in

O româncă din Italia se afirmă în Europa: ”Trebuie să creez punţi de legătură”

Alina Matache s-a născut în România, dar a crescut în Italia, a studiat în Italia, apoi, ca mulţi tineri italieni, a ales să încerce să se afirme în afara graniţelor ţării. S-a implicat în munca pentru Uniunea Europeană încă din timpul studenţiei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ea abordează valorile UE cu zâmbetul pe buze, dedicaţie şi entuziasm, scrie site-ul www.eulex-kosovo.eu.

După ce a adunat experienţă, Alina a mers mai departe şi s-a alăturat în august anul trecut Misiunii Uniunii Europene în Kosovo – EULEX în cadrul Departamentului de Monitorizare.

Locul ei de muncă, consilier special al şefului acestui departament, înseamnă mai multe activităţi, dar în mod special să rezolve imediat sarcinile de serviciu. Şi trebuie să le rezolve imediat.

Managementul departamentului şi Alina coordonează procesul de controlare a Planului de Implementare a Misiunii EU – PIM. Acţiunile din cadrul PIM urmează managementul metodologiei în ceea ce priveşte activităţile, rezultatele aşteptate şi indicatorii verificabili în mod obiectiv pentru fiecare PIM. Cea mai importantă activitate a Alinei este să monitorizeze şi să evalueze rezultatele fiecărui proiect, să analizeze şi să ofere soluţii şi răspunsuri pentru managementul departamentului în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor în lumina lărgirii mandatului Misiunii.

Conform Alinei, munca în cadrul Misiunii necesită competeneţe în ceea ce priveşte abordarea diverşilor actori instituţionali, inclusiv dezvoltarea şi menţinerea parteneriatelor. „Întotdeauna încerc să-mi păstrez zâmbetul, să ascult şi să negociez, iar atunci când trebuie, să fiu convingătoare, în special când trebuie să creez punţi de legătură între diferite departamente. De exemplu, în cadrul departamentului în care lucrez, fiecare birou are propriile priorităţi care rezultă din activitatea pe care o desfăşoară, cum ar fi: poliţie, frontieră, justiţie, penitenciare sau afaceri interne. Aşadar, este esenţial să punem în acord aceste birouri pentru a atinge scopurile departmentului”, a spus Alina.

«Mă simt europeană»

Ea a studiat Ştiinţe Politice în Italia, apoi a avut o bursă Erasmus în Franţa şi un master în Studii Europene la Bruxelles. „Mă simt europeană pentru că m-am născut şi am crescut în România, am studiat în Italia şi mi-am început cariera la Bruxelles”, a mai precizat ea. În timp ce studia în Italia, ea s-a implicat în câteva ONG-uri, sindicate şi partide politice pentru a apăra drepturile studenţilor străini şi a muncitorilor imigranţi. Înflăcărată şi ambiţioasă încă de când era studentă, ea a avut mai multe locuri de muncă pentru a se susţine financiar.

Stagiatura la Parlamentul European a fost punctul de pornire al carierei Alinei. Acea experienţă a condus-o spre primul loc de muncă în cadrul Parlamentului European la biroul fostului ministru al Apărării din România. Acea experienţă i-a aprofundat cunoştiinţele despre securitate şi apărare, în special în ceea ce priveşte misiunile de Politică de Securitate şi Apărare Comună ale UE- PSAC.

„Fiecare misiune PSAC trebuie să informeze Parlamentul European în subcomisia de Securitate şi Apărare legat de activităţile lor. Şi aşa s-a întâmplat să învăţ prima oară despre Kosovo, prin faptul că am contribuit la conceperea proiectelor pentru raporturile anuale”, a explicat Alina.

Ea a decis apoi să urmeze câteva cursuri în cadrul Colegiului European de Securitate şi Apărare. „Sunt foarte recunoscătoare echipei de acolo şi pentru contribuţia lor profesională la misiunile PSAC. Sunt chiar mai fericită că am putut contribui şi eu acum când pot să aplic aici în Kosovo cunoştinţele pe care le-am acumulat”.

Alina a venit în Kosovo pentru prima dată după ce s-a alăturat EULEX. Totuşi, fiind familiarizată cu tradiţia şi stilul de viaţă din Balcani, i-a fost uşor să se adapteze vieţii zilnice din Kosovo.

De fapt, în timp ce trăia în Italia, ea a devenit prietenă cu o familie din Kosovo, familiarizându-se cu cultura locală înainte de a veni aici. „Familia mea a imigrat în Italia în 1995 şi atunci eram singura familie de români lângă o familie de kosovari”, şi-a adus ea aminte.

Alina şi-a făcut mulţi prieteni noi de când a venit în Kosovo. Ea călătorit mult în fiecare week-end şi în timpul liber a vizitat multe locuri din Kosovo şi din regiune. Mai mult, Alina este de asemenea activă în sport şi tocmai ce şi-a început noua aventură cu reţeaua de pasionaţi de fitness CrossFit, lucru care îi face deosebită plăcere, din moment ce ea este nerăbdătoare să înfrunte noi provocări.

(sursa: eulex-kosovo.eu)


Citește și:

Povestea sătmăreanului care a ajuns parlamentar în Canada. ”Românii nu mai sunt o ameninţare”

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

După patru luni de campanii disperate de informare, DEZASTRUL votului prin corespondență: doar 3.700 de înscrişi

O brașoveancă, ”assessore” în Sicilia, șef de departament în cadrul primăriei din Borgetto: ”Am acceptat aceastā nouā provocare”