in

«Nu sunt pregătit să mă întorc în ţara în care m-am născut şi nu cred că voi mai fi vreodată»

Ca foarte mulți alți români din Italia, a părăsit această țară grav afectată de criză și de lipsa de perspective. Dar nu s-a întors în România, ci a ales altă destinație europeană.

Constantin Pletosu a locuit în Italia, unde s-a afirmat ca fotoreporter, colaborând cu ziare italiene importante, obținând premii și recunoașteri profesionale. De câteva luni a decis să plece din Italia, dar de ce nu se întoarce în România? Iată ce a explicat într-o declarație pentru Agenția Diaspora Azi:

«Sunt plecat din România de 20 de ani. De câteva luni locuiesc în Insulele Canare! Probabil o să vă întrebaţi de ce şi mai departe de ţara mea şi nu mai aproape. M-am întrebat şi eu şi mi-am răspuns: – Nu sunt pregătit să mă întorc în ţara în care m-am născut şi nu cred că voi mai fi vreodată. Dovadă este că am hotărât să-mi petrec restul vieţii în mijlocul Oceanului Atlantic.

Ce nu-mi place în România şi nu mă determină să mă întorc? În primul rând mentalitatea oamenilor. Da, acest element, vital într-o democraţie, trebuie schimbat din rădăcini! Dar ca să schimbi mentalitatea unui popor trebuie să-l educi, iar ca să-l educi ai nevoie să investeşti în acest domeniu.

Nu cred că am auzit în cei 28 de ani de libertate un guvern care să aibă în program şi un punct care să se ocupe de acest sector. Dar să presupunem că schimbăm rapid mentalitatea şi am rezolvat această problemă gravă a românului.

Ce nu-mi place şi aş schimba radical în ţara mea? Modul cum sunt trataţi tinerii care au ajuns să-şi dorească doar să emigreze. Toţi tinerii care sunt aproape de terminarea liceului asta îşi doresc. Să plece la lucru în străinătate. Mi-aş dori o Românie unde tinerii ieşiţi de pe băncile şcolilor de meserii sau profesionale să-şi poată face mici afaceri, mici ateliere de artizanat şi meşteşug, unde vechile meserii, aproape dispărute, să renască din mâinile lor. Sunt sigur că produsele lor îşi vor găsi căutare.

Ce aş mai schimba în România? Infrastructura rutieră are nevoie de modernizare. Nu putem dezvolta o regiune din ţară dacă nu se poate ajunge rapid în acel punct.

Ce aş mai face pentru ţara mea, dacă aş avea o putere? Aş băga la închisoare toţi politicieni ăştia corupţi care fură cu nesimţire, în fiecare zi, din buzunarul românului şi aş înlocui toată clasa politică cu persoane tinere şi cu dorinţa de a face bine pentru ţara lor. Abia atunci românii nu vor mai fi împărţiţi în “cei de afară” şi “cei de acasă” şi m-aş întoarce cu drag în ţara în care m-am născut.»

Constantin Pletosu – fotoreporter – Santa Cruz de Tenerife – Insulele Canare

Fotograful român Constantin Pletosu, premiat la Firenze, pentru CEA MAI BUNĂ fotografie din concurs

Român premiat în Italia: «Am fost singurul străin din cei 86 de participanţi»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Disperare la Roma. În Italia evaziunea fiscală este echivalentă cu jumătate din PIB-ul României

Veniți să investiți în România! 60% dintre restaurantele, barurile și cafenele din România dau faliment în primele 9 luni de la deschidere