in

O brașoveancă, ”assessore” în Sicilia, șef de departament în cadrul primăriei din Borgetto: ”Am acceptat aceastā nouā provocare”

Claudia Antonela Machonici are 42 de ani, este originarā din Brasov iar în prezent locuiește la Borgetto (Palermo), o comunā siciliană de 7200 de locuitori. Pas cu pas a câștigat încrederea administrației locale și datorită activităților constante pe care le-a avut, făcând o punte de legătură între comunitățile de străini și Primărie, a fost numită „Assessore” (șef de comisie în cadrul consiliului comunal, n.r.) pentru politicile comunitarie, relațiile cu rezidenții strāini si rezidenții comunitari, bibliotecā, serviciile informatice, politicā pentru tineret și șanse egale”.

Principalul motiv pentru care brașoveanca a ales să vină în Sicilia a fost acela de a câștiga bani pentru a-și putea continua studiile de drept începute în România. Era în ultimul an și avea nevoie de susținere materială. A ales calea străinătății, singura posibilitate pe care o avea în acel moment și nu a stat pe gânduri. Între timp a terminat studiile, apoi și-a folosit ceea ce învățase la facultate în scopul colaborării cu instituțiile locale. I-am adresat câteva întrebări.

Claudia Machonici, cum a început aventura în Sicilia?

”13 ani în urmā a trebuit sā aleg între a renunța la frecvența ultimului an de facultate sau îndepārtarea de familie pe o perioadā strict delimitatā. Vā mārturisesc cā a fost o alegere dureroasā, cu atât mai mult cu cât continuarea studiilor ar fi fost posibilā într-un viitor îndepārtat. Unica modalitate de a da un sens la toate sacrificiile fācute pentru a ajunge la acel nivel era de a ieși „afarā” pentru a câștiga în mod cinstit, în timp redus, sumele necesare pentru plata ultimelor taxe universitare, alegere pe care am fācut-o fārā sā ezit prea mult. În 2004 am terminat ultimul an de Facultate iar în 2007 mi-am dat licența în Drept la Universitatea „Petre Andrei” din Iași.”

Cu ce probleme te-ai confruntat după ce te-ai stabilit la Borghetto?

Problema principalā era, și încă a rāmas totuși, dorul cumplit de tot ceea ce am lāsat acasā. Mā descurcam binișor sā vorbesc limba italianā. Italia mi-a fācut o impresie extraordinarā, ospitalitatea, disponibilitatea si generozitatea acestui popor continuā sā mā uimeascā, în timp am fācut progrese și în acest sector.

În câteva cuvinte, cum a decurs ascensiunea în relațiile cu administrația locală? În Italia sunt foarte puțini consilieri comunali și niciun ”assesore” în activitate.

În iunie 2012 domnul Primar Giuseppe Davì mi-a dat posibilitatea de a pune la dispozitia cetātenilor români (și nu doar) din Borgetto si împrejurimi pregātirea mea, numindu-mā consilier juridic, mediator intercultural, traducātor si interpret cu titlu gratuit, colaborând cu dumnealui, cu administrația, cu stația de carabinieri și alte instituții locale. În octombrie 2012 același mandat mi s-a oferit și în cadrul Uniunii Comunelor Borgetto-Montelepre. Din 2013 am devenit interpret și Traducātor Jurat pentru Tribunalul din Palermo. În octombrie 2014 noul Primar al Comunei Borgetto, domnul Gioacchino De Luca, a reînnoit mandatul stipulat de predecesorul sāu.

Cum au decurs relațiile de-a lungul timpului?

Cred cā ar fi oportun sā descriu mai întâi, pe scurt, de ce anume mā ocupam, în mod concret, în acea perioadā de început. Pe lângā consultațiile juridice și înlesnirea anumitor proceduri administrative și sanitare, vă mai exemplific câteva: „Codice ENI”, consultații medicale în mod gratuit, ușurarea accesului la tratamente și operații pentru concetāțenii nostri iregulari pe teritoriul italian, în condițiile în care legislația italianā prevede, apelând deseori la ajutorul primarilor, al Administrației Locale, al medicilor, avocaților și al altor profesioniști ce efectuau toate aceste prestații gratuit. De admirat și de lāudat în toți acești ani este stima perpetuā, strânsul raport de colaborare, sprijinul necondiționat care de multe ori era ulterior compețentelor profesionale.

Când a venit și nominalizarea în funcția de ”assesore”?

Pe 22 octombrie 2015 primarul actual, Gioacchino de Luca, mi-a propus sā devin „Assessore” (șef de comisie în cadrul consiliului comunal, n.r.) pentru politicile comunitarie, relațiile cu rezidenții strāini si rezidenții comunitari, bibliotecā, serviciile informatice, politicā pentru tineret și șanse egale”. Am acceptat aceastā nouā provocare, cea mai mare realizare din punct de vedere profesional, māgulitā si copleșitā de noua încredere acordatā.

Cu ce te ocupi concret?

Datā fiind situația economicā dificilā în care se aflā Primāria localā, în acest moment mā ocup în principal de stabilirea de contacte de colaborare cu instituții publice și private, interne și externe, promovarea de proiecte educative, culturale și religioase, precum și de recuperarea și modernizarea Bibliotecii Comunale. Ultima, o structurā extraordinarā, cu spații imense și un patrimoniu de carte de invidiat.

Ce relații ai cu comunitatea românească?

De curând, am avut onoarea de a deveni Reprezentantā în Palermo al CNCRI, stabilind un raport intens de colaborare cu Responsabilul acesteia, domnul Stefan Stānāsel, împreunā cu Coordinatorul di Regiunea Sicilia domnul Alin Constantin Agape, și împreunā cu doamna Reprezentantā din Alcamo, Elena Ciobanu cu care în sintonie punem la punct strategii și proiecte concrete pentru a contribui la realizarea de activitāți pentru o integrare majorā a comunitātii noastre si pentru cresterea continuā a colaborārii între state.

Pentru credincioșii ortodocși facem demersuri pentru a obține începând din septembrie, probabil, efectuarea de 2 slujbe lunare într-o bisericā localā, de cātre un preot român iar în cadrul proiectului de recuperare a Bibliotecii am fācut cerere si la CNCRI de donații de cārți si alt material util în limba românā, de la care am primit deja un rāspuns afirmativ.

Ce am putea adăuga la sfârșit de interviu? Vreți să transmiteți vreun mesaj?

Cu permisiunea dumneavoastrā aș vrea sā multumesc din tot sufletul tuturor celor care au crezut si cred în mine, celor care m-au sustinut si continuā sā mā sustinā: în special minunatei mele familii, domnului Primar Gioacchino De Luca, domnului Vice-Primar Vito Spina, domnilor Assessori Giuseppe Barbaro si Alessandro Santoro, doamnei Elisabetta Liparoto, domnului Erasmo De Luca, domnului Giuseppe Panettino; Preasfintitului Vescov din Monreale Michele Pennisi, preotului Daniel Bācāuan si parohiei Sf. Antonio di Padova, domnului Profesor Doctor Docent Filip Gheorghe, domnului Giuseppe Muscolino, domnului Responsabil de la CNCRI, Stefan Stānāsel, domnului Coordinator Regional din Sicilia, Alin Constantin Agape, doamnei Elena Ciobanu, tuturor susținātorilor.

Andi Rădiu
[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O româncă din Italia se afirmă în Europa: ”Trebuie să creez punţi de legătură”

Ambasadorul Mihalache de la Londra face ca Erdogan: sancționează publicațiile care îl critică