controale la culesul strugurilor în viile din zona Asti, în special la Canelli, acolo unde se produce vinul spumant celebru în toată lumea, de multe ori prin exploatarea lucrătorilor migranți.

Carabinierii din Asti și Milano au fost angajați în luna septembrie într-o serie de controale extraordinare – se explică într-un comunicat – pentru combaterea fenomenului ”caporalatului”, intermedierii, exploatării muncii la negru și neregulare în sectorul vitivinicol, cu atenție deosebită la persoanele cu contract sezonier și la societățile agricole. La operațiune au participat circa 50 de militari.

Verificările, care au durat circa douăzeci de zile și au fost efectuate dimineața devreme și după-amiaza târziu, în locurile unde se adună lucrătorii sezonieri (păduri, vii și în piețele din Canelli și Nizza). Au fost verificate 33 de societăți, descoperindu-se diverse nereguli și muncitori la negru, ceea ce a dus la suspendarea activității pentru două societăți.

În total au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de circa 110.000 de euro. În săptămânile trecute, mai multe investigații jurnalistice au vorbit despre firme din Canelli care plătesc lucrătorilor compensații de 3-5 euro pe oră. În plus, sezonierii deseori dorm în case dărăpănate, plătind sume disproporționate.

Citește și:  Exploatarea zilierilor – Strugurii pentru vestitul spumos Asti, culeși de străini cu 3 euro pe oră

Sindicatele Cgil, Cisl și Uil spun nu caporalatului din viile din Asti, care au ajuns sub reflectoarele întregii Italii ca urmare a investigației privind caporalatul la culesul strugurilor. Români, bulgari, macedoneni și albanezi plătiți cu 3-5 euro pe oră pentru culegerea strugurilor din viile DOC și DOCG cele mai faimoase și nobile ale regiunii. Persoane care după ce au muncit 10 ore în vie sunt constrânse să doarmă în barăci improvizate, la ferme abandonate sau în case unde plătesc 5 euro pe noapte pentru a împărți podeaua cu alte 30 de persoane.

Prefectul din Asti, Paola Ponta a declarat, la o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor și ai asociațiilor din 12 septembrie: „Nu suntem în fața unor fenomene endemice, dar nu ascundem praful sub covor și forțele de ordine au ieșit pe teren pentru a opri toate acestea. Pentru a opri nedreptatea”.

„Trebuie să ștergem această pagină neagră” – a explicat la deschiderea lucrărilor Paolo Capra de la Flai Cgil din Asti. Alături de el se afla Giovanni Minnini, secretarul general al Flai național, ramura de la Cgil care protejează muncitorii agricoli.

Într-o lume globalizată, într-o Europă fără vămi, problema venitului în agricultură nu este numai a celor care lucrează, este și a celor care produc. ”Ce facem cu concurența neloială? – se întreabă Antonio Ciotta, director al Coldiretti. Să ne gândim câte camioane cu vin, fructe și legume sosesc în Italia, ucigând piața și remunerația justă”.

Giorgio Ferrero, consilier regional pentru Agricultură a vorbit despre calitate și respectarea regulilor: «Nu putem accepta exploatarea, munca la negru, ca parte integrantă a competitivității agriculturii noastre.»

Agricultură care astăzi mai mult ca niciodată are nevoie de forță de muncă ”străină care trebuie formată, găzduită și protejată – adaugă Monica Cerruti, care în regiune se ocupă de imigranți. Integrare trebuie să fie cuvântul de ordine pentru cei care s-au născut într-o altă țară, dar își caută norocul pe câmpurile noastre și generează venit”.

”Există întreprinderi mafiote – comentează Ciotta de la Coldiretti. Noi studiem fenomenul de 3 ani și știm foarte bine că generează un volum de afaceri de 350 de miliarde de euro”. În sală erau și reprezentanții Libera, asociația care denunță infiltrațiile mafiote în fiecare sector al economiei și care a amintit celor din Asti și Piemonte ”că nu există colț în Italia care să fie imun intereselor economice ale celor care trăiesc din criminalitate”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Integrarea copiilor români în sistemul școlar din Italia, subiect de discuție la un forum educațional aflat sub egida UNESCO

A ucis o româncă, eliberat și trimis la ospiciu