in

O româncă în partidul lui Veltroni

Nona Evghenie, 31 ani, este originară din Târgu Neamț iar de peste șase ani locuiește la Padova. A studiat marketing și comunicare internațională la facultatea ”Spiru Haret” din București, fiind licențiată în cadrul ASE cu specializarea ”negociere și comunicare interpersonală în relațiile internaționale”. Este înscrisă în cadrul Ligii Românilor din Îtalia iar de puțin timp membră a Partidului Democrat condus de Walter Veltroni. Acum conduce la Padova prima secțiune a PD dedicată românilor, intitulată „Nicolae Iorga”. Nona Evghenie îl sprijină pe candidatul PSD la Senat, Marian Mocanu.

Ce va determinat să veniți în Italia și care au fost etapele pe care le-ați parcurs în cei peste șase ani de când sunteți aici?

Am ajuns la Padova în vizită la mama mea cu intenția să rămân doar 3 luni dar l-am cunoscut pe actual meu soț și am decis să rămân. Suntem deja căsătoriți de 5 ani și jumatate. Am început ca toate femeile imigrate făcând curățenie sau baby-sitter. Ulterior am fost angajată în cadrul unei societăți de comerț exterior, în cadrul căreia după numai 3 luni am fost avansată ca responsabil pe import. Deasemenea, am gestionat o societate italiană în România, pentru circa doi ani petrecandu-mi viata intre cele doua țări. După un curs de specializare finanțat de Comunitatea Europeană am reușit să obțin un post în banca unde sunt de mai bine de doi ani și jumătate. Funcția mea este de controlor gestional al rezultatelor financiare externe ale grupului bancar unde activez. Mă ocup de zona Europei de est și de reprezentanțele din Asia, respectiv India și China.

Cum ați intrat în mediul asociaționistic românesc din Italia?

În asociaționismul românesc din Italia am intrat deoarece desfășurând pe cont propriu dar cu sprijinul soțului meu, care este avocat, diverse activități de sprijin al românilor aflați în dificultate, am cunoscut-o pe Elena Radulescu, președinta asociației ”Columna” din Padova. De atunci, am participat activ la toate activitățile asociației. În privința activitatii Ligii Românilor am fost mereu informată iar după experiența pozitivă a Forumului de la Milano am decis să intru ca și membru deoarece mi-a placut verticalitatea membrilor și importanța acțiunilor desfășurate. Liga are principii pe care le respectă și care impun respect. Consider că în cadrul Ligii există echitate între membrii, indiferent de nivelul de studiu sau de activitățile pe care le desfășoară fiecare dintre noi. Deasemenea, în cadrul Ligii cât și în cadrul asociației, ideile politice ale fiecăruia sunt respectate. Am constat ca suntem mulți care avem inclinații politice diverse dar nu am intrat niciodată în polemică și am decis împreună că importante sunt proiectele sociale și culturale pe care Liga Românilor le derulează.

Care a fost traseul pe care l-ați avut până la înscrierea în Partidul Democrat și ce ați realizat de atunci în plan politic?

În octombrie anul trecut am intrat în politică deoarece am simțit că ideile mele corespund cu cele ale Partitului Democrat. Am văzut deschiderea lor în a susține toate ideile mele care merg spre integrarea cetățenilor străini în Italia. Ulterior am devenit membru în Coordinamento Provinciale Padova iar la începutul verii am fost numită și în Comitetul de Programare a alegerilor Provinciale care se ocupă cu organizarea alegerilor ce se vor ține anul viitor.

Deasemenea am considerat necesar să creem o structură în cadrul partidului care să ajute la integrarea românilor și în politica italiană, să-i sprijine în ideile lor și să le vină în întampinare indicându-le drepturile lor nu numai politice dar și sociale, să-i informeze asupra schimbărilor birocratice în trecerea de la extracomunitar la comunitar. Dorim să implementam și proiecte cultural-sociale, așa cum am început deja în data 20 septembrie, cu prima intalnire din ciclul „Interculturalità Democratica” ce va fi propus în toate cartierele orașului Padova. Au fost prezente familii italiene și străine insoțite de copii pentru care a fost pregatit un laborator de desen, cadouri și spectacol de papuși. Evenimentul i-a avut ca invitați pe vice primarul Padovei, Claudio Sinigaglia, presedinta Consiliului Comunal, Milvia Boselli și secretarii PD Comunal si Provincial, Franca De Lazzari si respectiv Fabio Rocco. A fost o zi foarte placută și distractivă.

Ce părere aveți despre intrarea în politică a lui Marian Mocanu și cum priviți candidatura lui pe listele PSD?

Marian Mocanu este cel care cu demnitate a știut să-i înfrunte pe cei care, înaintea lui, cu funcții în cadrul Ligii, nu au reușit să creeze colaborare și nu au obținut rezultatele lui. A susținut eforturile celor care de ani se implicau în activitatea acestei formațiuni, persoane care doreau într-adevăr o uniune a românilor fără a alerga după funcții. Marian Mocanu a știut să formeze un grup solid, să ceară părerea celorlalți înainte de a lua o decizie și să urmărească linia decisă de toți chiar dacă apoi a trebuit să înfrunte situații delicate. Cred că cea mai mare calitate a lui este încrederea pe care o poate oferi celorlați iar cuvîntul lui are greutate deoarece niciodată nu își încalcă o promisiune. Știe să fie un căpitan „autorevole”, nu „autoritario”. Este o persoană studiată, cu o cultură elevată, dar care știe să vorbească simplu și clar tuturor. Își apără onoarea lui și a celor pe care îi reprezintă fără a recurge la strategii murdare de denigrare a concurenților.

Care sunt lucrurile pe care le-ați reproșa comunității româneaști din Italia?

Românii nu știu sa fie uniti iar unii dintre ei nu se gândesc decât să fie șefi, vor „să moară capra vecinului” și sunt indecisi. Și aici mă refer la cei care trec de la stânga la dreapta politicii de parcă ar traversa doar strada.Sunt disperați în a-și urmări interesele, devin confuzi, pierd strada și atunci iși pierd și principiile. Dictatura ne-a lăsat ceva urât: ne-a învățat să ne trădăm unii pe alții crezând că obținem ceva favoruri în plus.

 

Mai multe informații se pot obține accesând adresa de internet http://circolopdiorga.blogspot.com sau trimițând mail la [email protected]

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii şi-au făcut imagine la Marcellina

Misiunea părintelui Augustin Gheorghiu la Roma