in

O româncă valoroasă, motiv de mândrie pentru Italia: „Eu vreau ca şi România să fie mândră de mine”

Ştirea ANSA din 18 martie avea titlul: „Este o italiancă cel mai bun somelier al anului în România„. În text, surpriză, câştigătoarea mareului premiu al Asociaţiei Internaţionale a Somelierilor (ASI) este Marinela Vasilica Ardelean, cetăţeană italiană, dar născută în România.

Iată cum se laudă italienii cu o româncă de valoare, care a obţinut cetăţenia italiană în urmă cu 15 ani. Ea a câştigat a 13-a ediţie a concursului internaţional organizat de ASI. Iar Marinela, în timpul concursului, se gândea cu emoţie că este ACASĂ şi îşi doreşte ca România să fie mândră de ea. Dacă şi Italia e mândră de ea, e şi mai bine.

Marinela Vasilica Ardelean are 31 de ani şi este prima femeie care câştigă “Trofeul Someleriei”, concurs organizat anul acesta în România în memoria lui John Halewood, ctitorul celei mai mari companii producătoare de băuturi alcoolice din Marea Britanie, care s-a stins din viaţă în octombrie 2011.

Născută la Baia Mare, dar stabilită de 15 ani în Italia, la început i-a fost teamă să participe la acest concurs, gândindu-se că vocabularul ei românesc este “ruginit”, iar pentru a vorbi despre vinuri este nevoie de multă sensibilitate şi în special de un bagaj mare de cuvinte…

Dar nu s-a descurajat şi s-a pus pe treabă. A început să “răsfoiască” tot ce găsea în limba română despre vinuri şi să descopere soiurile romaneşti. Dar cea mai puternică a fost dorinţa de a-şi răsplăti mama care îi duce dorul şi grija. Iar când îşi aminteşte despre locul natal şi părinţi, Marinela are ochii în lacrimi.

«Am participat la multe concursuri… Dar în viaţa mea nu am avut atâtea emoţii ca în finală. În primul rând, doar gândul că eram “ACASĂ”, în ţara unde eu m-am născut, a avut o implicaţie emoţională deosebită. Şi chiar dacă am călătorit în peste 50 de ţări şi am realizat lucruri cu adevărat măreţe pe plan profesional… nostalgia şi gândul la „locul de unde am pornit” mă sensibilizează şi mă ambiţionează în acelaşi timp.

Să mă întorc în ţară, după 15 ani de zile şi să particip la un concurs, unde am luat locul 1… pentru mine are valoare cel puţin dublă. Îmi este dor de ţară şi nici măcar nu pot să recunosc cu voce tare, pentru că îmi cad lacrimile… dar aşa cum îmi doresc în fiecare zi ca mama mea să fie mândră de mine, oriunde m-aş afla, la fel îmi doresc ca şi “România” să fie mândră de mine, pentru modul în care o reprezint.»

Marinela este o femeie deosebit de frumoasă, sensibilă, inteligenta şi extrem de hotărâtă să ducă numele românesc pe cele mai înalte culmi ale someleriei. A început deja să scrie o carte despre 50 de soiuri româneşti asociate la 50 de tipuri de mâncăruri italieneşti. Îşi doreşte să arate o altă „faţă” a României, cea a vinurilor şi indirect să vorbească despre cultură, teritoriu, istorie, persoane şi valori.

«Viţele de vie româneşti, pe cât sunt de extraordinare, pe atât de puţin sunt cunoscute în afara ţării.

Doresc să creez mai multă armonie, sinergie şi curiozitate, astfel încât la fiecare vin românesc am asociat un fel tradiţional italian. Bucătăria italiană este recunoscută ca fiind una dintre cele mai apreciate din lume. Asocierea cu vinurile româneşti nu doar este un lucru nou, dar poate aduce beneficii producătorilor români. Nimeni nu a făcut o asociere între vinuri şi preparate, din ţări diferite, într-o carte, sau cu o astfel de selecţie reprezentativă.

Cum am ales vinurile? Am pornit de la sticlă, adică mai bine zis de la conţinut. Nu voiam să fiu influenţată sub nicio formă de ceea ce înseamnă brand, notorietate sau persoane (la bine şi la mai puţin bine). Doar după ce am ales cele 50 de vinuri, am informat producătorii, cărora nu le-am cerut nimic… decât entuziasm şi disponibilitate. Am gustat în jur de 300 vinuri, doar din gama premium pentru fiecare cramă.

„În România se produce Merlot, Cabernet Sauvignon şi Shiraz de o calitate extraordinară.”

Am ales doar 4 vinuri/ cramă, pentru a păstra o diversitate cât mai mare, chiar dacă într-un caz am cedat şi am selecţionat 5 vinuri… este vorba despre DAVINO. În total am ales 20 de crame şi 50 vinuri. Eu consider că în România, piaţa vinurilor este într-o evoluţie foarte bună, atât la producţie, cât şi la consum. Avem paşi mulţi şi buni de făcut, dar suntem în direcţia bună. În România se produce Merlot, Cabernet Sauvignon şi Shiraz de o calitate extraordinară.»

În prezent Marinela Vasilica Ardelean este profesor la Roma la “Italian Chef Academy “, Brand Manager worldwide pentru Foss Marai Spumanti şi membru în juriu la concursuri naţionale şi internaţionale de vinuri. Deţine o diplomă de MBA (Master în Business Administration ) în vinuri, obţinută în Italia şi este specialist în şampanii. Are licenţa în Economie, viitoare licenţiata în Drept şi vorbitoare a cinci limbi: italiană, engleză, franceză, spaniolă şi rusă. Românca noastră a fost finalistă la concursul italian “Ambassadeurs du Champagne”, la Milano, în 2013 şi finalistă la concursul ” The best sommelier în the world ” la Londra, în 2013.

Despre Marinela am discutat şi cu preşedintele juriului concursului, Doru Dumitrescu, preşedintele ASR şi membru în consiliul directiv al Asociaţiei Internaţionale a Somelierilor (ASI).

“Am cunoscut-o pe Marinela în 2012, chiar la ediţia precedentă a concursului naţional din România. A contactat Asociaţia Somelierilor din România pentru a-şi prezenta un proiect comercial.

Mi-a plăcut foarte mult că vorbea fluent limba română tradiţională din zona în care s-a născut, chiar dacă era plecată dinainte de adolescenţă în Italia… o valoare morală importanta pe care n-am putut să nu o remarcăm.

Ne-a convins şi i-am acordat tot sprijinul. Are la bază valori tradiţionale româneşti dublate de distincţia dată de personalitatea sa şi de experienţa de viaţă din Italia, a ales calea someleriei din pasiune şi are capacităţile necesare să avanseze mult pe această cale.”

Ar mai fi multe de spus despre Marinela Vasilica Ardelean şi sunt convinsă că vom mai auzi multe despre drumul ei în fascinanta lume a someleriei.

Larisa Axinia


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vandam și Robin Hud, prinși la furat în Italia

Seminar despre Nicolae Steinhardt la Roma, PS Siluan: „Cei care au citit „Jurnalul fericirii” în italiană au descoperit acolo o bogăţie cu totul deosebită”