in

Azi, Italia ȋmplineşte 150 de ani

VEZI LISTA EVENIMENTE 150° UNITA’ D’ITALIA

Exact acum 150 de ani, pe 17 martie 1861 Italia a devenit un stat-națiune după ce statele Peninsulei și Cele două Sicilii au fost unite de către regele Victor Emanuel II din dinastia de Savoia.

La 27 ianuarie 1861 s-au ținut alegeri pentru primul parlament al noului Regat al Italiei. În martie, Victor Emanuel al II-lea a fost recunoscut ca rege al Italiei.

Noul parlament ales s-a ȋntrunit la Torino, prima capitală a Italiei unite. Unul din personajele simbolice pentru unificarea Italiei a fost Contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al lui Victor Emanuel.

Formarea Regatului Italiei a fost rezultatul eforturilor naţionaliştilor italieni pe de o parte, şi ale monarhiştilor loiali Casei de Savoia, pe de altă parte. Generalul Giuseppe Garibaldi a condus Italia republicană în lupta pentru unificare în sudul Italiei. „Cămăşile roşii”- cum erau numite trupele conduse Garibaldi, au eliberat Sicilia si Italia de Sud.

Roma a rămas ȋncă un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie, 1870, data finală a unificării italiene.

COMENTEAZA MAI JOS EVENIMENTELE LEGATE DE SARBATORIREA UNIRII ITALIEIIN ORASUL TAU!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

17 martie, omagiu eroilor români din armata lui Garibaldi

Sondaj GR: Jumătate din românii din Italia vor sărbători Ziua Italiei