in

17 martie, omagiu eroilor români din armata lui Garibaldi

Pe 17 martie, la ora 16, la statuia lui Garibaldi de la colina Gianicolo din Roma, comunitatea românească este invitată la ceremonia depunerii unei coroane de flori în memoria eroilor români care au luptat sub comanda lui Garibaldi pentru Unitatea Italiei.

Italia sărbătoreşte pe 17 martie 150 ani de la proclamarea Regatului Italiei, din 1861, moment care din punct de vedere istoric marchează unificarea statelor din peninsula italiană într-o singură naţiune, Italia, proces cunoscut ca Risorgimento, început în 1815. Finalizarea efectivă a procesului de unificare s-a produs după Primul război mondial. Puţini ştiu că la luptele pentru unificarea Italiei, sub comanda lui Giuseppe Garibaldi, au participat şi români.

„Căzuţii noştri pentru Unitatea Italiei au dreptul să primească un omagiu în această zi”, spune Liliana Marinoiu, o româncă inimoasă care a organizat depunerea unei coroane de flori la monumentul lui Garibaldi de la colina Gianicolo din Roma.

Liliana Marinoiu, de 30 ani cetăţean italian, lucrează la centrul de servicii pentru imigraţie de la Provincia Roma. A obţinut pentru ziua de 17 martie, pentru ora 16.00, aprobarea de la Chestură pentru depunerea unei coroane de flori la monumentul lui Giuseppe Garibaldi de la Gianicolo.

„Am fost de patru ori la Chestura ca sa cer aprobarea, să ducem din partea comunităţii româneşti o coroană de flori, pentru căzuţii noştri şi căzuţii lor. Am vrut să fim toţi uniţi pentru asta şi am invitat pe toată lumea, toate asociaţiile, toate grupurile din comunitate.”, ne-a declarat Liliana Marinoiu.

 Pentru alte detalii: Marinoiu Liliana, cell: 3299269747 /  e-mail: [email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poliţişt condamnat pentru că a urmărit o româncă

Azi, Italia ȋmplineşte 150 de ani